Modificări la Legea educaţiei: învăţământul se poate desfăşura online pe parcursul stării de urgenţă

Învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe parcursul stării de urgenţă, prevede Legea educaţiei naţionale 1/2011 modificată de Senat, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa de plen desfăşurată în sistem de audioconferinţă, arată Agerpres.
Romania TV
16 apr. 2020, 05:13
Modificări la Legea educaţiei: învăţământul se poate desfăşura online pe parcursul stării de urgenţă

Actul normativ care prevede modificările la Legea educaţiei a primit 103 voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi o abţinere. Votul s-a desfăşurat telefonic.

Proiectul, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iniţiat de un grup de senatori PSD, viza inițial stabilirea modului de notare a elevilor prin modificarea articolului 71 din Legea educaţiei naţionale 1/2011. Aceste prevederi au fost, însă, eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plenul Senatului.

Ce prevăd modificările aduse la Legea educaţiei

În situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură. Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii”, se arată într-un nou articol introdus în Legea educaţiei naţionale.

Proiectul de modificare şi completare a Legii educaţiei vizează şi învăţământul universitar. Astfel, proiectul prevede, că, în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, activităţile specifice învăţământului universitar se pot desfăşura şi online pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură. Universităţile elaborează, în baza autonomiei universitare şi cu asumarea răspunderii publice, propria metodologie a derulării activităţilor desfăşurate în universitate în sistem online, aprobată şi de Senatul universitar.

O altă modificare adusă legii educaţiei vizeavă activităţile didactice şi examenele de final de ciclu de studii şi de cercetare din învăţământul preuniversitar şi universitar. Şi acestea se pot desfăşura online pe parcursul stării de urgenţă sau de asediu.

Activităţile didactice şi de cercetare (…) şi examenele de finalizare a semestrelor şi a studiilor de licenţă şi masterat, susţinerea referatelor şi a tezelor de doctorat desfăşurate online în anul universitar 2019-2020 sunt recunoscute pentru formele de organizare – cu frecvenţă, cu frecvenţă redusă şi la distanţă. Prevederile anterioare se aplică şi pentru activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar prevăzute la art. 262 din Legea educaţiei naţionale şi se aplică în oricare an şcolar şi universitar în care se instituie starea de urgenţă sau asediu”, se mai arată în proiectul de modificare a Legii 1/2011.

Un alt amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plen este cel referitor la susţinerea examenului de admitere la facultate. Şi acesta se va desfăşura online: „Prin derogare de la prevederile art. 142 din Legea educaţiei, universităţile pot organiza admitere pentru anul universitar 2020-2021 în forma online, potrivit metodologiei aprobate de Senatul universitar, iar în anul 2019-2020 se poate organiza online susţinerea tezelor de abilitare”.

4500 de şcoli din România vor avea acces la o platformă digitală sigură

În ceea ce priveşte acreditările şi autorizaţiile provizorii ale programelor de studii universitare şi postuniversitare, acestea vor fi prelungite până în 2021: “Acreditarea şi autorizarea provizorie a programelor de studii universitare de licenţă şi ale domeniilor de masterat, precum şi a organizaţiilor furnizoare a educaţiei din învăţământul preuniversitar şi superior se prelungesc până la data de 30 iunie 2021.(…) În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării emite normele metodologice. Prevederile prezentei legi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial“, se mai menţionează în actul normativ votat.

Proiectul de lege, votat de senatorii PSD, USR şi UDMR. PNL s-a declarat împotrivă

Fără să fiu patetic, un vot împotriva acestei legi ar însemna un vot împotriva învăţământului românesc„, a afirmat senatorul PSD Doru Pănescu, potrivit Agerpres.

Liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a anunţat că PNL este împotriva acestui proiect de lege, “fără să fie împotriva învăţământului românesc”. Liberalii sunt de părere că actul normativ “este modificat diametral” doar în Senat, în calitate de Cameră decizională, şi în acest fel “se încalcă principiul bicameralismului”. El a precizat că Guvernul are o ordonanţă pregătită pentru această situaţie.

Actul normativ urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african