Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din țară după ce a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, nu va primi azil politic în Republica Moldova

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, căruia Igor Dodon i-a retras, în noiembrie 2020, cetăţenia R. Moldova, iar ulterior i-a respins cererea de acordare a azilului politic, a nu va primi azil politic în Republica Moldova. Fostul parlamentar român a pierdut procesul împotriva președintelui Republicii Moldova în care a cerut anularea unui decret de respingere a cererii de acordare a azilului politic.

05 mart. 2023, 14:46
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din țară după ce a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, nu va primi azil politic în Republica Moldova

Fostul deputat PSD român Cristian Rizea, urmărit internaţional pentru executarea unei pedepse de 4 ani și 8 luni de închisoare, a pierdut procesul în care cerea anularea unui decret invocat la respingerea cererii de acordare a azilului politic. Decizia irevocabilă a fost luată de Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău, potrivit Ziarul de Gardă.

Vă reamintim că în 4 mai 2022, Cristian Rizea a depus cerere de chemare în judecată împotriva președintelui Republicii Moldova și cerea  anularea unui act administrativ cu caracter normativ, invocat în respingerea cererii sale de acordare a azilului politic.

În motivarea acțiunii, Rizea a indicat că, la 4 noiembrie 2020, s-a adresat fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, cu o cerere de acordare a azilului politic, iar prin răspunsul semnat de către Nicolae Posturusu, fostul secretar general al fostului preşedinte, i s-a comunicat că cererea adresată şefului statului, privind solicitarea azilului politic, a fost respinsă, în temeiul Regulamentului privind acordarea azilului politic de către președintele R. Moldova, aprobat printr-un decret din 31 octombrie 2003.

Citeşte şi: Cristian Rizea poate fi extrădat din Republica Moldova. A rămas fără azil politic şi cetăţenie

În 21 noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de chemare în judecată. La 22 decembrie 2022, avocatul lui Rizea a depus recurs.

Cristian Rizea este urmărit internațional din martie 2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.