Boala tăcută de care suferă tot mai mulţi oameni. Avertismentul medicului: În momentul în care este diagnosticată, nu se mai poate face nimic

Insuficienţa cardiacă este boala tăcută de care suferă tot mai mulţi oameni. Potrivit cardiologului Caterica Delcea, în momentul în care a fost diagnosticată sau atunci când simptomele este deja foarte târziu pentru a se mai putea trata.
Filip Stan
27 mai 2021, 11:26
Boala tăcută de care suferă tot mai mulţi oameni. Avertismentul medicului: În momentul în care este diagnosticată, nu se mai poate face nimic
Boala tăcută de care suferă tot mai mulţi oameni. Avertismentul medicului: În momentul în care este diagnosticată, nu se mai poate face nimic

Boala tăcută de care suferă tot mai mulţi oameni. Este vorba despre insuficienţa cardiacă. Medicul cardiolog Caterica Delcea a explicat cum putem preveni bolile cardiovasculere şi care sunt principalele cauze.

Boala tăcută de care suferă tot mai mulţi oameni. Cum se poate preveni

”Un prim pas este electrocardiograma, o înregistrare a ritmului electric al inimii, a impulsurilor electrice. O electrocardiogramă normală scade semnificativ șansele ca pacientul nostru să aibă insuficiență cardiacă. Cu cât găsim mai multe modificări pe electrocardiogramă, cu atât diagnosticul este mai probabil.

Următorul pas este reprezentat de analizele de sânge, cu dublu rol. Un prim ajutor din partea acestora este de a depista o posibilă cauză de decompensare a insuficienței cardiace, cum ar fi anemia, infecțiile sau bolile de rinichi. Iar al doilea obiectiv este dozarea unui hormon BNP sau NT-proBNP. Acesta este eliberat de la nivel miocardic, atunci când presiunile sau volumele sunt crescute la nivel cardiac. Iar nivelurile crescute sugerează prezența insuficienței cardiace.

Mai departe, o investigație importantă este ecocardiografia, o metodă imagistică prin care putem vedea funcția și structura cardiacă, putem caracteriza mai bine și localiza problema la nivel miocardic.

Mai sunt și alte investigații suplimentare. Printre cele uzuale se numără și radiografia cardiopulmonară, unde putem vedea dimensiunile cardiace, sau anumite anomalii, dar putem evalua și structura pulmonară, structura cutiei toracice, putem găsi alte cauze pentru simptomele pacientului”, a explicat medicul Caterina Delcea, potrivit Antena 3. 

Citeşte şi Boala de care suferă Andreea Mantea: „Mi-e greu să răspund de ce am această burtică”

Cauzele insufienţei cardiace

Medicul recomandă ca persoanele trecute de o anumită vârstă să îşi facă un control, pentru a putea depista posibilele probleme cardiovasculare.

”Pentru a depista la timp posibilele probleme cardiovasculare sau posibilii factori de risc, este bine să începem un screening general, însemnând măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea colesterolului din sânge, sau a glicemiei, la femei undeva în jurul vârstei de 50 de ani, la bărbați în jurul vârstei 40 de ani. Dacă la prima evaluare totul este în regulă, abia peste 5 ani este nevoie de un nou control.

Are multiple cauze, majoritatea localizate la nivelul cordului. Principalele pot fi modificări de structură sau funcție a mușchiului cardiac. De exemplu pacienții hipertensivi, netratați sau tratați necorespunzător, în timp, dezvoltă îngroșarea mușchiului cardiac, care determină imposibilitate de relaxare completă a mușchiului, imposibilitate de a primi suficient sânge din organism și de a-l pompa mai departe.

În partea cealaltă a spectrului avem subțierea mușchiului cardiac, cel mai frecvent secundară bolii cardiace ischemice. Această subțiere duce la scăderea funcției de pompă cardiacă.

O altă problemă structurală sau funcțională este cea valvulară, dar și cea electrică. Țesutul electric al liniei, care generează impulsurile, poate fi bolnav poate în modul prea leneș, prea puține bătăi, prea lente, sau prea activ, bătăi prea rapide, ambele probleme afectând debitul cardiac și volumul de sânge care ajunge în organism.

Din păcate, în momentul diagnosticului insuficienței cardiace, în momentul în care apar deja simptomele, este deja tardiv de a vorbi de vindecare. Ce putem face este să optimizăm calitatea vieții, să scădem simptomele și să scădem mortalitatea. Din păcate însă, tratamentul nu poate duce la reversia modificărilor deja existente în stadiul în care insuficiența cardiacă ajunge să fie diagnosticată”, a mai explicat medicul cardiolog.

Citeşte şi Aceasta este boala care ar fi apărut ca efect al vaccinului Pfizer. Anunţul făcut de specialiştii din domeniul Sănătăţii!

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
Călin Georgescu, abandonat. Lovitura finală pentru fostul candidat. Degeaba a mai sperat
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un român, metodă unică de făcut brânză. Ingredient neașteptat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat de ce s-au anulat alegerile. Americanii au făcut urgent anunțul: „Actorul rău este...”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare