Medicii de familie, revoltaţi după ce Nelu Tătaru a anunţat că îi trimite în prima linie a pandemiei: Nu avem echipamente de protecţie

Medicii de familie sunt revoltaţi, după ce ministrul Sănătăţii a anunţat intrarea acestora în prima linie a pandemiei prin monitorizarea la domiciliu a pacienţilor cu COVID-19. Aceştia spun că sunt trimişi la războiul anti-COVID cu mâinile goale, fără echipamente de protecţie şi fără o metodologie clară. 
Romania TV
15 oct. 2020, 05:42
Medicii de familie, revoltaţi după ce Nelu Tătaru a anunţat că îi trimite în prima linie a pandemiei: Nu avem echipamente de protecţie

Dana Popescu este secretar la Societatea Naţională a Medicilor de Familie Iaşi, dar are un cabinet şi într-o comună din judeţul Iaşi, unde are în grijă 3.000 de pacienţi. Referitor la declaraţia de acum câteva zile a ministrului Sănătăţii, Dana Popescu a spus că ea crede că e vorba doar de o eroare de exprimare.

„Cel puţin aşa vreau eu să cred. Spun asta, pentru că noi, în acest moment, monitorizăm la domiciliu pacienţi care sunt COVID pozitiv, dar monitorizăm la distanţă. Suntem dispuşi să facem acest lucru deşi nu ne este decontată muncă, pentru că nu putem deconta pentru un pacient mai mult de trei consultaţii pentru un episod de boală. Iar noi discutăm zilnic cu pacienţii noştri pe parcursul celor 14 zile de izolare”, a spus medicul Dana Popescu, potrivit ziaruldeiasi.

Principala nemulţumire a medicilor de familie este cea legată de lipsa măsurilor de protecţie.

„Nu e nimic nou sub soare. La război mergem cu ceea ce gândim noi în cabinele noastre şi cu nimic practic din ce oferă guvernaţii. Nu am avut materiale de protecţie oferite de guvernanţi nicio secundă. Costurile acestora au crescut foarte mult, veniturile chiar au scăzut pe timpul pandemiei”, a mai adăugat Dana Popescu.

Medicii de familie au mai afirmat că pentru la deplasarea la domiciliile pacienţilor COVID trebuie să aibă mijloace de transport adecvate.

„Nu avem dotarea necesară, nu avem maşini care să poată fi decontaminate. Materialele de protecţie sunt foarte scumpe. Este cunoscut faptul că serviciile private de ambulanţă au refuzat contractarea unor astfel de servicii tocmai pentru că toate costurile sunt foarte mari.

Nu este o soluţie benefică pentru pacientul nostru dacă ne deplasăm în focar COVID. O spun în calitate de persoană care am avut în familie o astfel de situaţie. Ştiu cât de greu mi-a fost să păstrăm distanţa socială, să izolăm pe cel infectat astfel încât să nu se îmbolnăvească şi ceilalţi membri ai familiei. Cred că instrumentele sunt altele, iar Guvernul, Ministrul Sănătăţii CNAS, ar trebuie să se sfătuiască în primul rând cu practicienii”, a mai spus Dana Popescu.

Dacă vor fi însă obligaţi să monitorizeze pacienţii COVID acasă, reprezentanţii medicilor de familie au spus că pot pune oricând să-şi închidă cabinetele. 

„Nimeni nu poate fi obligat să facă nimic. Eu aşa consider. Serviciile private de ambulanţă nu pot fi obligate să recolteze probe de la pacienţii pozitivi. Noi putem alege oricând să închidem cabinetele şi să plecăm pe alte meleaguri. Sunt foarte dezamăgită, dar spun asta, pentru că, fiind membru într-o comisie de specialitate, din 11 colegi tineri care au terminat, jumătate dintre ei vor să plece încă de la început acolo unde practica este sigură, predictibilă şi unde chiar poţi să ajuţi pacientul”, a adăugat Dana Popescu, secretar SNMF Iaşi.

Citeşte şi Întâlnire de lucru Tătaru – Vela – Arafat la Guvern în contextul creşterii alarmante la numărului cazurilor de COVID-19

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra o garsonieră la doar 5.000 de euro. Ai în apropiere un magazin Penny, transport în comun, dar și școli și grădinițe
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
Playtech.ro
Ce este beneficiul de inventar la o succesiune? Câţi bani dai dacă vrei moştenirea
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele