Orașele din România care urmează să devină stațiuni turistice

Ministerul Economiei a hotărât ca trei orașe din România să devină stațiuni turistice, o localitate va deveni stațiune la nivel național, iar celelalte două vor fi promovate în interes local.

06 iul. 2021, 19:34
Orașele din România care urmează să devină stațiuni turistice

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului(MEAT) hotărât ca trei orașe din România să devină stațiuni turistice. Este vorba de orașul Horezu, din județul Vâlcea, care urmează să fie promovat de la stațiune turistică de interes local, la stațiune turistică de interes național.

Orașele Brezoi, din judeţul Vâlcea și Uricani din judeţul Hunedoara, vor deveni stațiuni turistice de interes local. Conform Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului(MEAT), cele trei orașe îndeplinesc condițiile obligatorii pentru a deveni stațiuni turistice.

Propunerile au fost validate după analizele efectuate de specialiști din cadrul Ministerului.

Pe cuprinsul României există 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi alte 95 de interes local, relatează Antena 3.

Ministerul Economiei a aprobat vânzarea participaţiei României la combinatul Krivoi Rog, din Ucraina, pentru care ţara noastră a plătit 1 miliard de dolari

România a plătit circa 1 miliard de dolari pentru construcţia combinatului Krivoi Rog, care nu mai funcţionează de 22 de ani, şi a primit numai 0,53% din cantitatea de peleţi pe care trebuia să o primească.

„Guvernul a aprobat azi în şedinţă memorandumul privind identificarea celei mai bune soluţii pentru vânzarea/valorificarea participaţiei României de pe platforma CIM Krivoi Rog cu toate drepturile şi obligaţiile aferente. Actul, întocmit de Ministerul Economiei mai indică amendarea cadrului legislativ privind Combinatul Minier de Îmbogăţire a Minereurilor acide cu conţinut de fier Krivoi Rog, pentru a asigura o formă de soluţionare corespunzătoare situaţiei existente”, a informat ministerul.

O prevedere este abrogarea Legii nr. 95/31.12.1993 privind continuarea participării României la construirea combinatului şi asigurarea resurselor de finanţare necesare.

„Este o reminiscenţă a economiei socialiste planificate deţinute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcţie. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleţi de fier pentru a produce oţel. În total, statul român ar fi trebuit să primească circa 30 de milioane de tone de peleţi timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159.000 de tone.