Guvernul Dăncilă a prelungit prin OUG termenul de înscriere la vot pentru românii din diaspora

Guvernul ar putea adopta în ședința de joi ordonanța de urgență pentru extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie.
Romania TV
10 sept. 2019, 19:50
Guvernul Dăncilă a prelungit prin OUG termenul de înscriere la vot pentru românii din diaspora

Legislația electorală se modifică astfel încât „la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 (…) termenul de înregistrare ca alegător în străinătate se împlinește la data de 15 septembrie 2019”. Tot până pe 15 septembrie se va prelungi și termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență, anunţă stiripesurse.ro. 

OUG prevede totodată că „partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio și televiziune, contra cost”, potrivit completării legislației.

În legea în vigoare „accesul candidaţilor la serviciile publice şi private de radio şi televiziune este gratuit. Posturile private de radio şi televiziune vor oferi candidaţilor timpi de antenă proporţionali cu cei practicaţi de posturile publice. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat de către posturile private de radio şi televiziune atrage sancţionarea acestora. Sancţiunile sunt stabilite prin decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului”.

Un alt articol modificat vizează numărul de operatori de calculator.

„La alegerile pentru Președintele României din anul 2019, prin derogare de la art. 110 alin. (8) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă desemnează în fiecare comună, oraş, municipiu şi sector al municipiului Bucureşti, pe lângă operatorii de calculator repartizaţi pe secţii de votare, un număr de operatori de calculator egal cu 20% din numărul secţiilor de votare din comuna, oraşul, municipiul sau sectorul municipiului Bucureşti respectiv”, prevede textul ordonanței de urgență.

Potrivit actului normativ, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui din anul 2019, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate poate stabili ca în cazurile în care buletinele de vot nu pot fi transmise în termen util înaintea primei zile a votării în străinătate, buletinele de vot ce vor fi folosite în secţiile de votare din străinătate respective să fie tipărite prin grija misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.

În ordonanța de urgență pentru modificarea legislației electorale se precizează și care sunt atribuțiile STS, AEP, dar și Biroului Electoral Central.

„ La alegerile pentru Președintele României din anul 2019, Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, asigură funcționarea în sediul Biroului Electoral Central a unei infrastructuri informatice care are următoarele roluri: funcționarea aplicației de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării; stocarea în timp real a duplicatelor bazelor de date generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, precum şi a logurilor maşinilor pe care rulează acesta, pentru facilitarea analizei şi transparenţei acestora. Infrastructura informatică prevăzută de alin. (1) cuprinde servere, sisteme de stocare a datelor, echipamente de comunicații și de securitate, precum și licențe și aplicații informatice, asigurate, instalate și configurate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, conform cerințelor operaționale ale Autorității Electorale Permanente”, prevede documentul.

De asemenea, „aplicația de centralizare a proceselor-verbale și Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal pot fi accesate pentru vizualizarea în timp real a datelor, din sediul Biroului Electoral Central, de către reprezentanții Biroului Electoral Central și cei ai Autorității Electorale Permanente pe baza drepturilor de acces stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central”.

STS și AEP vor avea la alegerile prezidențiale obligația de a asigura asistența și suportul tehnic pentru funcționarea echipamentelor și aplicațiilor informatice.

Formaţiunile politice care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot desemna experți în tehnologia informației cu drept de acces la infrastructura informatică în condiţiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.

Potrivit expunerii de motive, ordonanța de urgență vine în contextul evitării repetării incidentelor grave produse la secţiile de votare din străinătate la scrutinele din 26 mai 2019.

Un alt scop al actului normativ este acela al constatării că termenul prevăzut în prezent de înscriere la vot al românilor din Diaspora este insuficient.

„Având în vedere faptul că, potrivit mesajelor transmise de misiunile diplomatice și oficiile consulare după data intrării în vigoare a Legii nr. 148/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, termenul stabilit de legislaţia în vigoare pentru identificarea sediilor secţiilor de votare din străinătate este insuficient, ceea ce, în esență, va conduce la imposibilitatea organizării unui număr suficient de secții de votare în străinătate, ținând cont de faptul că, în acest context, este necesară corelarea termenelor și acțiunilor de stabilire a secțiilor de votare din străinătate cu cele de constituire a birourilor electorale ale acestora, luând în considerare faptul că membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care vor îndeplini atribuțiile ce revin operatorilor de calculator trebuie, pe de o parte, să urmeze sesiuni de instruire, iar, pe de altă parte, să intre în termen util în posesia terminalelor informatice pe care le vor utiliza în secțiile de votare,

Luând în considerare necesitatea asigurării accesului la vot al alegătorilor din străinătate, ținând cont de imperativul evitării repetării incidentelor grave produse la secţiile de votare din străinătate la scrutinele din 26 mai 2019, observând faptul că durata activității birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate pe parcursul celor trei zile de votare este de aproximativ 50 de ore, aceasta crescând în situația în care birourile electorale ale secțiilor de votare trebuie să gestioneze și votul prin corespondență, luând în considerare situațiile în care birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate din statele în care au optat să voteze prin corespondență mai puțin de 5.000 de alegători cu domiciliul sau reședința în statul respectiv și care, în urma deciziei biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, vor îndeplini, suplimentar, și atribuțiile prevăzute de lege pentru birourile electorale pentru corespondență, Guvernul adopă prezenta ordonanță”, se arată în expunerea de motive a OUG.

Guvernul a adoptat, luni, o hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului (SGG) va aviza și se va exprima în legătură cu oportunitatea emiterii ordonanțelor de urgență.

Viorica Dăncilă a afirmat că mutarea la Secretariatul General a oportunității emiterii ordonanțelor de urgență va debloca situația Guvernului creată de președintele Klaus Iohannis.

Alegerile prezidențiale au loc pe 10 noiembrie în țară și între 8 și 10 noiembrie în străinătate.

 

 

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 6 iulie 2025. Vărsătorului i se îndeplinesc dorințe
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Se schimbă impozitul pe case. Cine va plăti mai mult
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african