Ortorexia, dependenţa de mâncare sănătoasă

N-ai pune gura nici moartă pe o prăjitură cu frişcă şi sos de ciocolată? Stomacul tău n-a mai "văzut" cartofi prăjiţi de mai mulţi ani? Înseamnă că eşti obsedată de… mâncatul sănătos.

RomaniaTV.net
15 oct. 2012, 08:59
Ortorexia, dependenţa de mâncare sănătoasă

Te întrebi cum poţi ajunge anorexică? Numeroase staruri se mândresc cu un corp străveziu, reprezentând definiţia „femeii şnur”:  Victoria Beckham, Sarah Jessica Parker, Kate Moss, Angelina Jolie sau Keira Knightley. Toate se laudă ba cu obiceiuri alimentare vegane, ba cu smoothie-uri minune pe post de mâncare sau cu diete de detoxifiere – care n-au nicio legătură cu un regim sănătos, ci cu unul draconic, de înfometare.

Ce trebuie să mâncăm, până la urmă, dacă vrem să fim sănătoase, dar nu „scândurele”? Răspunsul este o dietă echilibrată, care să conţină de toate, dar în cantităţi moderate, servite la cele trei mese şi trei gustări „distribuite” de-a lungul zilei.

 Cum se manifestă ortorexia?

Printr-un comportament obsesiv-compulsiv refuzi să te atingi de orice nu intră în categoria hrană sănătoasă, tai din porţii până aproape de limita inaniţiei, citeşti etichetele produselor de cinci ori, ştii toate ingredientele nocive, nu cumperi nimic dacă nu are eticheta bio… Propriu-zis, e bine să citeşti etichetele produselor înainte de a le pune în coş, e bine şi să cumperi de la plafar şi magazinele specializate, dar nu e cazul să faci o obsesie din asta. O îngheţată, un cartof prăjit, un şniţel sau un hamburger, servite mai rar, fac bine psihicului. Nu uita niciodată – creierul uman funcţionează pe sistemul de recompense Pavlov.

Citeşte pe Cosmopolitan.ro ce ar trebui să mănânci pentru a scăpa de ortorexie.