Cum ne ”vindecăm” după ”episodul Călin Georgescu”. Analiza sociologului Gelu Duminică. ”Democrația nu înseamnă doar participare la vot”

Sociologul Gelu Duminică analizează tensiunile sociale generate, din toamna trecută, de alegeri și spune ce e de făcut pentru a nu mai avea ”învrăjbire” și ”divizare” în societate. ”Democrația nu înseamnă doar participare la vot”, este unul dintre lucrurile subliniate de sociolog în acest context.
Irina Dumitrescu
18 mart. 2025, 20:03
Cum ne ”vindecăm” după ”episodul Călin Georgescu”. Analiza sociologului Gelu Duminică. ”Democrația nu înseamnă doar participare la vot”

Alegerile prezidențiale de anul trecut, anulate în cele din urmă de Curtea Constituțională, au căscat o prăpastie uriașă în societatea românească. S-au format două tabere principale, fenomen care, pentru sociologul Gelu Duminică, nu a fost o premieră.

Sociologul spune că societatea românească a fost întotdeauna divizată, ”cel puțin din ’90 încoace”, însă pretextul divizării a fost, mai mereu, altul. Acum, a fost vorba despre ”liderul politic pe care îl susținem”.

Gelu Duminică: Noi n-am înțeles că asta e esența democrației

”Procesul electoral 2024-2025 a creat agitație și învrăjbire în societate. O departajare clară între votanți, opinii împărțite care au dus, însă, la violențe de stradă, nu la discuții constructive.  Cu fiecare subiect sensibil sau controversat disputat în spațiul public, s-a dovedit că nu am învățat să creăm o punte de dialog, pentru că România nu a investit în oameni, statul nu a creat cetățeni destul de activi. Totuși, cu ce am rămas este imaginea clară a României în diversitate, așa cum e ea în anul 2025.

Niciodată n-a fost vorba de respect, din păcate, pentru că noi n-am avut cultura dialogului. Adică, știți cum parafraza Rațiu în ’90, ‘o să mă bat până la ultima picătură de sânge să ai dreptul să nu fii de acord cu mine’, însă noi n-am înțeles că asta e esența democrației, noi întotdeauna am încercat să ne impunem, pentru că așa am fost învățați. Din familie nu avem cultura dialogului, așa am fost crescuți”, spune Gelu Duminică, citat de digi24.

Care au fost însă cauzele acestei nedorite stări de fapt? Sociologul invocă, în primul rând, lipsa gândirii critice, care face ca promisiunile unor personaje să nu fie puse sub semnul întrebării.

Citește și Victor Ciutacu: Pe suveranistul Călin Georgescu l-au căutat şi la calul de împrumut. În cazul lui Nicuşor Dan e o tăcere jenantă

Cum ar putea fi cultivată gândirea critică, adică instrumentul optim prin care cetățeanul poate filtra ce îi spune cineva care se dorește lider? Gelu Duminică spune că totul pleacă de la educație și de la participarea civică. Doar așa, susține el, cetățenii pot ajunge să fie reprezentați de oameni mai buni.

”Istoric, am fost divizați. Am avut motive de dihonie, mai corecte sau mai incorecte, fabricate sau mai puțin fabricate. ‘Divide et impera’. Din păcate, funcționează foarte bine cu o populație care nu are gândire critică, iar noi nu am avut gândire critică. (…) Să ne uităm la mecanismul de învățare, reproduci ceea ce ai auzit de la lider.

În liceu, dacă aveai o altă opinie decât a profesorului, de foarte multe ori, erai considerat răuvoitor. De acolo pleacă, pentru că noi nu le-am dat copiilor eseu academic, prin care să-i provocăm să gândească, să vină cu opiniile lor, argumentate, să analizeze. Noi le-am dat comentarii pe care să le învețe pe de rost. Și atunci ce o să facă adultul ăla? O să aibă gândire critică? Nu o să aibă. El o să îngurgiteze. În cel mai fericit caz, o să fie un tonomat.

Gândirea critică este o abilitate care se dezvoltă și pe care o însămânțezi încă din fragedă pruncie. (…) Am avut atât de multe (n.r – subiecte de dispută) între tradiționaliști și netradiționaliști, între maghiari și români, între cei care vând țara, am avut atâtea motive să ne învrăjbim. Da, acum au fost, poate, mai multe ca niciodată, pentru că au fost cumulate foarte multe tensiuni care au fost catalizate. Am avut tensiunile din perioada de pandemiei, am avut tensiunile din post-pandemie, am avut fricile generate de război. Am avut și oameni care au băgat bățul prin gard la nivel global, exemplu, Trump vs Putin”, explică sociologul.

La fel de important, spune Gelu Duminică, este ca decidenții politici ”să își înțeleagă rolul de a-i asculta pe oameni, de a-i face să se simtă auziți, astfel încât nemulțumirile lor să nu mai dea pe afară”.

”Politicienii trebuie să fie reprezentanți. Reprezentant înseamnă că tu primești un mandat pe o perioadă de timp ca să stai de vorbă cu oamenii și nevoile lor să fie adresate. Cu oamenii, cu toți oamenii, cât mai mulți oameni. Reprezentant nu înseamnă șef, eu decid, voi executați. Din păcate, noi am avut numai șefi în ultimii 30 și ceva de ani, cu mici excepții.

Noi, în primul rând, trebuie să ne uităm aici, că n-am avut reprezentanți și că nu avem reprezentanți cu adevărat care să înțeleagă că rolul lor e să servească, nu să fie șefi, nu să fie serviți. Pe altă parte, cetățeanul trebuie să înțeleagă că el trebuie să fie foarte activ și după ce l-a votat pe respectivul și să participe la tot ceea ce înseamnă democrația zilnică”, explică Gelu Duminică.

Sociologul mai subliniază că ”democrația nu înseamnă doar participare la vot”, ci și participare activă a cetățenilor la procesul prin care să fie  scoși ”la suprafață” oameni mai buni, oameni care să merite să-i reprezinte pe ceilalți.

”Democrația nu înseamnă doar participare la vot. Noi am avut, din păcate, cu mici excepții, în ultimii 35 de ani, un vot ‘îl votez pe unul ca să nu iasă celălalt’. Însă ce am făcut noi ca să scoatem la suprafață oameni mai buni? , își încheie analiza Gelu Duminică.

Citește și S-a decis, întrunire de urgenţă Bolojan-Ciolacu! România NU va trimite trupe în Ucraina

DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topurile în lume și în România. E numărul 1 peste tot, a strâns deja peste 37 de milioane de vizualizări, are o poveste plină de suspans, iar Charlize Theron are un rol fenomenal
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Culisele despărțirii dintre Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu. Secretul care a zdruncinat relația
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Un nou avertisment ANM de ploi, grindină şi vijelii! Cât va dura urgia din România și ce județe sunt vizate
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Răsturnare de situația în lumea politică dacă duminică ar fi alegeri! Cum ar vota românii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky