Secretul unui creier sănătos, dezvăluit de reputatul neurochirurg Vlad Ciurea: „În momentul în care vedem că nu putem să rezolvăm totul, să tragem puțin pe dreapta”

Cei mai mulți dintre noi, în special persoanele aflate încă în activitate, obișnuiesc să facă mai multe lucruri deodată. Timpul nu le ajunge niciodată să facă tot ce își propun și își fac un titlu de glorie din faptul că reușesc să fie multitasking. Totuși, reputatul medic neurochirurg Vlad Ciurea susține că multitaskingul este extraordinar de dăunător pentru creier.
Irina Dumitrescu
20 mart. 2025, 18:24
Secretul unui creier sănătos, dezvăluit de reputatul neurochirurg Vlad Ciurea:

Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea explică faptul că obiceiul românilor de a se ocupa de mai multe sarcini în paralel poate afecta grav creierul. Cei mai mulți dintre noi cred că așa arată productivitatea și eficiența. În realitate, însă, acest comportament face mai mult rău decât bine.

Neurochirurgul Vlad Ciurea dezvăluie cel mai simplu lucru care poate fi făcut pentru sănătatea creierului : „Să tragem puțin pe dreapta”

Creierul are nevoie de odihnă pentru a funcționa în mod optim. Odihna, relaxarea sunt două dintre cele mai banale lucruri pe care trebuie să le facem pentru a asigura sănătatea creierului. Prin odihnă, ajutăm creierul să își consolideze conexiunile neuronale, ceea ce poate îmbunătăți memoria, concentrarea și alte funcții cognitive.

Să ne relaxăm. Trebuie să prioritizăm lucrurile, să nu facem 10 lucruri odată pentru că nu este nimic bun. În momentul în care vedem că nu putem să rezolvăm totul, să tragem puțin pe dreapta. Cum se spune în popor, să lucrăm cu frâna de mână trasă„,  a explicat acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

În plus, odihna adecvată poate reduce nivelul de stres, un alt factor care afectează negativ funcționarea creierului. Perioada optimă în care creierul trebuie să stea în repaos este cuprinsă între 7 și 9 ore.

Citeste si Vlad Ciurea a dezvăluit greșeala colosală făcută de români la micul dejun. Mulți nu știu asta

Pe lângă somnul suficient, pauzele regulate în timpul activităților zilnice pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea creierului. Aceste pauze pot ajuta la reducerea oboselii mentale și la îmbunătățirea capacității de concentrare.

7 obiceiuri care ne protejează creierul

Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea a întocmit o listă succintă de obiceiuri care susțin sănătatea creierului:

1.Începeți dimineața cu muzică! Muzica ne dă o stare de bine, indiferent de vârsta pe care o avem.

2. Faceți exerciții fizice regulate! Pentru a funcționa bine, creierul are nevoie de mult oxigen. Acesta din urmă este dus la creier de sânge, a cărui bună circulație este stimulată de exerciții fizice.

3. Nu vă opriți din învățat! Curiozitatea menține rezerva cognitivă. Cu cât practicați mai mult activități de stimulare cognitivă, cu atât creierul va fi mai capabil să compenseze pierderile neuronale.

4. Conectați-vă cu lumea înconjurătoare! O persoană activă social beneficiază de o rețea neuronală mai densă decât o persoană izolată.

Citeste si Trei dintre alimentele adorate de români care ne distrug creierul. Avertismentul medicului Vlad Ciurea

5. Mâncați echilibrat! Legumele cu frunze verzi și fructele roșii furnizează antioxidanți, care reduc stresul oxidativ, care este toxic pentru neuroni; Omega 3, care se găsește în pește și fructe de mare, ajută la conexiunile neuronale. Evitați alimentele prăjite sau dulci și mâncărurile industriale.

6. Reduceți consumul de alcool și de tutun! Consumatorii mari (mai mult de patru pahare de vin pe zi) au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, deoarece consumul excesiv de alcool afectează circuitele memoriei.

7. Relaxați-vă și dormiți suficient! Nu lăsați stresul să vă copleșească. Nu faceți mai multe lucruri deodată și găsiți-vă timp pentru activițăți de relaxare. Astfel, se evită arderea celulelor nervoase.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
„Rusia se pregătește să atace Moldova”. Raport terifiant cu planurile lui Putin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici