Care este cea mai periculoasă pâine. Mulți oameni cred că este sănătoasă, dar de fapt poate fi nocivă

Într-o eră în care consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de calitatea și siguranța alimentelor, o problemă gravă iese la iveală: pâinea, un produs de bază pentru milioane de oameni, ar putea ascunde riscuri semnificative pentru sănătate. În special, un pericol considerabil provine din contaminarea alimentelor cu arsenic, un element chimic cu potențial toxic care poate afecta grav organismul.
Filip Stan
19 ian. 2025, 20:39
Care este cea mai periculoasă pâine. Mulți oameni cred că este sănătoasă, dar de fapt poate fi nocivă

Arsenicul este un element chimic care există în mod natural în mediul înconjurător, fiind prezent în sol, apă și chiar în aer. Totuși, expunerea la cantități excesive de arsenic este un factor major de risc pentru dezvoltarea unor afecțiuni grave, printre care se numără diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar sau de piele.

Chiar și expunerea cronică la arsenic poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, iar pericolul devine și mai evident atunci când acesta se regăsește în alimentele pe care le consumăm zilnic.

Pâinea din supermarketuri, în special cea fabricată din făina de orez sau de porumb, este un exemplu al modului în care arsenicul poate ajunge în alimentele noastre. Aceste tipuri de făină sunt utilizate frecvent pentru produsele fără gluten, care au devenit din ce în ce mai populare, în special printre cei cu intoleranță la gluten sau cei care optează pentru o dietă mai sănătoasă. Însă, conform unor studii, aceste cereale pot absorbi arsenic din mediul înconjurător, mai exact din solurile și apa în care cresc. Astfel, substanța periculoasă poate ajunge în produsele finite, inclusiv în pâine.

Făina de orez și cea de porumb sunt doar câteva exemple de ingrediente care pot conține arsenic. Arsenicul este un element care se găsește în mod natural în sol și în minerale, dar poate ajunge în mediu și din activitățile industriale, cum ar fi mineritul sau topirea metalelor. De asemenea, arsenicul poate exista în două forme: organică și anorganică, cea din urmă fiind mult mai toxică.

Citește și: Lidl face schimbări majore în privința alimentelor pe care le vinde. Clienții din România vor fi și ei afectați

Atunci când este prezent în sol sau în apa de irigație, arsenicul poate fi absorbit de plante pe măsură ce acestea cresc, iar în cazul orezului, de exemplu, acest proces are loc mult mai eficient comparativ cu alte plante.

Orezul este o sursă semnificativă de arsenic anorganic în alimentația noastră, având în vedere că acesta absoarbe mult mai ușor arsenicul din sol și apă decât alte tipuri de plante. Astfel, pentru cei care consumă frecvent produse fără gluten pe bază de orez sau porumb, riscurile sunt mai mari. Deși nu este singurul aliment care conține arsenic, consumul de orez reprezintă o cale principală prin care substanța ajunge în organism.

În contextul în care un număr tot mai mare de consumatori optează pentru alimente fără gluten, este esențial ca aceștia să fie informați despre posibilele pericole legate de contaminarea acestora. Deși unele persoane aleg produsele fără gluten cu intenția de a-și îmbunătăți sănătatea, ele pot fi, de fapt, expuse unui risc suplimentar din cauza arsenicului. Astfel, este important ca autoritățile și producătorii să fie conștienți de acest pericol și să ia măsuri pentru a reduce nivelul de arsenic din alimente.

Citește și: Niciun român nu ar trebui să mai cumpere acest produs din magazin. Dragoș Pătraru avertizează: “Ne afectează organismul”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri