Se fac angajări la stat: Salariile trec de 10.000 lei pe lună. Sporurile de 1.000 lei

Potrivit datelor, la ANAF un consilier ia între 7000 și 10.000 lei pe lună și un sport de 1.100 - 1.500 lei pe lună.
Filip Stan
15 dec. 2022, 16:53
Se fac angajări la stat: Salariile trec de 10.000 lei pe lună. Sporurile de 1.000 lei

Se fac angajări, numărul bugetarilor va creşte de anul viitor. În aproximativ doua săptămâni, instituțiile statului vor avea, din nou, liber să facă angajări. Si asta pentru ca inghețarea angajărilor în sistemul public, introdusă în a doua parte a acestui an, nu va mai fi prelungită și în anul următor.

Doar la ANAF vorbim despre aproape 1.500 posturi. în situații temeinic justificate, s-au făcut angajări pentru anumite posturi vacante, în limita cheltuielilor de personal. Acum, intenția este ca angajările sa fie permise cel puțin în prima parte din 2023. Ca atare, sefii de instituții și-au pus la punct planurile pentru recrutări anul viitor. ANAf va face angajări record. Instituția vrea să scoată la concurs anul următor toate cele 1.490 de posturi vacante, potrivit unui post.

Potrivit datelor, la ANAF un consilier ia între 7000 și 10.000 lei pe lună și un spor de 1.100 – 1.500 lei pe lună.

Se fac angajări la buget, salariile pe categorii,  AICI

Guvernul a aprobat joi, 8 decembrie, Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a anunţat ministrul de Finanţe Adrian Câciu.

Actul normativ prevede majorarea cu 10% a drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2023, comparativ cu nivelul lunii decembrie 2022, însă fără a depăşi grila. Totuşi, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora vor fi menţinute la nivelul de la finalul acestui an.

PRIMĂ de Crăciun consistentă. Ce angajaţi vor primi 7.300 de lei în plus la salariu pe 19 decembrie

„Pe partea de ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare, după cum ştiţi, măsurile în domeniul drepturilor salariale pe care le luăm pentru anul 2023 sunt următoarele: majorarea de la 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de Legea cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Menţinerea în plată în anul 2023, la nivelul aferent lunii decembrie 2022 a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora”, a explicat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern face parte din pachetul legislaţiei bugetare pentru anul 2023, a transmis Executivul.

Guvernul României respectă angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană de a avea, în 2023, un deficit de 4,4% din PIB pe metodologia ESA, mai arată comunicatul de presă al Executivului..

Astfel, principalele măsuri privind salarizarea vizează:

– În 2023, se menţine cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022.

– Indemnizaţia de hrană rămâne la nivelul lunii decembrie 2022.

– În 2023, sporurile din sistemul bugetar rămân în cuantumul acordat pentru luna decembrie 2022, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere.

– Începând cu 1 ianuarie 2023, se majorează cu 10% cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, pentru personalul plătit din fonduri publice. Majorarea nu va depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017.

– În anul 2023, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora rămân la nivelul aferent lunii decembrie 2022.

– Tot de la 1 ianuarie 2023, salariul minim în sectorul construcţii se majorează de la 3.000 de lei la 4.000 de lei.

– Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivii şi colectivele tehnice cu rezultate deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, precum şi pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiadele internaţionale/concursurile internaţionale şi naţionale.

Măsuri sociale:

– De la 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei, adică cu 12,5%.

– Se va acorda un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

– Pensiile militare de stat se indexează cu un procent cuprins între 12,5% – 1%, în funcţie de data stabilirii dreptului la pensie, pentru acoperirea ratei medii anuale a inflaţiei.

– Cea de-a 13-a indemnizaţie se acordă, începând cu luna ianuarie 2023, persoanelor cu dizabilităţi care beneficiază în mod excepţional de o indemnizaţie compensatorie.

Se dau bani de la stat! Categoria de agricultori care va primi 3.000 de euro pe an

Măsuri fiscale:

– Se extinde aplicarea taxării inverse pentru livrările de energie efectuate către comerciantul persoană impozabilă care are calitatea de achizitor unic în cadrul mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică instituit prin OUG 153/2022. Măsura are ca scop asigurarea viabilităţii acestui mecanism, prin eliminarea dezechilibrelor financiare ce ar apărea între drepturile de încasare ale producătorilor pentru cantităţile de energie electrică vândute şi obligaţiile de plată ale operatorilor economici care cumpără energie.

– Prelungirea perioadei de suspendare a reglementărilor privind acordarea facilităţii fiscale pentru cheltuielile cu educaţia timpurie, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, inclusiv.

– Nu se impozitează şi nu va fi inclusă în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadraţi cu normă întreagă.

Măsura se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie – decembrie 2023, inclusiv. Pentru a beneficia de măsură, salariul de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

Această măsura fiscală are scopul de a sprijini categoriile de persoane vulnerabile, având în vedere nivelul ridicat al ratei inflaţiei generat de creşterile preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibili.

 

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Planta care provoacă arsuri grave și bășici. Puțini români știu cât de periculos poate să fie contactul cu ea
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Ora perfectă pentru cină. Când să mănânci ca să slăbești și să dormi bine
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Nicușor Dan a confirmat! Decizie privind noile măsuri! Totul se întâmplă luni!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