COD RUTIER 2019. Cum scapi simplu de punctele de penalizare, vestea care va bucura toţi şoferii

Conducătorii auto care încalcă legislația rutieră și care, pe lângă amendă, primesc și puncte de penalizare ar putea cere anularea acestora, dacă sunt de acord să participe la vizionarea unui film realizat de Poliția Română. Măsura apare într-un proiect de act normativ ce a primit recent votul favorabil al senatorilor. RomaniaTV.net vă prezintă principalele prevederi ale proiectului de schimbare a codului rutier.

01 oct. 2019, 03:02
COD RUTIER 2019. Cum scapi simplu de punctele de penalizare, vestea care va bucura toţi şoferii

COD RUTIER 2019. Condițiile în care se vor putea anula punctele de penalizare primite de șoferii care încalcă legislația rutieră se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr.95/2002 privind circulația pe drumurile publice, ce a fost adoptată recent de către senatori. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților, de cea a președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

COD RUTIER schimbat. RAED ARAFAT, propunere DRASTICĂ pentru şoferii prinşi drogaţi la volan

Potrivit propunerii legislative, șoferii care, în afară de sancțiunea principală, respectiv amenda, primesc și două puncte de penalizare vor putea cere anularea punctelor primite, dar cu o condiție. Concret, condiția pe care vor trebui s-o îndeplinească șoferii atunci când se vor afla în această situație și vor dori să solicite anularea punctelor de penalizare va fi cea de a viziona un film educativ realizat de Poliția Română, care tratează efectele nerespectării regulilor în trafic.

După cum stabilește proiectul de act normativ, vizionarea “acestor filme educative din domeniul siguranței rutiere se va face în structurile și la partenerii aprobați de Poliția Română, cu drept de eliberare a Dovezii de participare la vizionare”.

Așadar, șoferii vor trebui să prezinte, pentru a putea scăpa de cele două puncte de penalizare primite, un document care să ateste faptul că au văzut filmul educativ, eliberat fie de Poliția Română, fie de partenerii autorizați ai acesteia. Totuși, potrivit textului documentului, un șofer va putea solicita anularea a două puncte doar o singură dată în decurs de șase luni.

Citeşte şi Noul Cod Rutier dă peste cap România. GESTUL pentru care mii de şoferi riscă acum AMENZI URIAŞE

Legislația rutieră în vigoare stabilește că două puncte de penalizare se aplică șoferilor care folosesc luminile de drum (faza lungă) la întâlnirea cu o mașină care circulă din sens opus sau când circulă în spatele unei mașini, șoferilor care folosesc telefonul în timp ce conduc mașina, șoferilor care nu poartă centura, șoferilor care depășesc viteza maximă cu 10-20 km/h, șoferilor care circulă pe un drum cu accesul interzis, șoferilor care nu respectă regulile la întoarcerea, mersul înapoi, schimbarea benzii sau oprirea mașinii și celor care nu respectă regulile privind utilizarea fazei scurte pe timpul zilei.

Inițiatorul consideră că, de cele mai multe ori, comportamentul nostru în trafic atrage consecințe pe care nu le puteam anticipa, acesta fiind și motivul pentru care educația rutieră ar trebui să se facă temeinic și în permanență.

Acesta este “motivul pentru care am propus modificarea unor prevederi ale Codului rutier în ceea ce privește posibilitatea pe care o pot avea șoferii – de a li se anula 2 puncte de penalizare în urma vizionării unor materiale educative despre urmările grave ale neatenției în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan. Este o practică întâlnită și în alte state, cu rezultate îmbucurătoare în ceea ce privește corectarea voluntară a unor acțiuni greșite la volan”, mai precizează inițiatorul.

COD RUTIER 2019

 – adresa de înaintare a iniţiativei legislative pentru dezbatere
 – forma iniţiatorului
 – expunerea de motive la iniţiativa legislativă
 – adresa pentru aviz la Consiliul legislativ, Guvern, Consiliul economic şi social,…
 – avizul Consiliului Legislativ
 – punctul de vedere al Guvernului
 – aviz – Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
 – raportul comisiei sesizate în fond
 – forma adoptată de Senat
 – adresa prin care iniţiativa legislativă e transmisă la cealaltă Cameră spre dezbatere