Fără animale de companie la bloc. Câinii şi pisicile pot ajunge pe panoul de la întreţinere

Românii care locuiesc la bloc nu vor mai putea deține animale de companie. Lovitură dură pentru proprietarii de câini și pisici.

31 mart. 2023, 20:04
Fără animale de companie la bloc. Câinii şi pisicile pot ajunge pe panoul de la întreţinere

Asociațiile de proprietari pot impune celor care dețin în casa animale de companie plata unei taxe. Mai mult, dacă vecinii nu sunt înștiințați se pot demara acțiuni în instanţă.  Proprietarii de câini și pisici care trăiesc la bloc ar putea plăti bani în plus la întreținere.

Deşi există milioane de iubitori de animale în România, legislaţia ţării nu oferă prevederi clare în ceea ce priveşte taxarea celor care cresc animalele de companie la bloc. De cele mai multe ori, sunt asociaţiile de proprietari care iau o decizie, însă şi proprietarii animalelor pot avea un cuvânt de spus dacă li se cere vreo taxă.

Curtea de Apel din Timișoara a dat, în 2021, o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie, care locuiesc la bloc, trebuie să ceară și să primească acordul vecinilor. Deoarece legislația română nu este clară din acest punct de vedere, sentința aceasta poate fi folosită ca precedent.

Sentința a fost dată după ce o femeie a contestat în instanță o decizie a Consiliului Local care prevedea ca proprietarii de animale să ceară acordul vecinilor. Femeia a considerat că măsura încalcă dreptul la proprietate privată, iar Tribunalul din Timișoara i-a dat dreptate. Autoritățile au contestat sentința, iar Curtea de Apel le-a dat acestora dreptate. Sentința este definitivă.

Atacată în instanță în 2019, cu argumentul că se limitează dreptul de folosință liberă a apartamentului proprietate „fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize, HCL 371/2007 a fost anulată de prima instanță și menținută de Curtea de Apel fiindcă „Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”, au motivat judecătorii.

>Un nou proiect le-ar putea permite românilor să intre cu animalele de companie în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun

Acum, decizia instanței poate fi citată ca precedent în orice proces din România care vizează animalele de companie. Chiar dacă nu există o dispoziție care să prevadă acordul vecinilor în astfel de cazuri, aceștia îi pot da în judecată pe românii cu animale de companie și se pot folosi de această sentință.

Câini și pisici la bloc: supărări multe, reglementări diverse. De la taxa pe câine la botniță

Decizia nr. 371/2007 a Consiliului Local prevedea obligația de a obține „acordul scris și ștampilat al Asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior,inferior și a celor învecinate de pe același etaj)”, dar și de a plimba câinii agresivi cu botniță, de a avea, pe timpul plimbării acestora, actul de identitate al proprietarului și carnetul de sănătate al animalului, de a curăța spațiul public de dejecții, toate sub sancțiunea unei amenzi contravenționale între 800 și 2000 lei.

Primarul Timișoarei nu s-a bucurat de această victorie, ci a anunțat intenția de a modifica hotărârea din 2007 și de a concepe un reglement mai potrivit orașului și timpurilor:„Consider exagerată reglementarea, sunt sigur că se va găsi un regulament care să țină pacea între locatari. Am rugat Consiliul local să lucreze la modificări, după consultări cu specialiștii și cu asociațiile de locatari”, a declarat Dominic Fritz pentru Europa Liberă.

Pentru că nu există la nivel național o lege referitoare la deținerea de animale de companie în condominii, deciziile consiliilor locale au putere de lege, dacă nu încalcă prevederi legale din alte legi, ca Legea Protecției animalelor nr.205/2004 sau Legea 196/2018 a asociațiilor de proprietari.

La Arad se aplică „taxa pe câine”, la Hunedoara botnița

A existat înainte de anul 2000 o hotărâre a consilierilor arădeni pentru limitarea deținerii de câini și pisici la bloc, dar nu mai este în vigoare, ne-a lămurit Liliana Trocan de la publicația Arad24. În absența unor prevederi locale, unele comitete de bloc au adoptat decizii prin votul adunărilor generale.

