Frații Pavăl, lovitură după lovitură! Proprietarii Dedeman au cucerit piața imobiliară din România

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au descoperit cheia succesului și dau lovitură după lovitură. În 2022, frații Dragoș și Adrian Pavăl au reușit să cucerească și piața imobiliară din România.

05 feb. 2023, 09:53
Frații Pavăl, lovitură după lovitură! Proprietarii Dedeman au cucerit piața imobiliară din România

Frații Pavăl, lovitură după lovitură! Piaţa românească de investiţii a înregistrat în 2022, tranzacţii de peste 1,25 miliarde de euro, faţă de 890 de milioane de euro în 2021, bifând cea mai mare valoare din 2007 încoace, arată rezultatele unui raport anual publicat de Colliers, citat de Agerpres.

Citește și Austriecii și nemții, cu ochii pe Frații Pavăl. Cei mai bogați români pregătesc o mega-investiție

Frații Pavăl, lovitură după lovitură!

Anul trecut, frații Pavăl au realizat cea mai mare tranzacție de pe piață prin achiziția portofoliului de birouri deținut de austriecii de la CA Immo. Tranzacția s-a ridicat la 377 de milioane de euro.

Tot în 2022, frații Dedeman au mai dat o lovitură imobiliară impresionantă după ce au achiziționat prima fază a proiectului de birouri U-Center, dezvoltat de Forte Partners, în schimbul a aproximativ 90 de milioane de euro.

Volumul pieţei a fost puternic accelerat de vânzarea portofoliului de birouri din România al CA Immo, o tranzacţie de 377 de milioane de euro, care a stabilit un nou record pentru cea mai mare tranzacţie încheiată pe piaţa locală. Capitalul românesc a reprezentat aproximativ jumătate din volumul total, nivel record pentru piaţa locală, urmat la mare distanţă de capitalul sud-african şi austriac, cu circa 20%, respectiv 10%. În plus, volumul de tranzacţii generat anul trecut de capitalul românesc a fost de peste 4 ori mai mare decât media anuală din 2015 până în 2021, conform raportului Colliers.

„O particularitate a anului, care credem că se va resimţi pe termen lung, este reprezentată de consolidarea unei cereri ridicate din partea investitorilor locali. Acest lucru demonstrează că economia românească este solidă în general, iar capitalul se acumulează progresiv, pe măsură ce economia se maturizează. Nu este surprinzător, aşadar, faptul că aportul capitalului local este, de asemenea, la cele mai înalte niveluri din ultimii ani. Pe de altă parte, s-ar putea crede că acest lucru va duce la o lichiditate mai scăzută pe termen lung, deoarece capitalul local tinde să se concentreze pe investiţiile pe termen lung. Într-o notă de încredere faţă de piaţa locală, cea mai mare parte a tranzacţiilor, de peste 900 de milioane de euro, a avut loc în a doua jumătate a anului, chiar mai aproape de sfârşitul lui 2022, când era clar că ratele dobânzilor la creditele acordate de statele membre se stabiliseră la niveluri mult mai ridicate decât în trecutul recent”, a spus Anca Merdescu, director pentru servicii de investiţii la Colliers.

Potrivit sursei citate anterior, segmentul de birouri a continuat să domine, anul precedent, în termeni de tranzacţii, cu o pondere de 63% din volumul total al investiţiilor, urmat de cel de retail, care a generat, de asemenea, o mare parte din activitate (25% din total).

Lipsa de ofertă de produse disponibile frânează în continuare activitatea segmentului industrial de pe piaţă și asta pentru că majoritatea dezvoltatorilor de I&L tind să fie proprietari pe termen lung, deşi, în ultimii ani, au existat companii care s-au orientat către vânzare şi închiriere ca alternativă pentru depozitele şi facilităţile de producţie deţinute spun experții Colliers

În 2022, cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea portofoliului de birouri de 165.000 de metri pătraţi al CA Immo către proprietarii lanţului românesc de bricolaj Dedeman, pentru suma de 377 de milioane de euro.

De asemenea, a doua cea mai mare tranzacţie a anului precedent a fost cea în care MAS REI a cumpărat participaţiile partenerului său comun într-o serie de parcuri de retail nou-construite pe teritoriul României, fiind a doua tranzacţie de acest fel între MAS REI şi Prime Kapital. Estimată la aproximativ 190 de milioane de euro, tranzacţia este interesantă şi pentru că proprietăţile aveau în momentul vânzării un randament de aproximativ 7%.

Achiziţia de către S IMMO a Portland Trust’s Expo Business Park, un nou proiect de birouri livrat în subpiaţa Piaţa Presei/Expoziţiei, pentru aproximativ 115 milioane de euro a fost a treia cea mai mare tranzacţie a anului trecut.

Totodată, o altă tranzacţie de referinţă a implicat  o proprietate nouă – prima fază a proiectului de birouri U-Center dezvoltat de Forte Partners, care a fost tranzacţionată la un preţ de aproximativ 90 de milioane de euro.

„Prin această achiziție reconfirmăm încrederea noastră în potențialul pe termen lung al sectorului imobiliar, securizând clădiri performante de birouri, de clasa A, în locații ireplicabile din Capitală.

În plus, ne bucurăm să preluăm și echipa locală de management, o echipă bine sudată și experimentată, care va continua să asigure succesul acestui portofoliu. Aș dori să mulțumesc KPMG România și KPMG Legal – Toncescu și Asociații pentru profesionalismul de care au dat dovada și pentru sprijinul acordat în gestionarea acestei tranzacții complexe, într-un timp record”, a spunea Karina Pavăl, vicepreședintele Pavăl Holding, la momentul achiziției.

Citește și Antreprenorii români se ridică: Frații Pavăl au cumpărat toate clădirile unui gigant din Austria, care a fost nevoit să-și închidă afacerile. Tranzacție record