Ciorba rădăuțeană, printre cele mai apreciate feluri de mâncare din lume. Pe ce loc s-a clasat preparatul în Top 100 Taste Atlas

Ciorba Rădăuțeană, unul dintre cele mai apreciate preparate din Bucovina, a reușit să își găsească locul pe harta gastronomică mondială, clasându-se pe locul 58 în prestigiosul Top 100 al celor mai bune feluri de mâncare din lume. Acest top este realizat anual de platforma interactivă Taste Atlas, care celebrează diversitatea și autenticitatea culinară globală.
Mircea Filipescu
03 ian. 2025, 09:38
Ciorba rădăuțeană, printre cele mai apreciate feluri de mâncare din lume. Pe ce loc s-a clasat preparatul în Top 100 Taste Atlas

Clasamentul, alcătuit pe baza voturilor utilizatorilor pasionați de gastronomie, reunește peste 11.000 de preparate din întreaga lume. În ediția 2024/2025, ciorba rădăuțeană a cucerit publicul, surclasând preparate celebre, cum ar fi supa ungurească Húsleves, care s-a situat pe locul 77.

„Supă tradițională românească, renumită pentru aroma sa bogată și gustul ușor acrișor, originară din zona Rădăuți. Este preparată în principal cu carne de pui, deși, inițial, se folosea carne de curcan, iar părți precum pulpele, aripile, spatele și gâtul sunt preferate pentru a intensifica aroma.

Prepararea începe cu fierberea cărnii pentru a obține o supă consistentă, care este ulterior strecurată pentru a elimina impuritățile. În supă se adaugă legume precum morcovi, păstârnac, țelină, ceapă și ardei, care se fierb împreună, iar gustul distinct acrișor se obține prin adăugarea de oțet sau suc de lămâie.

Un element-cheie al ciorbei rădăuțene este amestecul cremos folosit pentru îngroșare, care se prepară din gălbenușuri de ou, smântână și făină. Acest amestec este temperat cu puțină supă fierbinte pentru a preveni coagularea, înainte de a fi adăugat în ciorbă. Acest proces conferă supei o textură bogată și catifelată.

Citește și: Sondaj IPSOS: Românii și irlandezii au cea mai mare încredere în evoluția economiei globale, dintre popoarele europene

În mod tradițional, ciorba este servită fierbinte, cu un moț de smântână, pătrunjel proaspăt tocat și, uneori, cu oțet suplimentar sau ardei iute pe margine, pentru cei care doresc un plus de savoare.”, este descrierea ciorbei rădăuțene pe Taste Atlas.

Taste Atlas nu doar recomandă cele mai apreciate destinații culinare, ci oferă și rețete detaliate, transformând fiecare bucătărie într-un loc de explorare gastronomică, scrie Obiectivdesuceava. Clasamentul este realizat pe baza voturilor utilizatorilor pasionați de gastronomie, iar în ediția 2024/2025, Ciorba Rădăuțeană a reușit să câștige aprecierea publicului, surclasând, de exemplu, o emblematică supă ungurească Húsleves, tot cu pui și legume, care s-a plasat pe locul 77.

Húsleves, o supă tradițională din carne de pui, rădăcinoase și tăiței, nu a fost singura surpriză a clasamentului. Polonia, deși considerată a 11-a cea mai gustoasă bucătărie din lume, nu a reușit să includă niciun preparat în acest top. În schimb, bucătăria maghiară s-a poziționat pe locul 20, iar cea românească, cu preparate emblematice precum micii, tochitura moldovenească, ciorba de pește ca în Deltă și sarmalele, a ocupat locul 24.

Citește și: „Fructul de aur”, un miracol al naturii cu nenumărate beneficii asupra sănătăţii. Este o adevărată binecuvântare pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive şi de trazit intestinal

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…