Prin 2016, locatarii din câteva blocuri de locuințe proprietate personală din cartierul „Aurel Vlaicu” s-au pomenit taxați în plus cu câte 100 lei/lună pentru fiecare câine din apartament, ca pentru o persoană în plus, contrar legii asociațiilor de proprietari care spune că numărul persoanelor din lista de cheltuieli este indicat în cartea de imobil. Și în 2018, celor trei proprietari de câini din o sută de locatari ai blocului B2-1 de pe strada Patria, li s-a impus o sumă de 300 lei pe lună pentru curățenia părților comune – scări, lift, spălătorii etc., tot prin hotărârea asociației de proprietari. Cei vizați au refuzat să plătească, consemna Ziardearad. ro.

„Este impropriu spus „taxă pe câine” – afirmă Dorina Lupșe, președinta Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad. Câteva asociații de proprietari au luat prin vot această măsură de a suplimenta cheltuielile de igienizare, dacă vecinii cu animale nu respectă reguli minime.

Un exemplu opus este un bloc de garsoniere unde nu există limitări, fiindcă din 60 de proprietari, 40 au cel puțin un câine sau o pisică. „Situația e scăpată de sub control, trebuie respectate niște norme de conviețuire dacă locuim la comun. Altfel generăm conflicte, iar bietele animale nu sunt vinovate”, subliniază Dorina Lupșe.

La Hunedoara, Consiliul local nu s-a ocupat de problemă și nu e necesar acordul vecinilor pentru a avea în apartament un animal de companie. Asta nu înseamnă că nu există controverse între iubitorii de câini și vecinii deranjați. „Totuși, ca să nu rămânem mai prejos, la Hunedoara există o reglementare care obligă ca stăpânii să își scoată câinii la plimbare cu botniță, indiferent dacă e vorba de un Chihuahua, un Shih-Tzu sau un Pitbull. Oricum, nu se prea respectă”, ne-a informat Mirabela Moga, consilier local.

Capitala are atâtea reguli câte sectoare referitoare la animale de companie

În 2010, Consiliul General al Municipiului București adopta o Hotărârea 120 privind salubrizarea, unde erau formulate și reguli vagi.

Persoanele care deţin animale de companie în imobile cu spaţii comune, vor asigura protecţia şi siguranţa celorlalţi locatari în raport cu aceştia. Această obligaţie le revine de asemenea şi în timpul plimbării acestora pe domeniul public”. Ulterior, decizia și amenzile a devenit caduce, dar nu s-a adoptat o reglementare generală.

Aurelian Bădulescu, fost viceprimar general, actualmente consilier, consideră că nu e oportună o inițiativă a CGMB: „Ține mai mult de inițiativa cetățenească, iar dacă cetățenii nu investesc Consiliul General pentru rezolvarea problemei animalelor de companie, nu consider oportun să ne autosesizăm. Sectoarele au independență, pot decide”.

La Sectorul 1, amenzile îi vizează pe bucureştenii care au câini, pisici, papagali sau porumbei pe care îi cresc la bloc, susceptibili de a-i deranja pe vecini prin zgomot sau murdărie. Este obligatoriu acordul scris al asociației de locatari/proprietari, dar și carnetul de sănătate al animalelor. Hotărârea dată în 2016 folosește termenul de „animale economice”, stabilind că se consideră contravenții „ Neluarea măsurilor corespunzătoare de către deţinătorii de animale (câini, pisici, animale economice etc.) în vederea eliminării disconfortului fizic sau psihic provocat colocatarilor sau vecinilor, prin numărul, agresivitatea sau zgomotele produse de animale sau prin lipsa de igienizare, concretizată prin neîndepărtarea mizeriei sau a mirosurilor neplăcute, provenite de la animale” și se amedează între 300 și 2500 lei.

La Sectorul 4, o hotărâre din 2007 privind menținerea unui mediu de viață sănătos limitează deținerea la „cel mult două animale sau păsări” în apartament și interzice cazarea animalelor de companie în dependințele comune.

