Navele de război ruseşti au exersat trageri asupra unor ţinte din Marea Neagră. Avertismentul Pentagonului

În total, vor participa peste 140 de nave de luptă, cel puţin 60 de avioane, circa 1.000 de elemente de tehnică de luptă şi aproximativ 10.000 de militari.
Filip Stan
28 ian. 2022, 16:23
Navele de război ruseşti au exersat trageri asupra unor ţinte din Marea Neagră. Avertismentul Pentagonului

Navele de război rusești au exersat trageri asupra țintelor aeropurtate și maritime în timpul exercițiilor din Marea Neagră, în sudul Ucrainei, a anunțat vineri dimineața Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Exercițiile care implică 20 de nave ale marinei au început miercuri și fac parte dintr-o serie de activități militare în regiune, în apropierea Ucrainei. Este de așteptat ca exercițiile din Marea Neagră să se încheie cele mai târziu vineri.

Aleksandr Lukaşenko anunţă că Belarus merge la război, alături de Rusia. „Ne vom ridica pentru a ne apăra patria”
Forțele de artilerie rusă din regiunea de sud Rostov, care se învecinează cu Ucraina, au exersat și distrugerea forțelor inamice și a vehiculelor blindate cu obuziere, a declarat Ministerul Apărării.

Citește și Rusia lansează noi exerciţii militare în apropierea Ucrainei, cu peste 6.000 de soldați și 60 de avioane de vânătoare și bombardament

Conform planului de instruire a forţelor armate ruse pe anul 2022, o serie de exerciţii navele sunt programate în ianuarie-februarie în toate zonele de responsabilitate ale flotelor navale ruse, sub comanda amiralului Nikolai Ievmenov, comandantul marinei ruse.

Exerciţiile navale programate în această perioadă vor acoperi mările adiacente teritoriului rus şi de asemenea zone oceanice importante din punct de vedere operaţional. Manevre separate vor avea loc în Marea Mediterană, Marea Nordului şi Marea Ohotsk, precum şi în Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific.

Rusia a continuat să comaseze trupe în apropiere de Ucraina în ultimele 24 de ore (Pentagon)

Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina „în cursul ultimelor 24 de ore”, a declarat joi seara un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de DPA.

„În ceea ce priveşte concentrarea de trupe ruse, continuăm să vedem, inclusiv în ultimele 24 de ore, o mai mare acumulare de forţe de luptă credibile desfăşurate de către ruşi, din nou, în partea de vest a ţării lor şi în Belarus”, a explicat Kirby într-o conferinţă de presă la Washington.

SUA a găsit arma de care se teme Putin. Ce este SWIFT şi de ce este considerată singura „opţiune nucleară” împotriva Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA a anunţat de asemenea că un ajutor suplimentar militar va fi trimis în Ucraina, spunând că acesta ar trebui să sosească „într-o perioadă destul de scurtă” de timp.

„Nu detaliem de regulă conţinutul acestor livrări. Cred că puteţi înţelege de ce ne dorim să fim prudenţi în legătură cu expunerea publică a tipului de capabilităţi oferite Ucrainei”, a remarcat el.

Ejednevnaia Gazeta – publicaţie rusă independentă, al cărei redactor-şef adjunct este expertul militar Aleksandr Golţ – subliniază într-un editorial publicat joi că „Rusia se îndreaptă într-un ritm rapid către război”, indicând că, pe lângă forţele dislocate la graniţa ruso-ucraineană, se poate observa o „concentrare fără precedent de trupe” ruse în Belarus.

Din Extremul Orient sunt transferate aici forţe de aviaţie, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi formaţiuni militare combinate. Pe lângă paraşutişti, au fost trimise şi forţe de infanterie marină, chiar dacă Belarus nu are ieşire la mare, remarcă editorialistul Ejednevnaia Gazeta.

„Ultima oară când infanteria marină rusă a participat la o operaţiune pur terestră a fost în timpul războiului din Cecenia” (1999-2009), menţionează el, apreciind că transferul ‘beretelor negre’ din Extremul Orient sugerează că Moscova nu precupeţeşte niciun efort pentru a-şi spori efectivele concentrate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Din comunicatele marinei ruse rezultă că cele mai de amploare manevre sunt programate să aibă loc în Marea Mediterană, unde sunt concentrate navele flotelor ruse de Nord, din Pacific şi Marea Baltică, inclusiv două crucişătoare, mai multe fregate, şase nave mari de desant care pot transporta între 4.000 şi 5.000 de paraşutişti. Manevrele vor fi coordonate cu exerciţiile Flotei ruse din Marea Neagră.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a apreciat că există o „posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina în luna februarie, comunicându-i această temere omologului său ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică joi seara, transmite EFE.

„Preşedintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie”, a scris pe contul său de Twitter o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, Emily Horne.

Ea a dezminţit totodată o informaţie difuzată de canalul de televiziune CNN, care a citat o sursa oficială ucraineană conform căreia Biden i-ar fi spus lui Zelenski că era practic evident că Rusia va invada Ucraina odată ce pământul va fi îngheţat şi că Kievul ar putea să cadă „pradă”.

Horne a respins aceasta relatare ca fiind „complet falsă”, subliniind că Biden şi-a comunicat doar impresia despre ceva ce este posibil, dar nu sigur: că Rusia ar putea să invadeze Ucraina în februarie.

 

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
CCR, față în față cu o decizie crucială. Alegerile din 4 mai, în pericol de anulare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică