De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

Oboseala in randul elevilor a devenit un lucru obisnuit, dar pentru sanatatea lor si pentru rezultate optime la scoala, lucrurile nu ar trebui sa stea asa.
Iulian Tudor
15 ian. 2019, 13:47
De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

In fata ecranelor, timpul trece altfel, scrie portalinvatamant.ro. Accesul la gadget-uri, menit sa le faca elevilor viata mai usoara, ii face si sa piarda ore pretioase de somn si sa adoarma abia tarziu in noapte.

Medicul pediatru specializat in probleme de somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniaza ca necesitatile de odihna se modifica odata cu varsta, insa privarea de somn are intotdeauna efecte negative.

Citeşte şi O profesoară a făcut amor cu doi elevi, în prezenţa altor minori. Cum s-a terminat totul FOTO

Iata cat ar trebui sa doarma elevii, in functie de varsta:

Prescolari – 3-5 ani

Copiii de aceasta varsta vor merge mai devreme la culcare decat in anii trecuti, deoarece trebuie sa se trezeasca devreme ca sa mearga la gradinita. Au nevoie de 10-13 ore de somn, conform Fundatiei Nationale a Somnului. Insa si ora de culcare va fi insotita de unele provocari, precum insomnia comportamentala – copiii testeaza limitele orei de culcare, gasind diverse scuze. Parintele trebuie sa stabileasca niste limite in aceasta perioada.

Scolarii 6-13 ani

Fundatia Nationala a Somnului recomanda ca aceasta categorie de varsta sa beneficieze de 9-11 ore de somn in fiecare noapte. Provocarea specifica varstei consta in diverse fobii, precum teama de intuneric ca urmare a unei imaginatii bogate; de asemenea, pot aparea cosmarurile si sforaitul care afecteaza odihna de calitate. Aceasta categorie de varsta petrece o durata mare de timp in stadiu de somn profund, un somn non-REM, cu efect regenerant, care determina o stare de alerta intensa pe durata zilei.

Adolescenti 14-17 ani

La adolescenti se observa frecvent privarea de somn in special prin faptul ca atipesc la scoala; ei au nevoie de 8-10 ore de somn in fiecare noapte. In medie, doar o treime dintre ei au parte de odihna necesara. In aceasta categorie de varsta exista multe provocari cu privire la teme si activitati extrascolare care presupun reducerea duratei de somn din timpul noptii si o ora de trezire matinala.

In plus, chiar si daca excludem dispozitive electronice care ii tin seara in alerta, adolescentii au ritmuri circadiene care ingreuneaza procesul de a adormi devreme noaptea. Ceasul biologic al copiilor se modifica in mod natural in preajma pubertatii, avansand ora de de adormire, respectiv si ora de trezire.

Reprizele scurte de somn din timpul zilei pot sa ingreuneze suplimentar procesul de a adormi noaptea. Academia Americana a Pediatrilor recomanda ca parintii sa excluda dispozitivele electronice din dormitoarele lor.

Efecte pe termen lung

Hormonul de crestere, esential pentru dezvoltarea tesuturilor si a muschilor, este secretat in perioada de somn. De asemenea, procesul de reparatie a organelor, tesuturilor si muschilor apare in timpul somnului. Nu in ultimul rand, somnul este important pentru acumularea de informatii si consolidarea amintirilor pe termen lung.

Pe termen lung, deprivarea de somn poate sa afecteze impulsivitatea, pot sa apara probleme de comportament, sunt studii care leaga ADHD-ul de somnul insuficient, pentru ca se produc niste schimbari la nivelul creierului, creste hiperactivitatea, scade atentia. Mai mult, copiii care nu dorm suficient nu pot combate infectiile la fel de bine, o problema frecventa in cazul scolarilor expusi constant la diverse afectiuni precum viroze respiratorii in colectivitate.

Unele recomandari cu privire la somn persista indiferent de varsta – de exemplu, este important sa existe o ora fixa pentru culcare si trezire, iar folosirea dispozitivilor electronice la culcare nu este recomandata, fiindca lumina emisa suprima nivelul de melatonina din creier, utila pentru somn.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Casa pe care poți să ”o iei în spate” și care are un preț de 25.000 de euro. Are toate dotările, e rezistentă la cutremure, iar din ce în ce mai mulți români au început să o cumpere
Capital.ro
România a pierdut un actor inconfundabil. Românii l-au urmărit în toate filmele. A fost un simbol al comediei
Playtech.ro
Cine trebuie să plătească fondul de rulment: proprietarul sau chiriașul? Legea e clară
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și mi-a spus...." ULTIMA DISCUȚIE pe care Eugen Cristea a avut-o cu soția sa, Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Coșmarul continuă pentru românii cu credite. Vor fi tot mai dificil de plătit
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Surpriză la urnele de votare din diaspora! De unde aleg să pună ștampila cei mai mulți români, până la ora asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Alocațiile de 719 lei, întârziate în iunie 2025! Ce trebuie să știe părinții despre plata banilor
MediaFlux
Răsturnare în sondaje! Nicușor Dan „a trecut pe primul loc în țară”, anunță directorului INSCOP: În ultimele 10 zile a crescut constant, iar George Simion a scăzut constant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație