Coaliţia pentru Educaţie cere reorganizarea activităţii în toate şcolile şi grădiniţele care vor rămâne cu WC-uri în curte

Coaliţia pentru Educaţie solicită reorganizarea activităţii în toate şcolile şi grădiniţele care au WC-uri în curte, începând cu această toamnă.
Romania TV
17 apr. 2019, 08:38
Coaliţia pentru Educaţie cere reorganizarea activităţii în toate şcolile şi grădiniţele care vor rămâne cu WC-uri în curte

„Organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Educaţie fac apel la Executiv şi la autorităţile locale pentru ca, împreună, să rezolve de urgenţă problema şcolilor şi grădiniţelor cu WC-uri în curte. De ani de zile asistăm, repetat, la diferite angajamente de rezolvare a problemei spaţiilor de educaţie care continuă să aibă wc-uri tradiţionale, fără canalizare, în curţile şcolilor din mediul rural. Acestea au fost inventariate, au existat alocări bugetare, iniţiative guvernamentale. Ultimul anunţ, asociat Bugetului de Stat pentru anul 2019, a menţionat asumarea unui program naţional de instalare de grupuri sanitare predefinite, din containere sanitare”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Coaliţia pentru Educaţie.

Reprezentanţii coaliţiei afirmă că „timpul proiectelor din cuvinte şi hârtii şi al plângerilor că nu sunt bani trebuie să aibă un sfârşit şi acesta trebuie să fie 1 septembrie 2019”.

„Solicităm reorganizarea activităţii în TOATE şcolile si gradiniţele care vor rămâne cu WC-uri în curte, începând cu această toamnă!”, au transmis reprezentanţii Coaliţiei.

Coaliţia pentru Educaţie vrea ca şcolile şi grădiniţele cu WC-urile în curte, fie să fie modernizate, fie să fie închise, fie să fie înlocuite cu construcţii noi.

„Credem că una dintre soluţii este ca primăriile să se asocieze şi să asigure, ÎMPREUNĂ, şcoli cu condiţii civilizate şi catedre care să aibă profesori stabili. La fel este în serviciile sociale, sprijin pentru vârstnici, educaţie pe tot parcursul vieţii. Acestea ar trebui să fie standarde de bază în 2019 şi o obligaţie asumată de administraţia centrală şi locală. Doar punând resurse împreună, vor putea fi asigurate servicii de calitate – de exemplu, o cantină publică care deserveşte trei comune, poate folosi alimente locale şi, mai ales, poate livra calitate, mai mult decât orice alte soluţii cu furnizori de la distanţă şi proceduri de achiziţii reluate iar şi iar. Am constatat că suntem afectaţi de moartea copilului de 3 ani şi am decis să nu acceptăm această situaţie, din nou, ca pe un accident. Oricât de mult am fi pe teren – şi avem organizaţii care inclusiv au construit sau renovat infrastructură educaţională, realitatea este că ONG-urile nu îşi pot asuma nici ieşirea din noroaie şi, cu tristeţe, nici ieşirea din «rahat»”, au mai scris în comunicat reprezentanţii Coaliţiei.

Aceştia afirmă că nu mai pot fi acceptate explicaţiile într-un astfel de accident.

„Suntem în 2019, aceste şcoli nu trebuie să funcţioneze astfel. Aşa cum, de exemplu, educatoarele nu trebuie să rămână singure cu copiii peste zi în grădiniţe izolate. Finanţarea diferenţiată pentru rural trebuie să înceapă imediat. O şcoală bună înseamnă un număr minim de elevi şi un procent diferit de cheltuieli materiale, pentru că doar astfel pot fi concentrate resurse şi pot fi livrate servicii de calitate. Accidentul de luni este responsabilitatea unui sistem slab gestionat şi sub-finanţat, nu doar a unui director sau a unui educator. Accidente se pot întâmpla. (…) Decidenţii refuză, din politicianism, pentru mize electorale şi veşnicie la putere şi „borcanul cu miere”, să le aplice. Faptul că în 24 de ore de la eveniment niciunul din partide nu a ieşit cu o poziţie publică pe subiect arată aroganţă şi lipsă de interes – nu le pasă, doar nu e treaba lor… Faptul că nici un factor de decizie central sau local nu ştie şi nu îşi cere niciodată scuze, nu îşi asumă responsabilitatea în astfel de situaţii, arată dispreţ şi lipsă de interes. Până în septembrie, la fiecare eveniment public şi în fiecare zi vom aminti întâmplarea aceasta ca pe o numărătoare a zilelor în care statul român alege să nu facă ceea ce trebuie făcut”, au mai spus reprezentanţii Coaliţiei.

În cursul după-amiezii de luni, un apel prin serviciul 112 a anunţat că un copil de 3 ani a căzut în fosa de la Şcoala Generală din Buda. La faţa locului a fost trimis un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi un echipaj de prim ajutor din oraşul Târgu Frumos. S-au încercat manevrele de resuscitare, dar echipajele medicale au fost nevoite să constate decesul copilului. A fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Marţi, directorul şcoii a fost demis, iar Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că s-a dispus numirea unei comisii de cercetare disciplinară internă.

Tot marţi, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că tragedia este dureroasă şi revoltătoare, iar această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe şcoli din România siguranţa spaţiului educaţional nu este garantată şi nici nu reprezintă o prioritate.

Citeşte şi: Comisie de cercetare disciplinară internă după moartea copilului căzut într-o fosă septică la şcoală, în Iaşi

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Insula Iubirii 2025. Cine sunt Maria și Marius Avram, ce meserii surprinzătoare au
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Playtech.ro
Doi americani, părere sinceră despre preţurile din supermarketurile româneşti. Pâinea li s-a părut ieftină, ce produse cred că...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Apelul care i-a panicat pe mulți români. Escrocheria e de mari dimensiuni
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Impozite mai mari pentru românii care stau la bloc și pentru mașini. Anunț oficial de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul