Război în Ucraina. Atac masiv cu drone asupra Kievului. Reacţia lui Zelenski: „Niciuna nu şi-a atins ţinta”

Rusia "a atacat din nou Kievul pe calea aerului", a scris pe Telegram şeful administraţiei civile şi militare a Kievului, Serhi Popko, adăugând că alerta aeriană asupra oraşului a durat mai mult de trei ore.

25 mai 2023, 06:46
Război în Ucraina. Atac masiv cu drone asupra Kievului. Reacţia lui Zelenski: „Niciuna nu şi-a atins ţinta”

UPDATE: Rusia „continuă să terorizeze Ucraina” cu atacurile sale nocturne, a acuzat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţând totodată distrugerea a 36 de drone ruse în timpul nopţii, informează AFP.

Moscova „continuă să terorizeze Ucraina” şi a lansat 36 de drone, a declarat Zelenski pe Telegram. „Niciuna dintre ele nu şi-a atins ţinta”, a dat el asigurări, mulţumind apărării antiaeriene a ţării.

Forţele Ariene ucrainene au anunţat la rândul lor că dronele de fabricaţie iraniană şi de tip Shahed 136/131 au fost lansate dinspre nord şi sud.

„Fără îndoială, inamicul viza infrastructuri esenţiale şi situri militare în sudul ţării”, au informat Forţele Aeriene ale Ucrainei pe Telegram.

De la începutul lui mai, Rusia şi-a intensificat atacurile nocturne cu rachete şi drone împotriva Ucrainei.

Ea a folosit de două ori rachete hipersonice Kinjal, mai greu de interceptat. Kievul a declarat că le-a doborât cu ajutorul sistemului american de apărare aeriană Patriot, o premieră de la declanşarea invaziei ruse, în februarie 2022.

Război în Ucraina. Administraţia militară de la Kiev a asigurat joi că apărarea antiaeriană a capitalei a respins pe deplin un nou atac „masiv” al dronelor ruseşti asupra oraşului, „al doisprezecelea” în mai, potrivit AFP.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod anunţă noi incidente. Rusia se opune îngheţării războiului din Ucraina

Rusia „a atacat din nou Kievul din aer”, a scris pe Telegram şeful administraţiei civile şi militare a Kievului, Serhii Popko, adăugând că alerta aeriană asupra oraşului a durat mai bine de trei ore.

Război în Ucraina. „Conform informaţiilor preliminare”, dronele de tip Shahed erau la lucru în acest atac „masiv”, a spus el.

„Îngerii păzitori ai Ucrainei nu i-au dat o şansă agresorului. Toate ţintele aeriene care zboară spre Kiev au fost distruse de apărarea noastră aeriană”, a spus el.

Atacul aerian anterior asupra oraşului datează de patru zile, a spus Popko, care a numărat 12 ofensive asupra capitalei în luna mai.

Război în Ucraina. Rusia a cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei, dar a pierdut 100.000 de oameni
Peste noapte, alerte aeriene au fost declanşate şi în alte localităţi, inclusiv Harkov (est) şi Cernăuţi (vest), au declarat autorităţile.

Război în Ucraina – Şeful Wagner a anunţat că 20.000 dintre luptătorii săi au fost ucişi în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat pe contul său de Telegram că 20.000 dintre luptătorii săi au fost ucişi în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut, relatează ziarul britanic The Guardian.

În acelaşi mesaj, Evgeni Prigojin a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o altă „revoluţie” dacă liderii săi nu îşi îmbunătăţesc gestionarea războiului din Ucraina.

În plus, el a spus că 20% din cei 50.000 de condamnaţi ruşi pe care i-a recrutat pentru a lupta în Ucraina au fost ucişi în ultimele luni, un număr apropiat de cel al luptătorilor profesionişti ucişi în acţiune.

Evgheni Prigojin a acuzat, de asemenea, armata rusă că a desfăşurat o lipsă de egalitate socială în acest conflict, fiii din familii sărace fiind trimişi înapoi de pe front în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei ruse „şi-au agitat fundurile” la soare.

„Această fractură se poate termina ca în 1917 cu o revoluţie”, a avertizat liderul grupării, „mai întâi soldaţii se vor ridica, iar după aceea rudele lor se vor ridica. Sunt deja zeci de mii – rude ale celor care au fost ucişi. Şi probabil vor fi sute de mii de ei – nu putem evita asta”.

Dacă cifra prezentată de Evgeni Prigojin este deosebit de importantă pe partea rusă, unde Moscova păstrează secretul numărului de morţi şi răniţi, şeful Wagner a afirmat că pierderile ucrainene sunt mult mai mari: „Am de trei ori mai puţini ucişi şi (. ..) aproximativ jumătate din câte răni”.

Armata rusă a publicat cel mai recent raport în septembrie 2022, anunţând 5.900 de morţi în rândurile sale.