Asociaţia Prosumatorilor cere reformarea ”de la zero” a ANRE. ”Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie cere reformarea ”de la zero” a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). ”Fiecare consumator din ţară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb. (...) Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”, argumentează, printre altele, reprezentanții asociației.
Irina Dumitrescu
28 ian. 2025, 12:23
Asociaţia Prosumatorilor cere reformarea ”de la zero” a ANRE. ”Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) susține că nivelul încrederii publice în ANRE ”este deja extrem de scăzut” și cere ”ca această agenţie de reglementare să fie reformată de la zero”.

”Prin taxele de autorizare anuală, multiplicate şi plătite de furnizorii şi distribuitorii de energie din România, fiecare consumator din ţară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb. Solicităm ca această agenţie de reglementare să fie reformată de la zero, iar bugetarea acestei instituţii să fie regândită, astfel încât să nu îi afecteze imparţialitatea în relaţia cu agenţii economici care îi susţin activitatea anual. Nivelul încrederii publice în această instituţie este deja extrem de scăzut”, spun cei de la APCE, într-un comunicat citat de agerpres.

APCE mai aduce ca argumente faptul că ANRE ar avea o ”structură supradimensionată”, comparabilă cu cea a Parlamentului European, cu ”nu mai puţin de 61 de servicii, departamente şi compartimente, fiecare cu denumiri pompoase şi şefi remuneraţi generos”.

Reprezentanții asociației reclamă și faptul că veniturile ANRE provin de la operatorii economici reglementați, ceea ce, susțin ei, ”ridică semne de întrebare privind imparţialitatea instituţiei şi nivelul ridicat al salarizării personalului”. Care nivel de salarizare este indicat, de asemenea, în comunicatul APCE – 9.000 de euro pe lună, potrivit asociației.

Citește și RetuRO, anunţ de ultimă oră pentru românii care reciclează ambalaje

APCE: Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună

”ANRE gestionează o activitate ‘atât de complexă’ încât a creat nu mai puţin de 61 de servicii, departamente şi compartimente, fiecare cu denumiri pompoase şi şefi remuneraţi generos. Această structură supradimensionată este comparabilă cu structura organizatorică a Parlamentului European de la Bruxelles care cuprinde 20 de comisii şi 44 de delegaţii.

Veniturile ANRE provin, în mod paradoxal, din tarife anuale percepute operatorilor economici reglementaţi, adică exact aceiaşi actori care ar trebui controlaţi şi sancţionaţi în caz de încălcări ale legii. Acest sistem ridică semne de întrebare privind imparţialitatea instituţiei şi nivelul ridicat al salarizării personalului.

Conform bugetului pe anul 2024 şi a celui propus pentru 2025 (ORD.101/2024), fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună. Această sumă include prime de asigurare de viaţă, sporuri şi alte indemnizaţii, la care se adaugă un buget separat pentru conducere, în valoare de 25 de milioane de lei (aproape 10% din bugetul total al instituţiei). Bugetul total anual al ANRE este de 52,5 milioane de euro, din care peste 60% este destinat salarizării celor 350 de angajaţi. O mare parte din fonduri – aproape 40 de milioane de euro – provin din taxe şi tarife plătite de furnizorii şi distribuitorii de energie şi gaze naturale pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii anuale. Adică, o mare parte din buget, ANRE şi-l asigură tocmai de la cei pe care trebuie eventual să îi controleze, reglementeze sau să îi protejeze pentru a funcţiona şi în anul viitor”, se spune în comunicatul APCE.

Asociația face referire și interacțiunea cu ANRE, considerată dificilă și deseori inutilă.

”Interacţiunea APCE cu ANRE a fost marcată de dificultăţi şi, adesea, de inutilitate, negăsind o cale comună de comunicare. În calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, am fost întâmpinaţi cu aroganţă şi un mod sfidător de tratare a problemelor. În general, societatea civilă percepe ANRE ca fiind o instituţie îndepărtată de scopul său iniţial. Lipsa unui control parlamentar sau instituţional real, gestionarea deficitară a crizelor energetice din trecut şi finanţarea controversată sunt doar câteva dintre problemele grave percepute la nivelul societăţii”, susțin cei de la APCE.

Asociația Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie invocă și deciziile luate de ANRE ”fără consultări reale cu actorii relevanți”. În acest sens, este subliniat ordinul prin care preşedintele ANRE a majorat tarifele de distribuţie a energiei electrice cu 8 la sută, ceea ce, susține asociația, a dus la costuri de transport aproape duble faţă de preţul energiei active din facturi.

”Când APCE a solicitat acces la documentele care au stat la baza acestei decizii, răspunsul ANRE a fost că informaţiile sunt clasificate conform unui ordin intern nr. 179 din 2020”, spun reprezentanții APCE.

APCE se declară o platformă necesară pentru prosumatori, care ”oferă o voce colectivă în fața autorităților și industriei energetice, promovând utilizarea surselor regenerabile, facilitând schimbul de cunoștințe și resurse între membri și influențând politici pentru a crea un cadru favorabil de reglementare”.

Citește și Frații Pavăl, patronii Dedeman, dau o nouă lovitură pe piața de energie. Urmează să producă energie electrică

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Chiriile vor exploda. Cauza pentru care prețurile cresc alarmant
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania