În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon. Precizări ANCOM

Orice utilizator de servicii de telefonie mobilă are dreptul să-și porteze numărul de telefon la un alt operator decât cel la care îl are înscris. Portarea este gratuită și nu poate fi refuzată de operator, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Totuşi, există anumite situaţii stabilite prin lege în care portarea poate fi refuzată.
Oana Anghel
08 iun. 2021, 09:50
În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon. Precizări ANCOM

În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon. ANCOM precizează, într-un comunicat, că operatorii de telefonie pot refuza portarea unui număr de telefon în situaţiile pe care le vom enumera în cele ce urmează.

În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon

  • cererea de portare nu este corect completată;
  • datele de identificare a abonatului sunt incorecte sau nu corespund cu numărul ce se dorește portat;
  • numărul se regăsește în una dintre categoriile de resurse de numerotație exceptate de la portabilitatea numerelor (numere interne ale operatorilor, numere naționale scurte de tipul 1tv(xyz) etc.);
  • operatorul donor nu furnizează servicii prin intermediul numărului respectiv (de exemplu, prin încetarea contractului ca urmare a unei solicitări venite din partea utilizatorului anterior depunerii cererii de portare);
  • numărul pentru care se solicită portarea nu a fost utilizat pentru convorbiri în rețeaua operatorului donor;
  • cartela SIM este declarată pierdută ori furată.

La rândul său, operatorul la care se dorește portarea poate refuza portarea numărului în cazul în care nu furnizează tipul de serviciu solicitat de utilizator.

Citeste si Anunţ şoc pe piața de telefonie mobilă. Un important producător a renunțat deja să mai producă smartphone-uri

Când nu poate fi refuzată portarea

Portarea nu poate fi refuzată în următoarele situaţii:

  • existența unor datorii ale abonatului către operatorul donor;
  • existența unei durate minime a contractului încheiat cu operatorul donor;
  • suspendarea furnizării serviciului prin intermediul numărului respectiv.

Portarea este gratuită și tot ce trebuie să facă cel interesat este să completeze o cerere prin care solicită transferul numărului, ce trebuie depusă la operatorul la care dorește să se porteze.

Odată cu depunerea cererii și acceptarea acesteia de către noul operator de telefonie, contractul cu vechiul operator încetează automat, nefiind necesar vreun demers suplimentar.

Potrivit ANCOM, „portarea numărului de telefon către un alt operator nu anulează obligațiile asumate de utilizatori la semnarea contractului cu operatorul inițial. De exemplu, dacă se solicită portarea înainte de expirarea perioadei minime a contractului, este posibil ca utilizatorul să fie nevoit să achite penalități de reziliere anticipată, iar dacă sunt facturi restante, acestea vor trebui achitate. Același principiu se aplică și în cazul în care utilizatorii au achiziționat echipamente odată cu achiziționarea serviciului de comunicații electronice”.

În mod normal, solicitarea unei taxe de reziliere, atunci când clienții doresc încetarea contractului de telefonie mobilă, este considerată, potrivit legislației în vigoare, abuzivă. Totuși, în anumite situații, această solicitare este considerată justificată.

Cum se face portarea numărului de telefon

În momentul în care utilizatorii aleg să își porteze numărul de telefon, trebuie să completeze o cerere de portare prin care solicită transferul numărului. Cererea trebuie depusă la operatorul la care doresc să se porteze. Odată cu acceptarea cererii de către noul furnizor, contractul cu vechiul furnizor încetează automat, nefiind necesar vreun demers suplimentar din partea utilizatorilor.

Citeste si Alertă de securitate! Conturi de WhatsApp din România, deturnate de către atacatori. Cum au reuşit hackerii să pună mâna pe datele utilizatorilor!

Portarea numărului de telefon către un alt operator nu anulează obligaţiile asumate de utilizatori la semnarea contractului cu operatorul inițial. De exemplu, dacă se solicită portarea înainte de expirarea perioadei minime a contractului, este posibil ca utilizatorul să fie nevoit să achite penalitați de reziliere anticipată. De asemenea, dacă există facturi restante, acestea vor trebui achitate. Același principiu se aplică și în cazul în care utilizatorii au achiziționat echipamente odată cu achiziționarea serviciului de comunicații electronice.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce sunt făcute sarmalele: „Nu voi mai mânca sarmale în viața mea. Nu am știut niciodată...”
Capital.ro
S-a dat interdicție în România. Este ilegal în sate și în orașele mici. Legea e deja activă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'