Oltean (PDL) contestă noul sistem de achiziţii publice

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind atribuirea contractelor de achiziţie publică "deschide fără dubii calea spre cheltuirea iraţională şi ilegală a banului public"
Romania TV
04 iul. 2013, 13:31
Oltean (PDL) contestă noul sistem de achiziţii publice

„Dacă în ceea ce priveşte majorarea plafonului pentru servicii de la 15.000 la 30.000 de euro şi pentru lucrări publice la 100.000 de euro pentru primării mai există o logică, de a flexibiliza şi a da posibilitatea acestora de a nu sta la mâna unui întreg birocratism, este inacceptabil şi inadmisibil ca toate companiile de stat să fie în procesul de acordare a lucrărilor prin încredinţare directă şi nu prin licitaţie publică. Această măsură contravine oricărei reguli normale de gestionare a banului public, contravine normelor europene şi deschide fără dubii calea spre cheltuirea iraţională şi ilegală a banului public. Este o direcţie de nepermis şi de neadmis”, a declarat Ioan Oltean.

El s-a referit la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.

Subiectul a fost abordat, în aceeaşi conferinţă de presă, şi de senatorul Cristian Florian (PDL).

„Cu alte cuvinte, de acum înainte primăriile vor putea face reparaţii de grădiniţe, şcoli, drumuri fără licitaţie. Situaţia este mai alarmantă în cazul regiilor autonome şi companiilor naţionale, acestea vor putea încheia orice contract fără a da nicio explicaţie, după propriile lor reguli. Nici măcar nu vom mai afla de existenţa acestor contracte, pentru că nu vor mai apărea în sistemul electronic de achiziţii publice. Dacă într-un sistem oarecum echilibrat, transparent, controlat de ANRMAP, mai existau derapaje, vă daţi seama ce se întâmplă într-un sistem lipsit de transparenţă, în care ANRMAP este lipsită de pârghii de control la încheierea acestor contracte, având un drum clar spre desfiinţare”, a spus Florian.

El a atras atenţia că se elimină principiile fundamentale în ceea ce priveşte cheltuirea banului public: principiul transparenţei, principiul nediscriminării şi al asigurării unei pieţe concurenţiale.

„PDL va sesiza Comisia Europeană cu privire la acest demers al Guvernului Ponta de a desfiinţa piaţa concurenţială, transparenţa în ceea ce priveşte achiziţiile publice, cheltuirea banilor publici”, a spus Florian.

Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.

Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la o ordonanţă aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice, şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Proiectul mastodont pe care nici măcar Nicolae Ceaușescu nu l-a vrut. Nu i-a plăcut ideea și a solicitat o lucrare mult mai scumpă. Se reiau lucrările în 2025 și se intră puternic în primii 35 de km
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Floarea care aduce noroc, iubire și liniște în casa ta
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă