Un nou tip de CONCEDIU. S-a votat în Parlamentul European, veşti bune pentru zeci de mii de români

Eurodeputaţii au adoptat joi, în plen, noi reglementări cu privire la concediul de paternitate şi concediu netransferabil plătit pentru creşterea copilului.
Filip Stan
04 apr. 2019, 14:22
Un nou tip de CONCEDIU. S-a votat în Parlamentul European, veşti bune pentru zeci de mii de români

Minim zece zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit la nivelul concediului medical, două luni de concediu netransferabil plătit pentru creşterea copilului, cinci zile de concediu de îngrijitor pe an şi modele de lucru mai flexibile, inclusiv formule de muncă la distanţă, sunt măsurile votate de europarlamentari.

Legislaţia, convenită deja informal cu miniştrii Uniunii Europene, stabileşte cerinţe minime ce trebuie implementate de toate statele membre, menite să contribuie la îmbunătăţirea şanselor femeilor pe piaţa forţei de muncă şi să consolideze în familie rolul tatălui sau celui de-al doilea părinte. Aceste prevederi vin în sprijinul vieţii familiale, ţinând cont mai bine de schimbările sociale şi promovând egalitatea de gen.

Concediul de paternitate, de creştere a copilului şi de îngrijitor

Dreptul la cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit pentru taţi şi pentru al doilea părinte echivalent (în cazul recunoaşterii de către legislaţia naţională) a fost stabilit în perioada naşterii unui copil sau a naşterii unui făt mort, şi trebuie plătit cel puţin la nivelul concediului medical.

Eurodeputaţii au adăugat două luni de concediu parental netransferabil şi plătit. Acest concediu ar trebui să fie un drept individual, creând condiţiile adecvate pentru o distribuţie mai echilibrată a responsabilităţilor de îngrijire în cadrul familiei.

Statele membre vor stabili un nivel adecvat de plată sau alocaţie pentru perioada minimă de concediu parental netransmisibil, ţinând seama de faptul că luarea concediului pentru creşterea copilului duce adesea la o pierdere de venit pentru familie, iar un membru al familiei plătit mai mult (care este de multe ori un bărbat) ar trebui să poată face uz de acest drept.

Statele membre trebuie să ofere 5 zile pe an de concediu de îngrijitor pentru persoanele care au în grijă o rudă sau o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are o afecţiune gravă sau o afecţiune datorată vârstei.

Statele membre care garantează deja o plată sau o alocaţie de cel puţin 65% din salariul net al unui angajat, timp de cel puţin 6 luni pe perioada concediului parental al fiecare părinte, pot menţine acest sistem.

Condiţii de lucru flexibile

Părinţii care lucrează şi îngrijitorii vor putea să solicite o adaptare a modelelor de lucru, inclusiv, acolo unde este posibil, prin programe de lucru la distanţă sau prin programe flexibile. Atunci când analizează cererile de lucru flexibil, angajatorii pot lua în considerare nu numai propriile resurse şi capacitatea lor operaţională, ci şi nevoile specifice ale unui părinte de copil cu dizabilităţi sau suferind de boli cronice, sau ale părinţilor singuri.

Raportorul David Casa (PPE, Malta) a declarat: „Această directivă aduce o îmbunătăţire a egalităţii de gen şi o mai bună împărţire a responsabilităţilor. Femeile au avut de suferit din cauza lipsei de egalitate, ceea ce a dus la diferenţe de salarii şi de pensii. Acum acestea vor fi sprijinite să intre pe piaţa forţei de muncă şi să-şi atingă întregul potenţial, în timp ce taţii vor avea un rol mai important în creşterea copiilor. Directiva aduce de asemenea beneficii şi membrilor familiei care au grijă de generaţia vârstnică. În ansamblu, situaţia se va îmbunătăţi pentru bărbaţi, femei, familii şi economie „.

Directiva va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor trebui să respecte reglementările în termen de trei ani.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Specia care a invadat România. Atacă direct culturile de legume și nimic nu îi face rău
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Invazia care a întunecat cerul. Roiuri de lăcuste au pus stăpânire pe munți și orașe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin