Întâlnire de lucru Tătaru – Vela – Arafat la Guvern în contextul creşterii alarmante la numărului cazurilor de COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-au reunit miercuri într-o şedinţă de lucru la Palatul Victoria. Întâlnirea vine în contextul anunţului Guvernul că urmează să decidă prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, pentru a limita răspândirea COVID-19. 

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 06:08

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, după şedinţa CNSU, că s-a decis propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile.

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a prezentat restricţiile care vor fi impuse progresiv, în funcţie de rata de infectare.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Totodată, prin Hotărârea CNSU se propune ca evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise să fie interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus. Decizia finală va fi luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat: „Nunţile, botezurile şi evenimentele private vor fi interzise în toată ţara, pe o perioadă nedeterminată”

În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, în şedinţa CNSU s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%.

„Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Citeşte şi: Raed Arafat: „Nunţile, botezurile şi evenimentele private vor fi interzise în toată ţara, pe o perioadă nedeterminată”

El a mai spus că, potrivit hotărârii CNSU, tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă sau pentru persoane cu dizabilităţi va fi testat săptămânal pentru SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Bucureştiul, aproape de scenariul roşu. Alis Grasu: „În ultimele opt zile, solicitările la ambulanţă au crescut exploziv”