În Sectorul 3, HCL 228/2013 stabilește contravenții până la 10 000 lei pentru încălcarea bunei gospodăriri, printre care zgomotul și mizeria produse de animalele de companie, sau „adăpostirea și/sau hrănirea pisicilor şi câinilor comunitari în spaţiile comune ale imobilelor de locuit, pe spaţiile verzi aferente acestora sau în curţi, fără acordul scris al asociaţiei de proprietari sau a celorlalţi colocatari”.

La Sectorul 2, în art. 3 din anexa HCL 22/2007, deținerea a mai mult de două animale sau păsări în apartament necesită aprobarea asociației, iar animalele trebuie să aibă carnete de sănătate emise de unitățile sanitar veterinare. Dacă nu există acord, excedentul trebuie evacuat și predat la ecarisaj sau la adăposturi.

Maxim 2 câini la Craiova, fără limitări la Reșița

Regimul animalelor de companie apare la Craiova în Regulamentul activității de ecarisaj din anul 2013. În HCL 467/2013 la art.48-50 se stipulează numeroase obligații ale deținătorilor de câini, ca microciparea, vaccinarea, sterilizarea, înscrierea în Registrul câinilor cu stăpân etc. Restricțiile notate la art.50 se referă la deținerea a maxim 2 câini în apartament cu acordul „scris și ștampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor”.

„Locuiesc de 38 de ani în Craiova, partea acesta cu limitarea nu se prea aplică, mai degrabă microciparea sau alte reguli privind câinii vagabonzi”, a declarat consilierul local Flavius Sirop, fost director la Salubritate. Aflăm că poliția locală aplică moderat amenzile, iar în pandemie nu s-au aplicat aproape deloc pentru contravenții privind animalele de companie.

Primarul Ioan Popa de la Reșița spune că, deși nu s-au luat măsuri speciale în Consiliul Local, totuși nu s-ar opune unor reglementări pentru condominii. Sunt invocate ca argument exemple din țări civilizate, ca Elveția, unde confortul colocatarilor este respectat. Există state unde se specifică de la început dacă într-un imobil se acceptă sau nu animale de companie. Pe site-ul primăriei se pot citi reguli pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Iașiul și Clujul, favorabile protecției animalelor

La Iași avem un regulament referitor la câinii periculoși” – ne-a informat primarul Mihai Chirică. E vorba de Regulamentul privind instituirea măsurilor pentru deţinătorii/proprietarii câinilor periculoși din HCL 196/2018, în care sunt stabilite rasele de câini considerați periculoși ca Pitbull, Boerbull, Bandog, câini de atac și de luptă, sau alți câini agresivi ca Rottweiller, Dog Argentinian, Mastiff, Ciobănesc Caucazian ș.a. Definițiile sunt luate din OUG 55/2002 privind deținerea de câini periculoși.

Măsurile prevăzute pentru deținătorii la bloc ai acestor rase sunt incomparabil mai îngăduitoare decât pentru animale de companie inofensive în alte orașe. Locatarii sunt invitați să manifeste „o atitudine tolerantă şi civilizată faţă de proprietarii sau locatarii care deţin în condiţii legale, temporar sau definitiv, unul sau mai mulţi câini”, iar reclamațiile vecinilor nu pot determina abandonul câinelui. Totodată, deținătorii trebuie să depună eforturi pentru menținerea unor condiții civilizate în spațiul comun. Hotărârea interzice impunerea de taxe sau cheltuieli pentru deținerea câinilor, al căror număr nu poate fi limitat de asociație. Sunt însă multe alte prevederi pentru protecția, transportul, însoțirea animalelor pe domeniul public.

Mirela Bălan de la departamentul de comunicare al primăriei Cluj-Napoca ne-a indicat HCL 354/2015 destinată deținătorilor de animale de companie, asemănătoare cu deciziile consiliului ieșean. Documentul instituie și regulamentul parcurilor special amenajate, de două tipuri: locuri de joacă pentru câini în fiecare cartier, cu o suprafață minimă de 300 mp, respectiv parcuri de agrement cu o suprafață minimă de 1000 mp, cu zone separate pentru câinii de talie mică. Pentru fiecare sunt indicate condiții detaliate de amenajare.

Nici la Cluj nu e posibilă taxarea suplimentară a locatarilor sau abandonarea câinilor în urma reclamațiilor, dar deținătorii trebuie să fie civilizați și în imobil, și pe spațiul public. În mijloacele de transport în comun, câinilor li se cumpără bilet de călătorie.

Dispute juridice privind animalele de companie

Avocatul Bogdan Palade a explicat pentru Radio Europa Liberă care este practica Tribunalului București într-o speță unde „dacă ai mai mult de două animale, Asociatia de proprietari te poate obliga să predai animalele la un adăpost autorizat”. Cazul se referă la o proprietară dată în judecată fiindcă avea într-un apartament cu două camere 3 câini și 4 pisici. Tribunalul a apreciat, în acord cu prima instanță, că dreptul de proprietate, inclusiv cel al pârâtei, poate suferi limitări și trebuie exercitat cu bună credință, astfel încât să nu se aducă atingere exercitării celorlalte drepturi de proprietate, cu referire, în speță, la ceilalți proprietari sau locatari vecini.

„Limitarea instituită de HCL 22/2007 de la Sect.2 este de natură a proteja pe cei din urmă. Se reține totodată că această limitare nu este imperativă, fiind la latitudinea fiecărei asociații de proprietari să stabilească și să dea un aviz depășirii numărului de animale prevăzut de hotărâre. În cauză, însă, apelanta nu a obținut acest aviz astfel încât este datoare să respecte prevederile hotărârii de consiliu local”, precizează avocatul. „Ideală ar fi o lege generală, care ar fi mai greu de contestat”, a subliniat Bogdan Palade pentru Europa Liberă.

Limitarea numărului de animale de companie prin HCL este ilegală, opinează avocata Alina Ungureanu. „Nu există niciun act normativ care să confere consiliului local atributul de a stabili condițiile în care animalele domestice sau de companie pot fi deținute ori numărul acestora”, se arată pe site-ul avocat-musat.ro. Singura autoritate care are competențe în a decide este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, prin Legea 205/2004 privind protecța animalelor, care nu prevede dreptul de restrîngere a numărului animalor domestice deținute.

Art.10 din lege arată în alin.2:„Condiţiile de deținere, adăpostire şi întreţinere a animalelor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”. Așadar, hotărârile consiliilor locale adaugă la lege sau o încalcă, ceea ce duce la „practici antagonice la nivelul instanțelor de judecată, justițiabilii fiind puși în situația absurdă în care acțiunile lor aidoma nu sunt tratate și soluționate în mod egalitar, unii având câștig de cauză și alții pierzând definitiv procesele”.

Amenzi uriașe pentru persoanele care își plimbă câinii fără botniță și lesă. Sunt sancționați și cei care deţin animale de companie nesterilizate

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 prevede că toți câinii agresivi trebuie să fie scoși la plimbare numai cu botniță și să fie ținuți în lesă, indiferent de rasă.

Rasele considerate periculoase sunt împărțite în două categorii. În prima categorie sunt câinii de atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora. În a doua categorie sunt rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Cei din prima categorie nu pot fi plimbați oriunde. Aceștia pot fi scoși pe holuriile imobilelor în care sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea și numai cu botniță și lesă.

Citește și: Românii care locuiesc la bloc nu vor mai putea deține animale de companie. Lovitură dură pentru proprietarii de câini și pisici

Câinii din cea de a doua categorie dar și oricare alt câine agresiv pot fi plimbați în locuri publice, în mijloacele de transport în comun și holurile imobilelor în care sunt ținuți și numai cu botniță și tinuți în lesă.

Ordonanța de Urgență 55/2002 prevede că amenzile pentru abatere de la prevederea legislativă se pedeplsește cu amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei și se aplică de către polițiști.

