Greşeala uriaşă pe care o fac românii toamna la curte sau la bloc. Amenzile ajung la 20.000 de lei

Românii care nu fac curat în grădina blocului se pot alege cu amenzi, potrivit unei legi care a apărut recent. Pe de altă parte, dacă dau foc la frunze riscă amenzi de 20.000 de lei
Filip Stan
13 oct. 2023, 11:10
Greşeala uriaşă pe care o fac românii toamna la curte sau la bloc. Amenzile ajung la 20.000 de lei

O lege emisă în anul 2022 care prevede ca locuitorii de la bloc să poată fi amendați de autorități în cazul în care nu mențin curătenia spațiului din jurul imobilului. Conform legii, cetățenii care nu mențin curățenia în grădinile din fața blocurilor pot lua amenzi începând de la 40 de lei.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru arderea resturilor vegetale în curte

Pe de altă parte, este interzisă arderea frunzelor uscate în propria curte, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale. Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. De asemenea, cetățenii care stau la casă riscă și ei amenzi dacă nu respectă legea privind arderea resturilor vegetale în curte.
Greşeala banală care le aduce amenzi de mii de lei românilor care stau la bloc. Iohannis a promulgat legea, termenul de aplicare este 31 decembrie 2023
Garda de Mediu amintește  că arderea frunzelor este interzisă, precum și cea a vreascurilor ori altor resturi vegetale. Având în vedere că primăvara a sosit, iar cei mai mulți dintre românii care stau la casă fac curățenie în grădini, strângând frunzele și crengile, ei trebuie să știe că este complet interzis că dea foc acestora.

Este vorba de legea compostului, care a apărut de peste doi ani. Potrivit acesteia, este interzisă arderea frunzelor uscate în propria curte, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. Mai exact, pentru persoanele fizice amenda maximă poate fi de 800 lei, iar pentru persoanele juridice, este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

Sancțiunile se aplică și pentru focul aprins pe domeniul privat, și pentru cele de pe domeniul public. Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile.

Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, arată Garda de Mediu.
Amintim că localnicii care stau la curte au obligația de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Greșeala uriașă pe care o comit toți românii care stau la curte sau la bloc. Ce să faci neapărat cu frunzele uscate. „Așa e și la Versailles”

Președinta Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, trage un semnal de alarmă cu privire la frunzele care cad din copaci toamna. Persoanele care stau la curte sunt sfătuite să renunțe la un obicei des întâlnit în această perioadă.

Ce trebuie să facem cu frunzele care cad din copaci, toamna

Pe timp de toamnă, mulți români tind să strângă și să arunce la gunoi frunzele uscate, care cad din copaci. Unii au impresia că astfel vor păstra curățenia de prin curte, iar alții cred că procedează corect pentru sănătatea pomilor și implicit a solului. Președinta Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, are o altă variantă.

Diana Culescu atrage atenția că nu este benefică strângerea frunzelor de pe spațiile verzi, mai ales cele din împrejurul arborilor, din cauză că eliminăm nutrienții necesari pentru buna lor dezvoltare și pentru fertilitatea pământului.

Specialistul explică faptul că frunzele hrănesc, de fapt, pomii și nu le creează boli fungice, așa cum se consideră. În susținerea spuselor sale, amintește că în păduri nu se strâng frunzele și sub ele se găsesc multe plante crescute sau renumitele ciuperci.

Frunzele ajută pomii să crească, nu le dăunează

De altfel, Diana Culescu precizează și că în Versailles, Franța, frunzele uscate se mătură doar de pe alei, însă acolo unde sunt spații verzi și copaci se lasă, tocmai pentru că se știe că frunza reprezintă o sursă de hrană pentru mediul înconjurător și nu un factor nociv.

”În general, e bine să lăsăm frunzele pe sol, pentru că se descompun şi oferă nutrienţi plantelor. Din păcate, la noi nu se înţelege acest lucru şi se mătură de la un capăt la altul parcurile. (…) Sunt mai multe tipuri de plantaţii – unele care nu trebuie să aibă neapărat iarbă pe dedesubt, dar noi încercăm să punem gazon peste tot, pentru că nu ştiu exact de unde am înţeles noi că gazonul creşte în pădure

Nu trebuie să arate chiar tot parcul, de la un capăt la altul, la fel. Şi asta se poate vedea, de exemplu, şi la Versailles, unde se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ”, transmite Diana Culescu pentru Agerpres.

Diana Culescu mai spune și că mulți arbuști de la noi nu înfloresc deoarece le luăm nutrienții, adică frunzele. Mai mult, ea subliniază și că anumite specii au nevoie să fie tăiate pentru a se regenera corespunzător, încât să ne ofere roadele așteptate.

”Trebuie tăiate anumite specii de arbuşti în funcţie de arhitectura tipică sub care cresc. Noi nu ştim lucrul acesta, venim şi tăiem cu fierăstrăul de la un capăt la altul primăvara. Prin urmare, la noi, nu prea înfloresc arbuştii. Acesta este motivul pentru care strângem frunzele: că nu avem competenţe de altceva. Strângem frunze, tăiem iarba – atât”, a mai spus Președinta Asociației Peisagiștilor din România.

Care sunt „orele de liniște” la bloc. Ce amenzi primesc cei care încalcă legea. Avertismentul Poliției Române

Site-ul oficial al Poliției Române arată foarte clar care sunt orele de liniște, pe care cetățenii trebuie să le respecte, pentru o bună conviețuire.

„Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, se arată pe site-ul oficial al Poliției Române.

Fără animale de companie la bloc. Câinii şi pisicile pot fi trecute la întreţinere

Ce amenzi se dau pentru românii care nu respectă liniștea publică

Concret, potrivit Legii 61/1991, „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă”.

Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

În plus, dacă perturbarea liniștii se repetă într-un interval de 24 de ore, amenzile cresc semnificativ și pot ajunge până la 6.000 de lei și muncă în folosul comunității.

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Cine este bărbatul mort în accidentul horror de pe Centura Bucureştiului. Ionuţ avea 30 de ani şi juca fotbal la o echipă din Teleorman
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vestea așteptată de șoferi. Un nou drum expres va fi dat în folosință
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați