Război între Armenia şi Azerbaidjan: Cel puţin 37 militari şi câţiva civili au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi

Cel puţin 39 de morţi în 24 de confruntări armate azero-armene în Nagorno Karabah. Comunitatea internaţională îndeamnă la ”încetarea imediată a focului”.
Romania TV
28 sept. 2020, 03:33
Război între Armenia şi Azerbaidjan: Cel puţin 37 militari şi câţiva civili au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi

Update. Cel puţin alţi 15 militari separatişti din regiunea Nagorno Karabah au fost ucişi în confruntări armate cu Azerbaidjanul, a anunţat luni această provincie secesionistă, susţinută de Armenia, iar bilanţul total a crescut astfel la 39 de morţi, în timp ce confruntările continuau luni, relatează AFP.

În total, 32 de militari au fost ucişi – începând de duminică dimineaţa, când au izbuncnit confriuntările armate -, potrivit Ministerului separatist al Apărării.

De asemenea, cinci civili azeri şi doi civili armeni au murit în Karabah, potrivit unor bilanţuri anunţate duminică.

Azerbaidjanul nu a anunţat pierderi militare.

Însă bilanţul ar putea fi mult mai mare, în contextul în care cele două părţi afirmă că au cauzat pierderi adversarului şi difuzează imagini cu blindate distruse.

Ciocnirile dintre cele două foste republici sovietice, care s-au aflat în război în anii 1990, sunt cea mai recentă explozie a unui conflict de lungă durată asupra Nagorno-Karabakh, o regiune separatistă care se află în interiorul Azerbaidjanului, dar este condusă de etnici armeni.

Nagorno-Karabakh a anunţat că 16 dintre militarii săi au fost ucişi şi peste 100 de răniţi după ce Azerbaidjanul a lansat un atac aerian şi de artilerie duminică dimineaţa. Armenia şi Nagorno-Karabakh au declarat legea marţială şi au mobilizat populaţia masculină.

Azerbaidjanul, care a declarat şi legea marţială, a declarat că forţele sale au răspuns bombardamentelor armene şi că au preluat controlul a până la şapte sate, deşi Nagorno-Karabakh a negat acest lucru. Procuratura Azerbaidjanului a declarat că cinci membri ai unei familii au fost ucişi de bombardamente armene.

Primele imagini din războiul armeano-azer. Tancuri distruse şi ţinte civile atacate, cel puţin o femeie şi un copil au fost ucişi VIDEO

Ciocnirile au determinat un val de eforturi de diplomaţie pentru a preveni o nouă izbucnire a unui conflict vechi de decenii între Armenia creştină majoritară şi Azerbaidjanul în mare parte musulman, Rusia solicitând încetarea imediată a focului şi o altă putere regională, Turcia, anunţând că va sprijini Azerbaidjanul.

Conductele care transportă petrol caspic şi gaze naturale din Azerbaidjan către restul lumii trec aproape de Nagorno-Karabakh. Armenia a avertizat, de asemenea, despre riscurile de securitate din Caucazul de Sud în iulie, după ce Azerbaidjanul a ameninţat că va ataca centrala nucleară a Armeniei ca posibilă represiune.

Nagorno-Karabakh s-a desprins de Azerbaidjan într-un conflict care a izbucnit în momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.

Deşi s-a convenit o încetare a focului în 1994, după ce mii de oameni au fost ucişi şi mulţi mai mulţi strămutaţi, Azerbaidjanul şi Armenia se acuză frecvent reciproc de atacuri în jurul Nagorno-Karabakh şi de-a lungul frontierei separate azeri-armene.

În ciocnirile de duminică, activiştii armeni pentru protejarea drepturilor omului au spus că o femeie şi un copil armean au fost ucişi.

Armenia a declarat că forţele azere au atacat ţinte civile, inclusiv capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, şi au promis un „răspuns proporţional”.

„Rămânem puternici lângă armata noastră pentru a ne proteja patria de invazia azerilor”, a scris prim-ministrul armean Nikol Pashinyan pe Twitter.

Azerbaidjanul a negat o declaraţie a ministerului armean al Apărării în care se spune că elicopterele şi tancurile azere au fost distruse şi a acuzat forţele armene de lansarea unor atacuri „deliberate şi vizate” de-a lungul liniei frontului.

„Ne apărăm teritoriul, cauza noastră este corectă!” a spus preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, într-un discurs adresat naţiunii.

Turcia a anunţat că vorbeşte cu membrii grupului de la Minsk, care mediază între Armenia şi Azerbaidjan. Rusia, Franţa şi Statele Unite sunt copreşedinţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit telefonic cu Pashinyan, dar nu au fost disponibile detalii despre conversaţie, iar preşedintele turc Tayyip Erdogan a vorbit cu Aliyev.

Erdogan, promiţând sprijinul pentru aliatul tradiţional Azerbaidjan, a declarat că Armenia este „cea mai mare ameninţare la adresa păcii din regiune” şi a cerut „întregii lumi să fie alături de Azerbaidjan în lupta lor împotriva invaziei şi cruzimii”.

Pashinyan a reacţionat, a îndemnat comunitatea internaţională să se asigure că Turcia nu se implică în conflict.
Franţa a îndemnat, de asemenea, părţile să pună capăt ostilităţilor, iar Papa Francisc a făcut apel la soluţionarea diferendelor lor prin negocieri.

Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au îndemnat, de asemenea, ambele părţi să oprească acţiunile militare şi să revină la negocieri.

Cel puţin 200 de persoane au fost ucise în aprilie 2016, în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan. Cel puţin 16 persoane au fost ucise în ciocniri în iulie.

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Ce viteză aveau Diogo Jota și fratele său în momentul accidentului mortal. Filmul complet al tragediei, anunțat de polițiști
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Câte zile de concediu medical pot lua angajații români într-un an. Lista completă a tipurilor de concedii
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vestea așteptată de șoferi. Un nou drum expres va fi dat în folosință
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați