Amenzi uriaşe, chiar de 100.000 de lei! Sunt vizaţi toţi românii care stau la case

Conform Legii 50/1991, este nevoie de o autorizație de construire pentru gard, mai puțin în situația în care reparațiile la acesta nu modifică structura de rezistenţă sau arhitectura construcţiei.
Alina Costache
10 apr. 2023, 10:08
Amenzi uriaşe, chiar de 100.000 de lei! Sunt vizaţi toţi românii care stau la case

Împrejmuirea unui teren fără autorizație de construcție se sancționeaza conform legii cu amenzi cuprinsă între 1.000 RON și 100.000 RON și obligativitatea intrării în legalitate într-un termen stabilit prin procesul verbal ori cu obligativitatea demolării gardului.

Orice construcție, indiferent de tipul acesteia, trebuie să aibă o autorizație de construcție pentru a putea fi realizată. În caz contrar, se pot aplica amenzi ce se ridică și la 100.000 de lei, conform Legii nr. 50/1991.

De asemenea, trebuie respectate regulile privind înălțimea gardului, distanța față de proprietatea vecină și aspectul estetic. În cazul în care gardul este construit în mod corect și în conformitate cu legea, acesta poate aduce un plus de valoare proprietății și poate oferi mai multă intimitate și securitate.

Amenzi usturătoare la bloc. Cât te costă să pui zambile în grădină fără autorizaţie de la primărie. Alte sancţiuni aberante din lege

Deci, dacă te aflii în situația în care vrei doar să renovezi un gard deja existent, fără a îi modifica structura de rezistență existentă, atunci poți să îl renovezi fără autorizație de construire. Însă, dacă dorești să îți faci un gard nou cu fundație, atunci te aflii sub incidența legii și ai nevoie de autorizație de construire.

Pentru obținerea unei autorizații de construire ai nevoie de mai multe documente și avize în funcție de specificul construcției. Astfel, ai nevoie de documentele din care reiese faptul că ai achitat toate taxele legale și de certificatul de urbanism în termen de valabilitate (valabilitatea este de un an de zile de la data emiterii acestuia).

De asemenea, ai nevoie de titlul asupra terenului și construcțiilor, toate actele doveditoare necesare, dar și avizele care reies din certificatul de urbanism, la zi. Nu în ultimul rând, ai nevoie de proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție și planul de situație și memoriul tehnic.

Anunţ important pentru cei care au casă la curte. Amenzi uriaşe mai ales primăvara şi toamna, când plouă abundent. Ce este „picătura streşinii”

Este important să luăm în considerare toate prevederile legale atunci când ne construim gardul, pentru a evita amenzi uriașe. În acest sens, trebuie să obținem autorizația de construcție necesară de la primăria locală și să respectăm regulile privind înălțimea gardului, distanța față de proprietatea vecină și aspectul estetic. În cazul în care gardul este construit în mod corect și în conformitate cu legea, acesta poate aduce un plus de valoare proprietății și poate oferi mai multă intimitate și securitate.

Obținerea autorizației de construire a gardului cu fundație. De unde o poți obține și cât costă?

În general, pentru a obține o autorizație de construire ai nevoie de o serie de documente și avize în funcție de specificul construcției. Toate informațiile de care ai nevoie pentru această „aventură” se regăsesc în Certificatul de Urbanism. Dacă dorești să te informezi despre acest certificat, ți-am scris un articol special în care îți prezentăm ce este un certificate de urbanism și detaliile aferente acestuia, în articolul “Ce este certificatul de urbanism și cum se obține acesta?”.

Pentru a obține autorizația de construire a gardului, trebuie să mergi la primăria pe raza căreia se află terenul, și să depui o cerere pentru emiterea autorizației. Alături de acestă cerere, va trebui să depui și următoarele documente:

  • Certificat de urbanism în termen de valabilitate (valabilitatea este de un an de zile de la data emiterii acestuia)
  • Titlul asupra terenului și construcțiilor
  • Avizele care reies din certificatul de urbanism
  • Proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție
  • Documentele care arată faptul că au fost achitate toate taxele
  • Planul de situație și memoriul tehnic

Valabilitatea autorizației de construire: ai timp 1 an!

Perioada de valabilitate a autorizatiei de construcție a gardului este de 12 luni. Se presupune un termen legal care impune inceperea lucrarilor in termenul dat, de 12 luni calendaristice. In caz contrar, tot procesul este considerat nul si actele depuse nu mai sunt valabile. Asadar, după ce ai obținut autorizația, trebuie să începi construcția gardului în decursul unui an calendaristic.

Efectele omisiunii de a obține autorizație de construire, atunci când aceasta este obligatorie pot avea mai multe consecințe negative, cum ar fi: sancțiunea contravențională, desființarea construcțiilor, precum și posibilitatea atragerii unor neînțelegeri cu vecinii, care ar putea intenta o acțiune în instanță.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri