STUDIU. Marea Britanie este ţara cea mai afectată din Europa în materie de supramortalitate

Un studiu realizat pe 21 de ţări europene a raportat că Marea Britanie s-a confruntat cu cea mai mare supramortalitate înregistrată în Europa de la începutul pandemiei declanşate de noul coronavirus, în timp ce alte ţări, precum Spania, au cunoscut vârfuri mai marcate şi mai localizate. 

RomaniaTV.net
30 iul. 2020, 11:53
STUDIU. Marea Britanie este ţara cea mai afectată din Europa în materie de supramortalitate

Anglia a înregistrat, încă de la începutul pandemiei, nivelurile de supramortalitate, decese care nu sunt neapărat legate direct de COVID-19, cele mai ridicate în comparaţie cu celelalte trei ţări studiate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS) şi care fac parte din Marea Britanie – Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, scrie Agerpres.

Cel mai mare vârf de supramortalitate la un nivel naţional a fost însă înregistrat în Spania. Anumite regiuni din nordul Italiei şi din centrul Spaniei au cunoscut niveluri deosebit de importante, Bergamo (nordul Italiei) înregistrând cea mai mare rată de supramortalitate – 847,7% faţă de medie – în săptămâna care s-a încheiat pe 20 martie.

Citeşte şi: Tatăl lui Meghan Markle, cuvinte dure la adresa fiicei sale: „Nu îmi place felul în care a ajuns”

„Deşi niciuna dintre cele patru naţiuni din Regatul Unit nu a avut un vârf de mortalitate la fel de ridicat ca Spania sau ca regiunile cele mai afectate din Spania şi din Italia, supramortalitatea a afectat toată Marea Britanie în timpul pandemiei, în contextul în care ea a fost mai localizată geografic în majoritatea ţărilor din Europa Occidentală”, a declarat Edward Morgan, analist la ONS, citat într-un comunicat.

În ceea ce priveşte marile oraşe, Madridul a înregistrat cel mai mare vârf de supramortalitate – 432,7% faţă de medie – în săptămâna care s-a încheiat pe 27 martie, precizează studiul realizat de ONS. În Marea Britanie, oraşul Birmingham din centrul Angliei deţine recordul naţional – 249% faţă de medie – în săptămâna care s-a încheiat pe 17 aprilie, fiind urmat de Londra (226,7% faţă de medie, în aceeaşi săptămână).

Citeşte şi: România, pe primul loc în UE la numărul de decese din cauza coronavirusului

„În conjuncţie cu scăderea relativ lentă a pandemiei în Regatul Unit, acest fenomen se traduce prin faptul că la sfârşitul lunii mai Anglia înregistrase cea mai mare supramortalitate globală dintre toate ţările europene studiate”, a adăugat el.

Prin prisma numărului de decese atribuite direct maladiei COVID-19, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord est ţara cel mai grav afectată din Europa, cu aproape 46.000 de decese raportate în rândul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus.