Poluare masivă a apei în nordul Moldovei. Risc de dezastru ecologic după prăbușirea unor foste lucrări miniere

Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă după ce a apărut suspiciunea de poluare a râului Bistriţa din județul Neamț cu ape de mină. Rezultatele analizelor pentru apă indică depăşiri la fier, zinc şi cupru.

15 mai 2023, 09:09
Poluare masivă a apei în nordul Moldovei. Risc de dezastru ecologic după prăbușirea unor foste lucrări miniere

Poluare masivă a apei în nordul Moldovei. Specialiștii au emis mesaje RO-Alert, iar inspectorii de mediu i-au prevenit pe locuitorii a cinci localități din Neamț și Suceava să nu folosească sub nicio formă apă din rău nici la adăpatul animalelor, nici în alte scopuri.

Citește și: Vremea se schimbă radical în România. Val de căldură, cu temperaturi de 28 de grade, urmat de furtuni și vijelii

Mai multe echipaje ale Gărzii de Mediu și a Sistemului de Gospodărire a Apelor au început cercetările și au prelevat probe din apă, pentru a stabili ce a dus la schimbarea culorii apei.

Citește și: Cutremur puternic în România. Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut

Din primele verificări, a reieșit că sursa de poluare este în județul Suceava, unde se află fosta platforma minieră Isipoaia. De aici se scurg ape de culoare cărămizie. Experții au descoperit că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere. Oamenii sunt îngrijorați, mai ales că unii foloseau apa și pentru animale. Iar alții se tem că apele murdare vor ajunge în pânza freatică.