Afaceriștii români se ridică: Dorinel Umbrărescu și Frații Dedeman au depășit antreprenorii străini din regiune

Afaceriștii români se ridică. Exemple în acest sens sunt oferite de către antreprenorii din regiunea Moldovei, în special de cei din județul Bacău. Dorinel Umbrărescu și Frații Pavăl (UMB) țin steagul sus, prin intermediul companiilor sale, mari plătitoare de taxe și impozite la bugetul național. 

07 feb. 2023, 10:07
Afaceriștii români se ridică: Dorinel Umbrărescu și Frații Dedeman au depășit antreprenorii străini din regiune

Bacăul și Iașiul realizează împreună 60% din cifra de afaceri din regiunea Nord-Est, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Cele două județe însumează o cifră de afaceri de aproape 80 de miliarde de lei din business-ul total al Moldovei, de 130 de miliarde de lei.

În județul Bacău există 8.274 de companii, care realizează o cifră de afaceri de 39,8 miliarde de lei. În Iași există 13.476 de companii, care generează o cifră de afaceri de 37,1 miliarde de lei.

În Bacău, cele mai mari cinci companii din județ sunt create și controlate de români: Dedeman (Dragoș și Adrian Pavăl), Chimcomplex (Ștefan Vuza), Intertranscom Impex (Ioan Teslaru), Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu) și Tehnostrade (Dorinel Umbrărescu).

În Iași, în top 5 companii, se află și afaceri cu capital străin: Borgwagner, Arcelor Mittal, Amazon, Conex Distribution (Familia Prisecaru) și Antibiotice SA.

 

 

Investițiile în regiunea Moldovei, în continuare modeste față de Transilvania

 

Totuși, la nivel național, Moldova suferă din lipsa antreprenorilor, iar decalajul față de Transilvania sau București este uriaș – vezi AICI un raport. În regiunea de dezvoltare Nord-Est, adică Moldova fără județul Galați, cifra de afaceri este de doar 6,5% din cea a României.

Lipsa investițiilor în infrastructura rutieră și-au spus cuvântul. Astfel, Moldova e în continuare desprinsă de restul regiunilor istorice și de vestul Europei. Doar 3% dintre cele peste 100 de miliarde de euro din investiții străine au mers către Moldova.

Analiza ZF a fost realizată pentru Regiunea Nord-Est, deci fără a include județele din Moldova, Vrancea și Galați. 

 

Dorinel Umbrărescu și Frații Dedeman, afaceriștii care țin steagul sus pentru Bacău, Moldova și România

 

În 2022, Dorinel Umbrărescu și Frații Dedeman au bifat mișcări importante în afaceri. Proprietarii lanțului de magazine de bricolaj au făcut achiziții-record în imobiliare, în timp ce drumarul a semnat noi contracte, pentru a realiza Autostrada Moldovei.

Aproximativ 440 de kilometri va avea Autostrada Moldovei, circa 320 km secțiunea Ploiești (Prahova) – Pașcani (Iași) + aproape 120 km secțiunea Pașcani – Siret (Suceava), care va fi realizată parțial în regim de drum expres (DX). Sunt șanse foarte mari ca antreprenorul român să se ocupe de proiect cap-coadă, în urma verdictelor pronunțate la licitații, a contestațiilor și a deciziilor instanțelor.