Se dă startul sezonului estival în România. Ce REGULI trebuie să respecte turiştii la plajă

De Ziua Copilului primim cadou ridicarea unora dintre cele mai aspre restricții. De astăzi, avem libertate de circulație oriunde în țară, terasele se redeschid și se dă startul sezonului estival. Rămân însă în vigoare câteva obligații care trebuie respectate întocmai.

RomaniaTV.net
01 iun. 2020, 06:25

Cei care îşi vor petrece concediul pe litoralul românesc vor trebui să respecte o serie de reguli.

Potrivit ordinului pentru aprobarea normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de operare a plajelor turistice, semnat de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi de secretarul de stat Mircea Fechet de la Ministerul Mediului, publicat în Monitorul Oficial, între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri, dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.

De asemenea, administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.

Echipamentele de pe plajă (şezlonguri) vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, înainte de a fi folosite de alţi clienţi. 

La capitolul activităţilor sportive şi de agrement desfăşurate pe plaje, acestea nu sunt permise decât în spaţii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

Nu în cele din urmă, personalul operatorului economic sau al administratorului plajei, după caz, va purta mască şi se vor asigura dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor turiştilor şi informaţii cu privire la modul de utilizare.

Zonele de lucru (scaune pentru salvamari, turnuri) se amenajează în aşa fel încât cei care prestează servicii pe plajă să stea distanţaţi la cel puţin 1,5 metri, însă atunci când distanţarea nu este posibilă, trebuie să se prevadă utilizarea măştilor de protecţie sau să se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas.

Citeşte şi: Noi reguli pe litoralul românesc. Accesul pe plajă se va face doar cu rezervare

„Servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire. În cazul plajelor neconcesionate, administraţia publică locală va răspunde de menţinerea regulilor de distanţare fizică şi evitarea formării de aglomerări. Echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, şezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membrii de familie cu acelaşi domiciliu şi, înainte şi după fiecare utilizare, acestea vor fi curăţate şi dezinfectate cu produse biocide avizate. Toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apă, săpun, dezinfectant cu cel puţin 60% alcool, prosoape de hârtie şi coşuri de gunoi fără atingere. Se va asigura curăţarea şi dezinfecţia frecventă a acestora”, sunt alte reguli de siguranţă sanitară impuse de către autorităţi.