Concediu de paternitate pentru taţi. Ţara din Europa care acordă cele mai multe zile

Concediu de paternitate pentru taţi. Această opţiune este recunoscută şi aprobată în 23 din cele 27 de ţări din Uniunea Europeană. O directivă a UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a fost adoptată în iunie 2019.
Alina Costache
07 apr. 2022, 18:35
Concediu de paternitate pentru taţi. Ţara din Europa care acordă cele mai multe zile
Concediu de paternitate pentru taţi

Concediu de paternitate pentru taţi. Se încurajeză o partajare mai egală a concediului pentru creșterea copilului între bărbați și femei, să abordeze subreprezentarea femeilor pe piața muncii și să sprijine mai bine echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori, potrivit Euronews.ro.

Concediu de paternitate pentru taţi

În Spania, din ianuarie 2021, concediul de paternitate a fost prelungit la 16 săptămâni. Acest timp este plătit integral și este egal cu concediul de maternitate plătit din țară.

În Italia, taților li se acordă 10 zile concediu de paternitate cu plata integrală și este obligatoriu. Acesta a fost introdus în 2021, mărind concediul plătit cu încă trei zile.

În schimb, mamele au cinci luni de concediu de maternitate egal cu 80% din salariu, care este, de asemenea, obligatoriu.

Citeşte şi: Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, prin creşterea egalităţii de gen

Franța a introdus concediul de paternitate plătit prelungit în 2021, pentru a le permite taților să se implice mai mult cu copiii lor și să reducă inegalitățile în sarcina de îngrijire a copiilor.

Reforma a dublat durata concediului de paternitate la 28 de zile și a făcut obligatorie o săptămână.Cea mai mare parte a costurilor este acoperită de sistemul de asigurări sociale, doar trei zile fiind acoperite de angajator.

În Germania, tații nu au concediu de paternitate legal în Germania. Cu toate acestea, aceștia pot lua concediu pentru creșterea copilului până la 14 luni, în cazul în care sunt compensați între 300 EUR și 1800 EUR. Ei nu pot fi concediați de la locul de muncă în timp ce sunt în acest concediu.

Tații din Polonia au dreptul la două săptămâni de concediu de paternitate. Mama are dreptul la 20 de săptămâni, dintre care 14 trebuie să folosească. Celelalte șase săptămâni pot fi transferate tatălui.

Concediul parental va fi, de asemenea, majorat de la 32 de săptămâni la 41 de săptămâni, iar salariul de maternitate va fi majorat la 70% din indemnizația pentru părinte.

În Bulgaria, tatăl are dreptul la 15 zile de concediu de paternitate plătit în Bulgaria. Mamele au dreptul la 410 zile de concediu de maternitate. Când copilul are 6 luni, mama poate transfera tatălui concediul de maternitate rămas.

În Irlanda, concediul de paternitate este de două săptămâni. Prestațiile de paternitate se ridică la 250 EUR pe săptămână.

Unii angajatori pot acoperi întregul salariu în timpul concediului de paternitate, dar nu au obligația legală de a face acest lucru. De asemenea, tații pot lua până la 26 de săptămâni concediu pentru creșterea copilului fără plată.

Suedia are performanțe puternice în Europa când vine vorba de concediu pentru tată după nașterea copilului. Țara nu folosește termenii concediu de maternitate sau de paternitate, ci folosește termenul de concediu parental și nu există nicio diferență între momentul în care fiecare părinte iese.

Părinții au dreptul la 480 de zile concediu parental plătit între ei, fiecare părinte având dreptul la 240 din aceste zile, în timp ce 90 dintre zile sunt rezervate exclusiv fiecăruia. Dacă oricare dintre părinți decide să nu-și ia acele 90 de zile, nu pot fi transferați celuilalt părinte. Un părinte singur are dreptul la cele 480 de zile.

Tații au dreptul la până la două săptămâni de concediu de paternitate plătit în Regatul Unit al Marii Britanii. Există, de asemenea, concediu parental partajat, în care părinții pot împărți până la 50 de săptămâni de concediu și până la 37 de săptămâni de plată.

În Ungaria, tatăl are dreptul la 5 zile libere pentru concediu de paternitate. De asemenea, tatăl are dreptul să ia concediu fără plată până când copilul împlinește vârsta de 3 ani.

Un părinte are dreptul să ia concediu suplimentar plătit până când copilul împlinește vârsta de 2 ani. Suma plătită este de 70% din câștigurile anterioare, cu toate acestea, nu poate fi mai mult de 70% din dublul salariului minim zilnic.

În Olanda, concediul de paternitate în Țările de Jos este plătit de o săptămână. Tații își pot lua apoi un concediu suplimentar de 5 săptămâni, care poate fi suplimentat de asigurările lor sociale pentru până la 70% din salariu. Oricare părinte poate beneficia și de concediu pentru creșterea copilului fără plată de până la 26 de ori numărul de ore de lucru săptămânale.

În Lituania, concediul de paternitate este de 30 de zile în Lituania și este plătit egal cu 77,58 la sută din salariul beneficiarului până la maximum 2460,84 EUR.

Un părinte are, de asemenea, dreptul la concediu pentru creșterea copilului de până la doi ani plătit. Dacă părintele alege să o ia pentru un an, va primi 77,58 la sută din salariu, dacă decide să o ia pentru doi ani, va primi 54,31 la sută din salariu pentru primul an și apoi 31,03 la sută din salariul lor pentru al doilea an.

În România, ca tată, ai posibilitatea de a alege între două tipuri diferite de concedii: concediul paternal de 5 zile, care poate fi prelungit cu inca 10 zile daca tătal a absolvit cursul de puericultura sau concediul parental de creștere și îngrijire a copilului care se extinde pe o perioadă până la 2 ani.

În prezent, Legea obligă tatal să își ia concediu paternal pentru a petrece cateva zile cu recenta mamica si copil. Dacă tatal nu doreste sa beneficieze de acest concediu, statul nu ofera nici o compensatie

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 27 mai 2024, produsele tematice pe care românii le adoră. Vor fi disponibile toată săptămâna
Capital.ro
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Prințul Harry și Meghan ascund un mare secret. Martorii vorbesc
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce ruşine! Credea că nu o vede nimeni, şi şi-a băgat mâna în 🙈🙈🙈
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'