Veste bună pentru românii care locuiesc la bloc şi nu au centrală. Scapă de amenzile uriaşe de la 1 ianuarie 2023

USR spune că a a reușit, printr-un amendament, să obțină amânarea obligației de a se monta repartitoare până la sfârșitul anului 2023.
Filip Stan
15 dec. 2022, 17:48
Veste bună pentru românii care locuiesc la bloc şi nu au centrală. Scapă de amenzile uriaşe de la 1 ianuarie 2023

Românii care locuiesc la bloc mai au răgaz de un an pentru a-şi monta repartitoare la calorifere. „Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic. Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, scrie economica.net.

Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023

“Legea eficienței energetice (nr. 121/2014) prevede, în forma acum în vigoare, că românii racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să-și monteze repartitoare până la 31 decembrie 2022, în condițiile în care, anul trecut, USR a obținut amânarea cu un an a acestei obligații.

Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare.

USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament”, arată formațiunea politică.

Vești bune pentru românii care locuiesc la bloc. De la 1 aprilie se vor da bani de la stat pentru aceste activități!

Legea inițială prevedea că aceste repartitoare trebuiau montate până la 31 decembrie 2021. „Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, a afirmat deputatul USR Cristina Prună.

Proiect de lege transformat în proiect de OUG

Până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la avizarea Consiliului Economic și Social (CES). În acest sens, de la sfârșitul anului, se vor putea instala doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate. Inițial, măsura era cuprinsă într-un proiect de lege apărut acum aproape doi ani, dar care a fost transformat recent în proiect de OUG, ceea ce ne indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât de curând.

Proiectul de OUG de la CES vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, stabilește, în primă fază, viitoarea ordonanță.

Apoi, proiectul mai prevede că în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire ori răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În orice caz, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate de la sfârșitul anului vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027. Astfel, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Criteriile generale, metodologia și/ sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea vor trebui aprobate prin hotărâre a consiliului local.

După cum apare și în expunerea de motive ce însoțește proiectul, prin modificările propuse la Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică “se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.

Cât costă montarea contoarelor sau repartitoarelor

Pentru a monta un repartitor vom plăti între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei. Automat, atunci când vorbim despre apartamente cu 3 sau 4 camere, costurile cresc. Iar odată ce au montate repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar. Aşa că mulţi se tem că facturile le vor creşte.

Cei care nu-şi montează contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei.

Garsonieră: 70 lei – 100 lei
Apartament 2 camere:  280 lei – 400 lei
Apartament 4 camere: >500 lei
Sursa: Asociația Energia Inteligentă

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele