Când începe a doua etapă a vaccinării anti-COVID-19. Dr. Gheorghiţă, coordonatorul campaniei: „Nu avem un calendar”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că autorităţile vor să accelereze procesul de vaccinare. Cel mai probabil, în luna ianuarie ca începe şi a doua etapă de imunizare pentru persoanele vârstnice şi cu boli cronice, desfăşurată în paralel cu prima desfăşurată în prezent.

01 ian. 2021, 11:27
Când începe a doua etapă a vaccinării anti-COVID-19. Dr. Gheorghiţă, coordonatorul campaniei: „Nu avem un calendar”

Dr. Valeriu Gheorghiţă a explicat când ar putea începe a doua etapă a vaccinării anti-COVID-19 în România. Coordonatorul campaniei de vaccinare a fost întrebat dacă autorităţile au creat un calendar privind imunizarea împotriva noului coronavirus.

„Nu avem un calendar, vorbim însă de o estimare, pentru că lucrurile au loc în dinamică. Trebuie să ne adaptăm în funcție de cum se desfășoară vaccinarea în prezent. Ne dorim o accelerare a procesului de imunizare, să vaccinam în pararel persoanele din categoria principală de risc, care pot să dezvolte forme severe sau critice, adică persoanele care sunt rezidente în centrele medico-sociale, persoanele vârstnice, cu dizabilități, cu comorbidități multiple. Am putea demara etapa a doua din ianuarie, însă vom analiza acest aspect pe 4 ianuarie”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Citeşte şi: Anul Nou 2021, ce ne aşteaptă în următoarele 12 luni. Previziuni legate de Covid, politică, mediu şi economie

Gheorghiță a precizat și că încă nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

„Eu mă voi vaccina atunci când devine operațional centrul de vaccinare de la Spitalul Militar, adică pe 5 ianuarie”, a explicat medicul.

Citeşte şi: Bilanț vaccinare COVID. Record de imunizări în ultima zi din an

În ajunul Anului Nou aproximativ 5.000 de cadrele medicale s-au vaccinat împotriva coronavirus. Numărul total de persoane vaccinate de la începutul campaniei depășește 10.000 de persoane.

Peste 30% dintre români sunt decişi să se vaccineze împotriva noului coronavirus, iar pentru imunizarea populaţiei ar fi nevoie de cel puţin un număr de două ori mai mare de persoane vaccinate. În schimb, 25% nu vor să facă vaccinul anti-COVID-19. Asta arată un studiu realizat de IRES, înainte de începerea campaniei de vaccinare în România.

Unul din trei români (33,3%) e decis să se vaccineze anti-COVID-19. Autorii studiului IRES precizează că procentul persoanelor dispuse să se vaccineze este în creştere, față de un studiu realizat cu o săptămână înainte – în perioada 12 – 14 decembrie, când 25% dintre repondenți spuneau că s-ar vaccina cât mai repede.

Citeşte şi: Mai puţin de 35% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID-19. Nu sunt optimişti privind finalul pandemiei – SONDAJ IRES