Economistul-șef al BT dezvăluie cum ne putem ”imuniza” contra inflației. ”În primul rând, pentru tineri recomand”

Economistul-șef al Băncii Transilvania (BT) a dezvăluit metodele prin care ne putem ”imuniza” împotriva inflației. Una dintre aceste metode este recomandată, în primul rând, persoanelor tinere.
Irina Dumitrescu
17 mart. 2025, 19:52
Economistul-șef al BT dezvăluie cum ne putem ”imuniza” contra inflației. ”În primul rând, pentru tineri recomand”

În contextul economic delicat din 2025, sfaturile de ”imunizare” contra inflației sunt mai mult decât binevenite. Le-a oferit economistul-șef al celei mari bănci românești (BT), Ioan Nistor.

Potrivit lui Ioan Nistor, cea mai bună cale de ”imunizare” împotriva inflației este ”să investești în tine”, recomandare pe care o face în special tinerilor.

”Dacă ar fi să discut despre aceste strategii de ‘imunizare’ la inflație, aș începe prin a spune că inflația e ceva ce ne afectează vrem, nu vrem. Sigur, avem posibilitatea să o ignorăm sau avem posibilitatea să acționăm. Partea care e afectată cel mai tare, este cash-ul, numerarul.

Practic, banii cash își pierd cel mai rapid valoarea și trebuie să te gândești cum să te protejezi împotriva acestui lucru. Foarte pe scurt, cea mai bună investiție pe care poți să o faci este să investești în tine. E cea mai bună cale!

Vei avea un foarte bun return of investment (randament al investiției – n.r.) pentru banii pe care i-ai investit în tine. În primul rând, pentru tineri recomand această investiție în educație și în a te pregăti mai bine pentru următoarele etape ale vieții”, a explicat economistul-șef al BT, la conferința ”Inflația, Costul Finanțării și Managementul Datoriei Publice”, organizată de Oxygen Events, notează hotnews.

Citește și Anunţ oficial de la BNR despre economiile românilor în euro, dolari sau aur. Risc mare de devalorizare

În același context, Ioan Nistor a fost întrebat care ar fi activele sau sectoarele ce oferă o protecție mai bună împotriva inflației în această perioadă. ”Aș spune că niciodată nu e prea devreme și niciodată nu e prea târziu să ne apucăm să economisim. Și făcând acest lucru, având acest buffer, ești desigur ușor protejat. Există desigur active care te protejează mai mult, dar pentru a ști care sunt acelea ai nevoie de cunoștințe economice, ceea ce ma aduce iar la discuția despre educația financiară.

Din fericire, există fonduri de investiții cu oameni foarte bine pregătiți care îți pot investi economiile. Băncile au asemenea fonduri. Îți fac și un profil de risc să vadă ce apetit la risc ai, îți prezintă fonduri cu risc scăzut sau mai ridicat, iar sumele sunt mai mult decât rezonabile- 50 de lei sau 100 de lei.

La fel de important e să știm să facem diferența dintre dorințe și nevoi. Dorințele mai pot fi amânate, dar nevoile nu. Doar că unii le confundă între ele”, a spus economistul-șef al BT.

La același eveniment, au fost analizate cauzele pentru care s-a ajuns la climatul socio-economic actual. Profesorul Florin Andrei, de la Academia de Studii Economice (ASE) București, a identificat două cauze principale.

”O dată, din cauza lipsei profunde de lideri în care ne aflăm de ceva vreme, și doi, pentru că s-au terminat banii sau mai bine spus, s-au terminat banii ‘ieftini’.

Momentul în care ne aflăm acum este unul al schimbărilor. Cred că următorii 2 ani vor mai aduce schimbări la nivel global și vor reașeza cumva lumea în care trăim. Pentru că în state este o emulație foarte puternică și pentru că există un pol de putere foarte puternic acolo. Europa, cel puțin declarativ, văd că vrea să capete mai mult lidership global. Urmează să vedem din punct de vedere financiar ce efecte vor avea toate aceste mișcări și reașezări de falii politice. Evident că vor influența fie prin dobânzi mai mari, fie prin energie mai scumpă sau planuri pentru tranziție verde întârziate sau modificate. Poate nu o să mai vorbim de atât de multă sustenabilitate și de atât de multă energie verde peste 2 ani, în contextul în care administrația Trump nici nu vrea să audă de acest subiect. Este un context în schimbare și, din păcate, statul român nu este prins în cea mai bună formă”, a spus profesorul Florin Andrei.

Citește și Criză fără precedent de personal în HoReCa. Deficitul de forţă de muncă ajunge şi la 50% în staţiunile turistice

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Specia care a invadat România. Atacă direct culturile de legume și nimic nu îi face rău
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Invazia care a întunecat cerul. Roiuri de lăcuste au pus stăpânire pe munți și orașe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin