Protest la cea mai mare uzină de iPhone din China: „Dați-ne salariile!”

O manifestație a izbucnit la cea mai mare uzină de telefoane iPhone din lume, în China, potrivit unor imagini publicate pe rețelele sociale.

23 nov. 2022, 12:28
Protest la cea mai mare uzină de iPhone din China: „Dați-ne salariile!”

Protest în China. în fața celei mai mari uzine iPhone,  în proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn. În imagini se vede cum o mulțime de lucrători defilează pe stradă, înfruntând un șir de persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecție integrală și membri ai forțelor de ordine, potrivit agerpres.ro.

Uzina este amplasată la Zhengzhou, în provincia Henan. O filmare arată cum, în cursul nopții, zeci de muncitori strigă: „Să ne apărăm drepturile!”, în fața polițiștilor dintr-o mașină de poliție cu girofarul aprins. „Dați-ne salariile!”, au scandat alții.

În imagini a fost surprins momentul în care un muncitor instalează o barieră metalică, în timp cel care îl filmează strigă: „Trag! Bombe lacrimogene!”

Citește și: Vești bune pentru utilizatorii Apple! iPhone renunță la actualele cabluri și vine cu un nou încărcător

Într-o fotografie se văd resturile carbonizate ale unei porți care ar fi fost carbonizată pe timpul nopții. Hashtag-ul #RevolteFoxconn a fost cenzurat de pe rețelele de socializare din china, dar mesajele referitoare la manifestație au rămas publicate.

Compania Foxconn, principalul subcontractor Apple, a avut de aface cu o înmuțire a cazurilor de COVID-19 la uzina din Zhengzhou, unde sunt peste 200.000 de angajați, majoritatea găzduiți în complex. Uzina afost isolată, cu muncitorii înăuntru, ceea ce i-a făcut pe unii dintre aceștia să se panicheze și sp fugă.

Foști lucrători s-au plâns de lipsa hranei și de regulile stricte de carantină prin intermediul traansmisiunilor live. Unii dintre aceștia protestează pentru că au fost informați că își vor primi bonusurile mai târziu decât trebuia inițial. Companaia nu a făcut încă nicio declarație cu privire la situație.

Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privar din China, cu peste un milion de angajațiîn toată țara, în aproximativ 30 de fabrici  și institute de cercetare.

Citește și: Incendiu violent: 36 de morţi în incendiul de la o fabrică din China VIDEO