Evoluţia pandemiei în lume: Un milion de morţi din pricina coronavirusului, la nivel mondial, de la debutul pandemiei

Primul deces din cauza infectării cu noul coronavirus a fost înregistrat la data de 11 ianuarie, în China. La capătul a nouă luni de pandemie, virusul a făcut aproximativ un milion de morţi la nivel planetar. "Curba" începe să crească din nou în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, cu India în frunte, relatează AFP, citat de News.ro.

RomaniaTV.net
28 sept. 2020, 11:13
Evoluţia pandemiei în lume: Un milion de morţi din pricina coronavirusului, la nivel mondial, de la debutul pandemiei

1.000 de decese în prima lună de pandemie

Virusul a apărut prima dată, în luna decembrie, în oraşul chinez Wuhan. În prima lună de pandemie, 1.000 de chinezi pierduseră lupta cu virusul. Urmează Filipine, unde se înregistrează primul deces pe 2 februarie. Până la jumătatea lunii februarie, sunt raportate decese în Hong Kong, Japonia şi Franţa.

La 11 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă oficial faptul că omenirea se confruntă cu o „pandemie”. 30 de ţări şi teritorii înregistrează în total 4.500 de morţi, dintre care două treimi în China, însă numărul de cazuri explodează în Italia (800 de morţi) şi Iran (300 de morţi).

Citeşte şi ONU: Pandemia e un test pe care l-am picat pentru cooperarea la nivel internaţional

Până la jumătatea lui aprilie, numărul deceselor creşte rapid în Europa şi Statele Unite, ajungându-se la peste 4.000 şi, respectiv, 2.700 de decese în medie pe zi, în a doua săptămână din aprilie.

În prezent, Statele Unite rămân cea mai afectată ţară ca număr total de morţi – peste 204.000.

La nivel mondial, cea mai sângeroasă săptămână este săptămâna 13-19 aprilie – peste 4.700 de victime zilnic şi un total al morţilor care atingea atunci 170.000 – adică dublu faţă de numărul înregistrat la 31 martie.

America Latină, epicentrul pandemiei, în iunie

America Latină şi Caraibe devin epicentrul pandemiei în luna iunie. Începând de la jumătatea lunii iulie şi până la jumătatea lui august, America Latină şi Caraibe înregistrează o medie de 2.500 de decese zilnice. Acest număr scade apoi lent şi atinge, în jurul datei de 20 septembrie 2020, la peste 2.000 de decese zilnic.

SUA sunt urmate îndeaproape de Brazilia, care înregistrează cele mai multe decese în total – peste 141.000. Peru (975 de decese la un milion de locuitori), Bolivia (671), Brazilia (667), Chile (661) şi Ecuador (639) se află printre primele zece cele mai afectate ţări din lume, alături de ţări europene ca Belgia (861) şi Spania (668).

În Asia, unde s-au înregistrat cel puţin 100 de decese zilnic până la jumătatea lui aprilie, creşterea continuă încă, în rpezent înregistrându-se peste 1000 de decese zilnic.

„Curba” cazurilor începe să crească din nou în Europa, cu o creştere medie de 20% în această săptămână faţă de săptămâna precedentă. Decesele se află de asemenea în creştere – 640 pe zi, cu 11% mai multe – şi alimentează temeri cu privire la un al doilea val.

Citeşte şi Florin Zamfirescu, după moartea soacrei sale: „Nu a murit de coronavirus, au omorât-o”

Numărul morţilor a început să crească, de asemenea, în Orientul Mijlociu – aproximativ 330 săptămâna trecută, cu 7% mai multe decât săptămâna precedentă.

Africa şi Oceania, cel mai puţin afectate de pandemie

Potrivit statisticilor oficiale, Africa este în prezent unul dintre continentele cel mai puţin afectate de pandemia de coronavirus. Aici, numărul deceselor a început să scadă în august, mai puţin de 200 pe zi la jumătate lui septembrie.

La fel în Oceania, unde numărul deceselor zilnice nu a depăşit niciodată o medie de 20.