Procurorul General: „Revocarea procurorilor cu funcţii de conducere a parchetelor nu e conformă legilor de organizare judiciară”

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, afirmă că hotărârea CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi confirmă că procedura ad-hoc de revocare iniţiată împotriva procurorilor cu funcţii de conducere nu este conformă legilor de organizare judiciară, "iar prin modul de desfăşurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independenţă".
Romania TV
05 mai 2020, 15:58
Procurorul General:

„Hotărârea CEDO confirmă luările de poziţie anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public în sensul că procedura ad-hoc de revocare iniţiată împotriva procurorilor care îndeplinesc funcţii de conducere la vârful ierarhiei parchetelor nu este conformă legilor de organizare judiciară, iar prin modul de desfăşurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independenţă, precum şi garanţiilor fundamentale, în principal dreptului la apărare”, a transmis procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după pronunţarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a Hotărârii în cauza Kovesi vs. România, notează News.ro.

Conform sursei citate, hotărârea CEDO reafirmă dreptul procurorilor „de a-şi exprima în mod liber opinia în contextul dezbaterilor publice care trebuie să caracterizeze într-un stat de drept procesul de adoptare ori de modificare a cadrului normativ care le reglementează statutul, precum şi a celui de amendare a legislaţiei penale”

„Astfel de luări de poziţie publice nu pot, sub nicio formă, constitui pretext pentru iniţierea unor proceduri ce urmăresc revocarea din funcţie”, a afirmat Scutea.

Totodată, procurorul general consideră că hotărârea CEDO creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcţie a procurorilor, în lumina recomandărilor formulate de organismele europene cu expertiză, prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenţei justiţiei şi for reprezentativ pentru sistemul judiciar.

„Numai dialogul în cadrul interinstituţional poate conduce la generarea mecanismelor legale unanim acceptate prin care să se asigure că membrii autorităţii judecătoreşti se bucură de protecţie împotriva arbitrariului, iar exerciţiul acestui drept este efectiv. Întărind considerentele reţinute de CEDO, absenţa controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcţie nu este în interesul funcţionării statului în general, în context constituţional, şi nici în beneficiul cetăţenilor. Asumarea şi exercitarea cu bună-credinţă şi în condiţii de loialitate, în spiritul Constituţiei, a atribuţiilor conferite de lege trebuie să caracterizeze climatul public, iar celelalte puteri ale statului trebuie să acţioneze în vederea apărării independenţei justiţiei”, a mai afirmat Gabriela Scutea.

Procurorul general al PÎCCJ a arătat că susţine independenţa justiţiei, ca principiu constituţional, şi îşi reafirmă deschiderea spre dialog constructiv pentru identificarea soluţiilor legislative care să întărească acest principiu.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei codruţa Kovesi „este dovada compromiterii actualei Curţi Constituţionale de către PSD”. Orban consideră că CCR „s-a compromis prin propriile decizii care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, iar modul de acţiune şi constituire a Curţii ar trebui regândite.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, tot marţi, că CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO, afirmând că CCR a decis revocarea din funcţie a lui Kovesi la propunerea unui ministru al Justiţiei de tristă amintire. Preşedintele a apreciat că este necesară o reformă la nivelul CCR şi a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea Laurei Codruţa Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor.

Citeşte şi: Decizia CEDO în cazul Kovesi e una „istorică”. Magistraţii vor ca toţi cei responsabili de condamnarea dură să se retragă din funcţii

DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă marea veste! Din 2024, vom cumpăra anvelope produse pe teritoriul nostru!
Spynews
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Bzi.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Fanatik.ro
Gara strategică din România care va fi modernizată. Investiția este una uriașă și reabilitarea ei a devenit o prioritate
Capital.ro
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Playtech.ro
Uluitor arată Sophia Loren acum, la 90 de ani. Apariție RARĂ, de SENZAȚIE în bikini! Dă clasă tuturor divelor
DailyBusiness
Alarma trasă de Boloș: Deficit bugetar în creștere, dar promisiuni de miliarde!
Adevarul
Unul dintre cei 50 de bărbați acuzați de violarea lui Gisele Pelicot se plânge că nu poate dormi, are coșmaruri și că soția l-a părăsit
wowbiz.ro
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Spynews
O nouă decizie a magistraților în cazul accidentului din 2 Mai, provocat de Vlad Pascu! Tatăl lui Sebi vrea să îl întâlnească pe avocatul care i-a învinovățit fiul decedat
Spynews
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi ține companie fostului milionar, la azil: ”Îi face plăcere să…”
Evz.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a întâmplat”
kanald.ro
Românii din Italia ar putea primi bonus de Crăciun de la statul italian. „Bonusul Befana” este dedicat familiilor aflate în situații vulnerabile
Cancan.ro
Gabriel Vasiliu va fi prezent la înmormântarea soției sale, ucisă în Olanda! A obținut o permisie de o zi
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se reintroduce oficial serviciul militar obligatoriu. Cine va fi chemat şi câte luni durează
StirileBZI
Când intră banii pe voucherele pentru alimente: Se acordă suma de 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu știrista care i-a luat locul fiicei lui Anghel Iordănescu
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
substantial.ro
Cristian Diaconescu nu va negocia voturile în turul doi al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mărturisirile cutremurătoare ale unei studente a lui Alfred Bulai. Ce le-a povestit fata anchetatorilor