Prima şedinţă a PNL, după învestirea Guvernului USL: Validarea secretarilor de stat şi excluderi

Prima şedinţă a conducerii PNL din acest an, dar şi prima după învestirea Guvernului USL în decembrie, are pe ordinea de zi validarea secretarilor de stat ce revin liberalilor, precum şi o discuţie în ceea ce priveşte posibilele excluderi din partid, Cătălin Cherecheş fiind primul vizat.
Romania TV
13 ian. 2013, 15:01
Prima şedinţă a PNL, după învestirea Guvernului USL: Validarea secretarilor de stat şi excluderi

În mod formal, tema şedinţei de luni a Biroului Politic Central şi cea a Consiliului Naţional privesc validarea propunerilor de secretari de stat şi subsecretari de stat la nivelul Guvernului. Astfel, conducerea PNL urmează să analizeze propunerile făcute de către fiecare ministru liberal. Conform negocierilor de la nivelul USL, principiul convenit este acela ca în cazul ministerelor cu doi secretari de stat aceştia să provină din aceeaşi formaţiune cu ministrul titilar, în timp ce în cazul ministerelor cu trei secretari de stat, unul dintre aceştia să fie desemnat de cealaltă formaţiune politică. Astfel, conducerea PNL ar urma să valideze circa 25 de persoane pentru a ocupa astfel de poziţii în actualul Guvern.

Totodată, un alt subiect al reuniunii vizează eventualele propuneri de excludere din partid a unor primari. Chiar dacă în timpul campaniei electorale preşedintele PNL s-a arătat deranjat de anumite atitudini ale unor lideri din partid, promiţând inclusiv sancţiuni la prima reuniune la liberalilor după anunţarea rezultatului alegerilor, Antonescu s-a repliat vineri precizând că ar fi de acord deocamdată doar cu excluderea primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Liderul PNL a argumentat prin faptul că primarul de Baia Mare a dus o campanie împotriva candidaţilor PNL desemnaţi în municipiu.

În pofida criticilor aduse primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, liderul PNL optează pentru o amânare a unei eventuale propuneri de excludere din partid până la momentul congresului extraordinar.

În ceea ce-l priveşte pe fostul premier şi preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Antonescu a respins ideea unei posibile excluderi din partid, chiar dacă s-a arătat deranjat de anumite critici ce i-au fost aduse în timpul campaniei electorale. În mijlocul campaniei pentru parlamentare, Tăriceanu îi reproşa lui Antonescu faptul că nu a făcut public un program politic liberal în ceea ce priveşte măsurile economice ale USL. În cele din urmă, Tăriceanu, devenit senator, nu a mai beneficiat de niciun fel de susţinere din partea PNL pentru a ocupa vreo poziţie la nivelul Senatului.

Aceeaşi reţinere faţă de măsura excluderii a fost manifestată şi în cazul lui Ludovic Orban, care a protestat în momentul în care preşedintele filialei PNL sector 1, Vlad Moisescu, a fost demis din fruntea organizaţiei la propunerea lui Antonescu.

Declaraţiile preşedintelui PNL faţă de posibile excluderi şi eventuali excluşi din partid au venit în urma acuzaţiilor referitoare la conducerea autoritară a partidului, cele mai vehemente fiind din partea lui Chiliman. Acesta a ieşit în mai multe interviuri săptămâna trecută spunând că partidul trebuie „recuperat” şi readus „pe valorile lui vechi liberale şi pe linia pro-occidentală”, demers în care mizează pe sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu. În plus, primarul liberal al sectorului 1 i-a reproşat preşedintelui PNL că nu respectă Statutul partidului, acesta fiind pentru Antonescu doar „o foaie de hârtie”.

Criticile lui Chiliman au vizat şi cooptarea lui George Becali în PNL, la propunerea lui Crin Antonescu.

„Marele liberal Becali. Este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Crin Antonescu”, a susţinut edilul. El a adus în discuţie inclusiv afaceri puse sub semnul întrebării pe care Becali ar fi vrut să le facă cu ajutorul Primăriei Sectorului 1.

Atât Călin Popescu Tăriceanu, cât Ludovic Orban încă nu şi-au făcut publice poziţiile faţă de situaţia din PNL.

Statutar, propunerea de excludere pentru un primar de sector, precum este Andrei Chiliman, sau a unui primar de municipiu reşedinţă de judeţ, precum Cătălin Cherecheş, nu poate fi decisă decât de Delegaţia Permanentă a PNL. La nivelul Biroului Politic Central poate fi adoptată doar propunerea de excludere ce urmează a fi înaintată Delegaţiei Permanente. Ca atare, de la momentul oficializării unei propuneri de excludere până la momentul deciziei efective Chiliman poate obţine sprijin considerabil din partea parlamentarilor sau primarilor liberali.

De altfel, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a motivat decizia de a cere amânarea unei eventuale propuneri de excludere a lui Chiliman prin faptul că doreşte ca forţele dintre cei doi să se măsoare în congresul partidului.

În plus, data congresului PNL, probabil la finalul lunii februarie, ar urma să fie discutată în şedinţa de luni.

Un alt subiect aşteptat vizează propunerea lui Crin Antonescu de modificare a Statutului PNL pentru restrângerea structurii executive de conducere a partidului.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Comuna de lângă București în care tinerii se mută pe capete. Se ajunge imediat la Romană sau Unirii, traiul e mai liniștit și seamănă cu ce vezi în filmele americane. Vecinii sunt zâmbitori, prețurile mici și copiii se joacă pe stradă
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
La patru ore distanță de București se află cel mai mare castel din lume, construit de Cavalerii Teutoni
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia