Cod rutier 2024. Schimbare majoră pentru vitezomani, liber la detectoare, iar radarele vor fi obligatoriu semnalate

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care amplasarea radarelor pentru măsurarea vitezei participanţilor la trafic va trebui semnalată din timp conducătorilor auto fie prin panouri, fie prin mass-media. Camera Deputaţilor este forul legislativ decisiv.
Filip Stan
04 mart. 2024, 18:09
Cod rutier 2024. Schimbare majoră pentru vitezomani, liber la detectoare, iar radarele vor fi obligatoriu semnalate

Cod rutier 2024. Radarele vor fi semnalate, detectoarele de radar sunt permise, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit la Senat.

Nota de adoptare a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 1 martie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

„Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control, utilizează semnale de avertizare luminoase şi sau sonore. Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţiştii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanţii la trafic. (…) Poliţia rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari UDMR.

Cod rutier 2024. În ce condiții poți să dai flash-uri în trafic și ce amenzi riști dacă încalci legea
Cod rutier 2024. Propunerea legislativă mai prevede instalarea obligatorie de semafoare pe drumurile/străzile cu minimum două benzi de circulaţie pe sens.

„În apropierea unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare sau de asistenţă socio-medicală, a pieţelor, târgurilor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente, prin grija autorităţilor locale sau administratorului drumului, după caz, se vor monta parapete de protecţie şi se vor realiza amenajări rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor”, stipulează proiectul UDMR.

Proiectul de act normativ propune creşterea numărului de ore de instruire practică de la minimum 30 la cel puţin 45 de ore, iar examenul pentru obţinerea permisului se poate realiza „şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă”.

„Conducătorii cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kW în cazul vehiculelor rutiere”, se mai arată în proiectul UDMR adoptat tacit de Senat.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Cod rutier 2024. Cum poți scăpa de amendă dacă ai depășit limita de viteză. Cu câți km/h poate fi încălcată viteza maximă, de fapt

Aparatele de măsurare a vitezei au o limită de toleranță, inclusiv radarele folosite de Poliția Rutieră. Asta înseamnă că pot exista diferențe între viteza înregistrată și cea cu care circulă, în realitate, un vehicul.

Pentru a evita situațiile în care un șofer e amendat în mod incorect, s-a stabilit ca șoferii să nu fie amendați dacă depășesc, cu puțin, limita de viteză.

Radarele folosite de Poliția Rutieră sunt unele dintre cele mai performante dispozitive de măsurare a vitezei. Cele mai recente au o valoare de aproximativ 13.000 de euro.

Acestea pot stabili cu ce viteză circulă o mașină chiar și de la o distanță de 1.200 de metri. În cazul pistolului radar, în doar 0,33 secunde din momentul în care polițisul apasă trăgaciul, aparatuș stabilește viteza.

Citește și: CODUL RUTIER 2024. Ce înseamnă litera „A” la semafor. Mulți șoferi nu știu ce semnificație are

Viteza înregistrată de cinemometre poate fi ușor diferită de cea reală.

„Pentru cinemometrele care funcționează numai în regim staționar, aceasta este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h. Iar de ± 3% din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h. De ± 4% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h”, scrie avocatul Tudor Ion pe blogul său, citat de promotor.ro.

Șoferii care depășesc viteza maximă impusă cu doar câțiva km/h, nu sunt amendați pentru că se află în limita de toleranță a radarelor.

Legea stabilește că șoferii pot depăși cu maximum 5 km/h viteză maximă admisă. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă pe o secțiune de drum unde limita e de 50 km/h, un șofer circulă cu 55 km/h, acesta nu va fi sancționat.

Dacă radarul îl va înregistra că circulă cu 56 km/h, atunci riscă să fie sancționat. Iar dacă e prins cu 61 km/h, aproape sigur va fi amendat cu până la 495 de lei.

Citește și: Vești proaste pentru conducătorii auto! S-a schimbat Codul Rutier. Ce riscă șoferii care vor fi descoperiți cu ITP-ul expirat

De cele mai multe ori, polițiștii închid ochii când un conducător auto depășește viteza limită cu 8 – 10 km/h, dar sunt și cazuri în care șoferii au fost amendați pentru astfel de diferențe.

Dacă un șofer consideră că viteza înregistrată de radar nu a fost corectă, se poate adresa instanței de judecată. Judecătorii pot cere verificarea metrologică a aparatului, pentru a se constata dacă acesta măsoară corect.

În cazul în care se constată abateri peste limita de toleranță, sancțiunea emisă în baza măsurătorilor acestui aparat va fi anulată.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Unde vor fi peste 30 de grade pe 4 mai, ziua alegerilor? ANM a anunţat când se strică vremea
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici