Decizia CEDO în cazul Kovesi e una „istorică”. Magistraţii vor ca toţi cei responsabili de condamnarea dură să se retragă din funcţii

Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie susţin că decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi este "istorică" deoarece are rolul de a întări independenţa sistemului judiciar şi a procurorilor. De asemenea, magistraţii consideră că toţi cei responsabili de condamnarea suferită de România trebuie să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 11:32
Decizia CEDO în cazul Kovesi e una „istorică”. Magistraţii vor ca toţi cei responsabili de condamnarea dură să se retragă din funcţii

”Neîndoielnic, pronunţarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independenţa sistemului judiciar, independenţa procurorilor, dar şi să încurajeze participarea magistraţilor la dezbaterile privind independenţa şi modernizarea justiţie în România. Totodată, hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute”, a transmis, marţi, Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie, într-un comunicat citat de News.ro.

Orban, reacţie la decizia CEDO în cazul Kovesi: „Avem confirmarea. CCR s-a compromis. PSD se face vinovat de condamnarea României”

Magistraţii susţin că „este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunţate în majoritate de o curte constituţională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile şi interesele legitime ale unui procuror, dar şi independenţa justiţiei, aspecte reţinute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene şi internaţionale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România”.

Şeful CCR, Valer Dorneanu, după ce Kovesi a câştigat procesul la CEDO: Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic

De asemenea, aceştia consideră că soluţia CEDO „pune în discuţie necesitatea revizuirii legislaţiei privind desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, dar şi a unora dintre competenţele şi procedurile derulate de acest organism constituţional”.

„De asemenea, se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competenţelor puterii executive şi întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, aşa cum Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană sau GRECO au solicitat succesiv în ultimii ani”, au mai transmis asociaţiile de magistraţi.

Ana Birchall cere demisia preşedintelui CCR după verdictul CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi. „Este o palmă ruşinoasă pentru CCR”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. Fosta şefă a DNA a contestat decizia de revocare din funcţie


loading...