Alimentul care reduce riscul de deces. Mihaela Bilic recomandă să fie consumat de cel puţin două ori pe săptămână: „Beneficiile sunt incontestabile”

Alimentul care reduce riscul de deces. Mihaela Bilic recomandă să fie consumat de cel puţin două ori pe săptămână pentru a preveni îmbătrânirea pielii și a ochilor şi a te ţine la distanţă faţă de parkinson și Alzheimer.
Alina Costache
13 iul. 2022, 16:31
Alimentul care reduce riscul de deces. Mihaela Bilic recomandă să fie consumat de cel puţin două ori pe săptămână:
Alimentul care reduce riscul de deces

Alimentul care reduce riscul de deces. Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciaţi şi urmăriţi nutriţionişti din România, iar pentru că are o comunitate destul de mare pe reţelele de socializare, medicul postează foarte des informaţii utile pentru toată lumea.

Alimentul care reduce riscul de deces

Nutriția și religia s-au pus de acord: peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar. Ca urmare, în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește.

Consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general. Cercetătorii de la școala de Sănătate publică de la Harvard au ajuns la o concluzie surprinzătoare: a nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate decât a mânca pește contaminat cu mercur.

În realitate, cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras precum somonul sau păstrăvul este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici de tip sardină sau hamsie.

Avantajele consumului de pește

Cât despre avantaje, peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse.

Dincolo de beneficiile acizilor grași omega 3, peștele are și alte virtuți:

Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, peștele reprezintă o sursă excelentă de proteine. Ca și în cazul cărnii, conține 18-22 g proteine/100 g produs. E vorba de proteine complete, cu toți aminoacizii esențiali prezenți. Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%.

Citeşte şi: Mihaela Bilic desfiinţează micii şi sarmalele româneşti: De ce să eviţi carnea tocată!

De câte ori pe săptămână e bine să mâncăm pește

Altă calitate deloc neglijabilă: conținutul bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, trei micronutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ. Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12.

Grăsimea de pește conține vitamina E și vitamina D, nutrienți esențiali pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Campioni sunt somonul și lupul de mare. Toate speciile marine conțin iod, element indispensabil pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. De la metabolism, la memorie și siluetă, lipsa de iod dezechilibrează tot organismul.

Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cât mai des”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Cu ce soluție naturală trebuie să stropești răsadurile de roșii, ca să ai cât mai multe pe o singură tulpină. Secretul unui grădinar cu experiență pentru o recoltă bogată
Capital.ro
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Playtech.ro
Liviu Dragnea e DISTRUS! Irina Tănase i-a dat cea mai mare LOVITURĂ
DailyBusiness
Amenzi uriașe pentru firmele care nu respectă legea! Se produc schimbări majore!
Adevarul
Românul care a înfruntat moartea, fugind din țară în anii '80: „M-am întors din SUA după 20 de ani, fără să stau pe gânduri” VIDEO
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o nebuloasă totală”
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns
Cancan.ro
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu toții
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au ieșit în picioarele goale”. Soția bărbatului a ajuns la spital după incendiu
Capital.ro
Românii au o nouă obligație din 1 iunie. Se trimite la stat în maxim 5 zile. Fără excepții!
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Răsturnare de situație privind creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Ce se întâmplă de la 1 septembrie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'