Frații Pavăl, lovitură după lovitură! Proprietarii Dedeman au cucerit piața imobiliară din România

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au descoperit cheia succesului și dau lovitură după lovitură. În 2022, frații Dragoș și Adrian Pavăl au reușit să cucerească și piața imobiliară din România.
Alina Costache
05 feb. 2023, 09:53
Frații Pavăl, lovitură după lovitură! Proprietarii Dedeman au cucerit piața imobiliară din România

Frații Pavăl, lovitură după lovitură! Piaţa românească de investiţii a înregistrat în 2022, tranzacţii de peste 1,25 miliarde de euro, faţă de 890 de milioane de euro în 2021, bifând cea mai mare valoare din 2007 încoace, arată rezultatele unui raport anual publicat de Colliers, citat de Agerpres.

Citește și Austriecii și nemții, cu ochii pe Frații Pavăl. Cei mai bogați români pregătesc o mega-investiție

Frații Pavăl, lovitură după lovitură!

Anul trecut, frații Pavăl au realizat cea mai mare tranzacție de pe piață prin achiziția portofoliului de birouri deținut de austriecii de la CA Immo. Tranzacția s-a ridicat la 377 de milioane de euro.

Tot în 2022, frații Dedeman au mai dat o lovitură imobiliară impresionantă după ce au achiziționat prima fază a proiectului de birouri U-Center, dezvoltat de Forte Partners, în schimbul a aproximativ 90 de milioane de euro.

Volumul pieţei a fost puternic accelerat de vânzarea portofoliului de birouri din România al CA Immo, o tranzacţie de 377 de milioane de euro, care a stabilit un nou record pentru cea mai mare tranzacţie încheiată pe piaţa locală. Capitalul românesc a reprezentat aproximativ jumătate din volumul total, nivel record pentru piaţa locală, urmat la mare distanţă de capitalul sud-african şi austriac, cu circa 20%, respectiv 10%. În plus, volumul de tranzacţii generat anul trecut de capitalul românesc a fost de peste 4 ori mai mare decât media anuală din 2015 până în 2021, conform raportului Colliers.

„O particularitate a anului, care credem că se va resimţi pe termen lung, este reprezentată de consolidarea unei cereri ridicate din partea investitorilor locali. Acest lucru demonstrează că economia românească este solidă în general, iar capitalul se acumulează progresiv, pe măsură ce economia se maturizează. Nu este surprinzător, aşadar, faptul că aportul capitalului local este, de asemenea, la cele mai înalte niveluri din ultimii ani. Pe de altă parte, s-ar putea crede că acest lucru va duce la o lichiditate mai scăzută pe termen lung, deoarece capitalul local tinde să se concentreze pe investiţiile pe termen lung. Într-o notă de încredere faţă de piaţa locală, cea mai mare parte a tranzacţiilor, de peste 900 de milioane de euro, a avut loc în a doua jumătate a anului, chiar mai aproape de sfârşitul lui 2022, când era clar că ratele dobânzilor la creditele acordate de statele membre se stabiliseră la niveluri mult mai ridicate decât în trecutul recent”, a spus Anca Merdescu, director pentru servicii de investiţii la Colliers.

Potrivit sursei citate anterior, segmentul de birouri a continuat să domine, anul precedent, în termeni de tranzacţii, cu o pondere de 63% din volumul total al investiţiilor, urmat de cel de retail, care a generat, de asemenea, o mare parte din activitate (25% din total).

Lipsa de ofertă de produse disponibile frânează în continuare activitatea segmentului industrial de pe piaţă și asta pentru că majoritatea dezvoltatorilor de I&L tind să fie proprietari pe termen lung, deşi, în ultimii ani, au existat companii care s-au orientat către vânzare şi închiriere ca alternativă pentru depozitele şi facilităţile de producţie deţinute spun experții Colliers

În 2022, cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea portofoliului de birouri de 165.000 de metri pătraţi al CA Immo către proprietarii lanţului românesc de bricolaj Dedeman, pentru suma de 377 de milioane de euro.

De asemenea, a doua cea mai mare tranzacţie a anului precedent a fost cea în care MAS REI a cumpărat participaţiile partenerului său comun într-o serie de parcuri de retail nou-construite pe teritoriul României, fiind a doua tranzacţie de acest fel între MAS REI şi Prime Kapital. Estimată la aproximativ 190 de milioane de euro, tranzacţia este interesantă şi pentru că proprietăţile aveau în momentul vânzării un randament de aproximativ 7%.

Achiziţia de către S IMMO a Portland Trust’s Expo Business Park, un nou proiect de birouri livrat în subpiaţa Piaţa Presei/Expoziţiei, pentru aproximativ 115 milioane de euro a fost a treia cea mai mare tranzacţie a anului trecut.

Totodată, o altă tranzacţie de referinţă a implicat  o proprietate nouă – prima fază a proiectului de birouri U-Center dezvoltat de Forte Partners, care a fost tranzacţionată la un preţ de aproximativ 90 de milioane de euro.

„Prin această achiziție reconfirmăm încrederea noastră în potențialul pe termen lung al sectorului imobiliar, securizând clădiri performante de birouri, de clasa A, în locații ireplicabile din Capitală.

În plus, ne bucurăm să preluăm și echipa locală de management, o echipă bine sudată și experimentată, care va continua să asigure succesul acestui portofoliu. Aș dori să mulțumesc KPMG România și KPMG Legal – Toncescu și Asociații pentru profesionalismul de care au dat dovada și pentru sprijinul acordat în gestionarea acestei tranzacții complexe, într-un timp record”, a spunea Karina Pavăl, vicepreședintele Pavăl Holding, la momentul achiziției.

Citește și Antreprenorii români se ridică: Frații Pavăl au cumpărat toate clădirile unui gigant din Austria, care a fost nevoit să-și închidă afacerile. Tranzacție record

DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Spynews
Noua amantă a lui Meko și iubita lui sunt la cuțite! Rebeca, mesaj dur pentru Ioana: ”Plânge doar când îmi aude numele”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia Duster Essential dacă o iei în leasing prin programul Rabla. Cât e rata pe lună și ce avantaje ți se oferă
Capital.ro
Gata cu Călin Georgescu. Anunțul care zguduie România din temelii: Am pus punct, n-am mai rezistat
Playtech.ro
Cutremur cu magnitudinea 4 în România, luni dimineață. Unde s-a resimțit seismul din 24 martie
DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Adevarul
Obiceiurile europene legate de duș care îi șochează pe americani. Unul din ele privește spălatul zilnic
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ștefana și Max Peev au aflat sexul bebelușului lor! Cei doi copii au fost în extaz | FOTO
Spynews
Top 5 orașe din Europa unde să zbori la cele mai mici prețuri. Biletele de avion pentru aceste destinații sunt foarte ieftine
Evz.ro
Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent. Face ravagii în bugetul familiei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 24 martie 2025: Meteorologii ANM anunță vânt puternic, descărcări electrice și cantități însemnate de precipitații
Cancan.ro
Anunț de ultimă oră pentru românii care au cont la Raiffeisen Bank! Schimbare MAJORĂ pentru clienți
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere la pensionari. Lege nouă pentru șoferii vârstnici din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
Tânără dispărută cu 10 zile în urmă, găsită cu toate oasele rupte pe marginea unei șosele. Ce a pățit Maria după a mers la un "party" în Dubai
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
A fost găsit împușcat în cap! Alertă în Armata Română
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De ce decolonizarea lui Shakespeare stârnește controverse: Reevaluarea unui clasic în era globalizării