Ce tip de măşti să purtăm pentru a fi protejaţi în mod corespunzător. Alexandru Rafila: „Masca nu trebuie purtată pe stradă”

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie după 15 mai, dată la care românii vor avea din nou dreptul să se deplaseze în spaţii publice fără restricţii. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat, la Antena 3, ce tip de măşti ne protejează în mod corespunzător şi în ce locuri se impune purtarea măştilor.
Romania TV
22 apr. 2020, 15:20
Ce tip de măşti să purtăm pentru a fi protejaţi în mod corespunzător. Alexandru Rafila:

Măştile de unică folosinţă, cele mai eficiente

Profesorul Rafila spune că aceste măşti trebuie purtate atât de persoanele care se confruntă cu afecţiuni respiratorii, cât şi de persoanele aparent sănătoase. În timp ce prima categorie de persoane va trebui să poarte masca permanent, atât în spaţii deschise, cât şi în spaţii închise, pentru cea de-a doua categorie de persoane există obligativitatea purtării măştii doar în spaţii închise.

Aţi auzit recomandarea din partea OMS care are două elemente. Primul este legat de obligativitatea utilizării măştii pentru toate persoanele care au infecţii respiratorii, indiferent dacă discutăm de spaţii închise sau deschise. Cel de-al doilea este legat de utilizarea măştii de către persoane aparent sănătoase şi care se deplasează în spaţii închise sau în mijloace de transport în comun. Sigur că o mască, dacă este folosită reduce riscurile de îmbolnăvire”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, la Antena 3. 

Citeşte şi Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă: „Simpla agăţare a măştii pe faţă nu e o barieră eficientă”

Președintele Societății Române de Microbiologie precizează că cele mai eficiente sunt măştile de unică folosinţă, cu trei pliuri, care trebuie purtate doar câteva ore: „Cel mai bine este să folosim măștile de unică folosință cu trei pliuri – aşa-numitele măşti chirurgicale – care sunt filtrante, reţin acele microparticule care sunt vehiculul virusului. Această mască se poartă câteva ore, până devine umedă. Depinde mult de sezon, de intensitatea activităţii fizice pe care o faci, ca să se umezească mai repede sau mai târziu. Masca trebuie schimbată cel puţin o dată pe zi. Va fi nevoie de cel puţin două măşti pe zi, când persoana se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă„. 

Cum ar trebui să arate măştile refolosibile pentru a fi eficiente

Profesorul Rafila spune că, în cazul în care optăm pentru măşti refolosibile, acestea trebuie să fie confecţionate în aşa fel încât să fie cât mai aproape de faţă şi să aibă cât mai multe straturi. 

O astfel de mască ar trebui să fie confecţionată în așa fel încât să fie cât mai apropiată de conturul feței, să nu fie o improvizaţie, ci o mască adevărată. Improvizaţiile nu sunt bune, probabil ați auzit la un moment dat: să pui batiste, fulare, orice să îți acoperi gura. Nu este chiar așa. Masca trebuie să acopere integral gura şi nasul. Măştile chirurgicale au şi o mică întăritură metalică ce se mulează în jurul nasului şi le face mai etanşe. Măştile refolosibile, probabil, nu vor avea aşa ceva, dar sunt convins că există posibilitatea confecţionării unor măşti care să fie apropiate ca formă de conturul feței. Aceste măşti ar trebui să aibă două sau trei straturi pentru că o mască, cu cât are mai multe straturi, cu atât este mai eficientă, iar materialul trebuie să fie suficient de dens, să se poată spăla – de exemplu bumbac – şi să îţi permită să respiri cu uşurinţă„, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeşte şi Filtrele de cafea sau prosoapele de bucătărie ar putea fi transformate în măşti de protecţie. Un profesor le-a demonstrat eficacitatea

Măştile de protecţie nu trebuie folosite pe stradă

Medicul Alexandru Rafila precizează că nu este necesar ca masca să fie utilizată pe stradă, ci doar în spaţii închise. 

Pe stradă nu trebuie purtate, ci doar în spaţii închise, dacă mergem la magazine, la locul de muncă unde interacţionam şi cu alte persoane. Dacă lucrăm singuri în birou, nu este nevoie să purtăm masca, nici în autovehiculul propriu nu este necesar sau dacă mergem cu bicicleta. Trebuie să purtăm masca în mijloacele de transport în comun şi în alte încăperi unde există mai multe persoane„, adaugă specialistul.

Mănuşi de protecţie vs spălatul pe mâini

Despre necesitatea purtării mănuşilor de protecţie, medicul afirmă că acestea sunt mai puţin eficiente decât spălatul pe mâini.

Sincer, eu le utilizez mai puţin. Prefer să mă spăl pe mâini mai des, decât să folosesc o pereche de mănuși pe care o ţin un timp îndelungat şi care ar putea vehicula diverse microorganisme. Spălatul pe mâini, cu apă şi săpun, este mult mai eficient decât folosirea mănuşilor. Dacă mergem într-un mijloc de transport, nu este nevoie să purtăm mănuşi. Este important să ne spălăm pe mâini după ce coborâm„, a mai spus Alexandru Rafila.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania