Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP, cu o zi înainte de începerea anului şcolar: „Trimiteți copiii la școală, cea față în față”

Socializarea e deosebit de importantă pentru elevii cei mici, iar cercetătorul în Ştiinţele Educaţiei, Şerban Iosifescu, le atrage atenţia părinţilor să-i trimită pe copii la şcoală fizic fiindcă aceasta e perioada  în care se dezvoltă abilitățile și competențele fundamentale.
Romania TV
13 sept. 2020, 13:44
Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP, cu o zi înainte de începerea anului şcolar:

Elevii de vârstă mică învață “să citească, să scrie, să socotească, să comunice sistematic, să socializeze, să respecte regulile sociale, să conviețuiască cu ceilalți, să se descurce în lume și în comunitate – și multe alte lucruri, care nu se găsesc în manuale sau pe Internet. Fără aceste lucruri, învățate cum trebuie și când trebuie, nicio performanță ulterioară nu este posibilă”, spune Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

 “Poate vă gândiți bine ce ”scenariu” preferați, și nu știu cât este de bine să sabotați viitorul copiilor dumneavoastră de dragul unei iluzorii (cred eu) siguranțe absolute: nu există siguranță absolută – cel puțin până la apariția unui vaccin verificat”, transmite acesta.
 
Şerban Iosifescu vine cu o serie de recomandări pentru părinţii copiilor de grădiniţă sau ai elevilor din învăţământul primar:
 
-„Trimiteți copiii, pe cât posibil, la școala-școală, cea față în față. Școala exclusiv online NU este școală pentru cei mici. Chiar dacă vi se pare că, pe termen scurt, e mai bine să stea acasă, pe termen lung efectele negative vor fi considerabile. Pentru ei și, prin ricoșeu, pentru dumneavoastră.
 
 -În această perioadă se dezvoltă abilități și competențele fundamentale – de exemplu, să citească, să scrie, să socotească, să comunice sistematic, să socializeze, să respecte regulile sociale, să conviețuiască cu ceilalți, să se descurce în lume și în comunitate – și multe alte lucruri, care nu se găsesc în manuale sau pe Internet.

-Fără aceste lucruri, învățate cum trebuie și când trebuie, nicio performanță ulterioară nu este posibilă.

-Dacă țineți copiii acasă, veți observa, după un timp (un an sau chiar mai puțin), că vor citi mai încet, vor înțelege mai greu, vor pierde capacitatea de atenție și de concentrare, vor avea dificultăți în comunicare, vor crea mai greu relații cu ceilalți și vor fi mai dependenți de cei mai educați, mai bogați, mai puternici (vă sună cunoscut, nu?). Deja, cercetările au arătat că, în mediile defavorizate, cele patru luni de închidere a școlilor (numită, eufemistic, ”școală online”) au însemnat un an de recul în dezvoltarea acestor abilități și, în general, în învățare. Și, chiar dacă vă considerați o familie ”favorizată”, învățarea copiilor dumneavoastră este la nivelul lunii decembrie 2019 (trei luni de recul, față de luna martie, când s-au închis școlile).

-În timp, veți mai vedea cum copiii dumneavoastră, care au lipsit de la școala-școală (adică față în față), când vor deveni adulți, vor câștiga mai puțin, vor fi mai puțin productivi, mai puțin sociabili, vor deveni victime ale demagogiei și ale populismului și, foarte important, nu vor câștiga destul și nu vor produce suficient pentru ca dumneavoastră să aveți o viață bună – inclusiv o pensie decentă. În plus, o parte dintre ei, din cauza nivelului scăzut de educație, vor fi, toată viața, asistați social – nu contribuabili și nici creatori de valoare socială și individuală.

-Deci, poate vă gândiți bine ce ”scenariu” preferați, și nu știu cât este de bine să sabotați viitorul copiilor dumneavoastră de dragul unei iluzorii (cred eu) siguranțe absolute: nu există siguranță absolută – cel puțin până la apariția unui vaccin verificat.

-Dar, dacă respectăm, împreună, regulile de igienă și, pe cât posibil, cele privind distanțarea fizică; dacă, împreună, convingem copiii să poarte mască – cât se poate și când se poate; dacă, împreună, le formăm deprinderile asociate (să pună / scoată masca cum trebuie, să-și atingă fața doar după dezinfectarea mâinilor etc.) – dacă facem, împreună, toate aceste lucruri, riscurile de îmbolnăvire vor scădea considerabil iar avantajele prezenței fizice la școală vor depăși, considerabil, riscurile.

 -Și, nu în ultimul rând, prin alegerile și opiniile, exprimate public, să îi determinăm și pe politicieni, care (cel puțin în teorie) iau decizii în numele nostru, să asigure școlii toate resursele necesare: atât resurse materiale (spații de învățare, echipamente, materiale pentru învățare și pentru igienă), cât și umane (cadre didactice suficiente, care să facă posibilă împărțirea claselor numeroase, personal de îngrijire, administratori de rețea / platformă de învățare etc.) pentru maximizarea învățării și pentru minimizarea riscurilor de îmbolnăvire”.

DailyBusiness
Cum poți rămâne fără bani în cont. O nouă metodă de înșelăciune face ravagii în România
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
A dat 8 ani șpagă la ANAF! Vicepremierul Dragoș Anastasiu, dezvăluiri în premieră din dosarul de corupție în care a fost amenințat cu pușcăria
Capital.ro
Un titan al muzicii s-a stins. A fost extrem de apreciat: Ne-a oferit nu doar muzică, ci o formă de memorie colectivă sonoră
Playtech.ro
Klaus şi Carmen Iohannis profită din plin de timpul liber! Cei doi străbat săptămânal sute de kilometri pentru plăcerea lor, unde au fost surprinşi
Adevarul
Județul cu burse de nerefuzat la profesională, dar cea mai mare rată de elevi nerepartizați la liceu. „Toți vor teoretic”
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Evz.ro
Ploi torențiale și vijelii după caniculă. Risc ridicat de fenomene meteo extreme
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 28 iulie - 3 august 2025: Chinul se termină pentru Scorpioni! Ajung să facă pace cu trecutul lor
Cancan.ro
Medicul care a încercat să îl resusciteze pe Felix Baumgartner, iubitul Mihaelei Rădulescu, rupe tăcerea: 'Părea că nu a…
Capital.ro
România a pierdut o actriță de geniu. O admiram vrăjiți la teatru și TV: Știam că sunt urâtă, așa că am zis să fac comedie, ca Birlic!
StirileBZI
Mită recunoscută în instanță! Vicepremierul Dragoș Anastasiu în mijlocul unui scandal de proporții! A dat mită unui angajat ANAF
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Românii care scapă de plata CASS și după 1 august 2025. Lista celor care sunt exceptați