Amenzi pentru cei care și-au serilizat și microcipat câinii

Poliția Capitalei a verificat anul trecut 639 de imobile și a dat 140 de amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei.

După moartea lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini în Sectorul 2 în 2015, sterilizarea și microciparea câinilor a devenit obligatorie. Această măsură a fost luată deoarece principala sursă de maidanezi o reprezintă câinii cu stăpân care nu sunt sterilizați. Există și situația în care câinii ies din curți și ajung pe domeniul public, iar, pentru că nu sunt microcipați, stăpânii nu își asumă responsabilitatea dacă aceștia mușcă pe cineva.

Citește și: Alina a emoționat întreaga Spanie. După ani de muncă a ajuns pe străzi „Câinii sunt familia mea. Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge în situaţia asta”

„În decursul anului 2022, polițiști din cadrul Serviciului Protecția Animalelor au pus în aplicare două planuri de acțiune pentru informarea cetățenilor proprietari și deținători de câini privind obligativitatea sterilizării și a microcipării acestora. În urma acestor acțiuni au fost verificate 639 de imobile, au fost informate 191 de persoane, deținătoare a 302 câini, 99 fiind sterilizați și 86 microcipați.

La locațiile unde nu s-a răspuns au fost lăsate pliante în care erau prevăzute aceste obligații și sancțiunile prevăzute în lege pentru nerespectare. Cetățenii au fost informați cu privire la aceste obligații, urmând a se efectua din nou acțiuni pentru sancționarea proprietarilor care nu au intrat în legalitate”, potrivit Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, prin Serviciului Pentru Protecția Animalelor, relatează hotnews.ro.

Animale de companie în vacanţă: În ce condiţii îţi poţi plimba câinele pe plajă, fără să fii amendat

În ce condiţii îţi poţi plimba câinele pe plajă, fără să fii amendat. Accesul pe plajă al animalelor de companie se va face numai cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajele Mării Negre, prevede un proiect de lege adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor.

Iniţiatorul proiectului, deputatul USR Cristina Rizea, a reamintit că deşi legislaţia aflată în vigoare interzice accesul animalelor de companie pe plajă, mulţi români îşi plimbă câinele pe plajă şi de multe ori deşeurile produse de acestea nu sunt colectate de proprietari.

Citeşte şi Atenţie, deţinătorii de animale de companie pot transmite coronavirusul către câini şi pisici. Ce spun ultimele studii

„Deşi există reglementare expresă privind sancţionarea persoanelor care vin pe plajă însoţite de animale de companie, realitatea arată că autorităţile îndreptăţite nu aplică niciun fel de sancţiune. În urma unei întrebări parlamentare, adresate Ministerului Afacerilor Interne, am aflat că în ultimii ani nu s-a dat niciun fel de sancţiune pentru proprietarii de animale care se plimbă cu căţeii pe plajă. Realitatea e că oamenii nici nu ştiu că este interzis, Astfel, se impune modificarea cadrului normativ, în sensul reglementării accesului pe plajă al animalelor, cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajă”, a explicat depuata, potrivit Agerpres. 

Conform proiectului, românii îşi vor putea plimba câinele pe plajă oricând în afara sezonului estival. În perioada sezonului estival, accesul pe plajă al persoanelor cu animalele de companie se va face numai cu acordul operatorilor de plaje, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.

De asemenea, stăpânii de animale de companie au obligaţia de a deţine asupra lor pungi pentru strângerea dejecţiilor produse de acestea, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi, mai prevede proiectul.

Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi. Prin excepţie de la prevederile proiectului, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis fără acordul operatorilor de plaje.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a ţine animalele de companie în zgardă sau ham şi lesă pe toată perioada prezenţei pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge dejecţiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi.

În funcţie de tipul contravenţiilor, constatarea acestora şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către: persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, persoane anume desemnate din cadrul autorităţii publice centrale pentru turism, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române şi poliţiştii locali.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege care a fost adoptat de Senat.

Citeşte şi Nu vă hrăniți niciodată animalul de companie cu aceste alimente! Sunt toxice și vă pot ucide câinele