Alertă de atac biologic în România și Ungaria! Procedurile de urgență au fost activate la București de ANSVSA

România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, ca urmare a intensificării focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Mircea Filipescu
13 apr. 2025, 16:40
Alertă de atac biologic în România și Ungaria! Procedurile de urgență au fost activate la București de ANSVSA

„Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, şase în Slovacia, precum şi un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

În acest context, pe 11 aprilie 2025 a fost convocată o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), în contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen. Potrivit autorităților, această schimbare generează un risc crescut de introducere a bolii în exploatațiile autohtone.

Măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național

Ca urmare a analizei realizate și în baza legislației în vigoare, CNCB a adoptat Decizia nr. 2, care stabilește un set de măsuri stricte și imediate pentru prevenirea și controlul febrei aftoase.

Printre măsurile cheie se numără actualizarea zonelor de restricție, conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria și Slovacia, și instituirea unor restricții semnificative în ceea ce privește transporturile transfrontaliere.

Astfel, au fost interzise transporturile dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd. De asemenea, s-a dispus blocarea importurilor de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și alte subproduse de origine animală provenite din zonele afectate.

Pe căile de acces dinspre Ungaria au fost stabilite puncte de control sanitar-veterinar, în care activează echipe formate din medici veterinari ai ANSVSA și structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Verificări în ferme și măsuri de biosecuritate

Autoritățile au inițiat inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025. Aceste inspecții includ prelevarea de probe și evaluarea stării epidemiologice, dar și intensificarea măsurilor de dezinfecție și biosecuritate în exploatații și pe mijloacele de transport.

Pe lista măsurilor adoptate se află și „distribuirea clară a responsabilităţilor între instituţiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia Locală.”

„În completarea măsurilor stabilite prin Decizia CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea: identificării şi eliminării riscurilor de contaminare; intensificării măsurilor de biosecuritate şi stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenţie în cazul apariţiei bolii. Suplimentar condiţiilor generale de import, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în ţară”, se mai arată în comunicatul oficial.

Pentru un diagnostic cât mai rapid, autoritățile au început acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare. În mai puțin de o lună, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat un număr semnificativ de teste pe probe recoltate din aproape toată țara.

În același timp, toate loturile de animale susceptibile (bovine, ovine, caprine și porcine) provenite din comerț intracomunitar sunt supuse testării PCR. „Au fost testate 1.419 probe de sânge bovine, în sprijinul fermierilor români care desfăşoară activităţi comerciale cu ţări terţe”, precizează autoritatea.

ASNSVA asigură capacitatea diagnostică de înalt nivel

Pentru a interveni rapid în caz de suspiciune, ANSVSA, prin IDSA, menține operațională Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 – singurul laborator din România autorizat pentru manipularea virusului febrei aftoase în scop diagnostic și unul dintre cele 15 existente în Uniunea Europeană.

Laboratorul național de referință respectă cele mai stricte standarde internaționale, având metodele de diagnostic acreditate conform SR EN ISO 17025.

ANSVSA menține un dialog constant cu Guvernul României pentru a identifica cele mai eficiente acțiuni de prevenție și a asigura resursele financiare necesare în eventualitatea propagării virusului.

„Starea de alertă a ANSVSA este menţinută la cel mai înalt nivel, atât din cauza riscului de introducere a virusului febrei aftoase, cât şi în contextul specific al responsabilităţilor din perioada prepascală”, se subliniază în comunicat.

În paralel, autoritatea a reușit să stingă focarul de pestă a rumegătoarelor mici (PMR) din județul Bihor, astfel că în prezent, România nu mai înregistrează niciun focar activ de boală.

Pentru a limita riscurile, ANSVSA recomandă fermierilor „să evite achiziţionarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricţii.”

„Colaboraţi activ cu autorităţile sanitar-veterinare şi respectaţi toate instrucţiunile transmise de ANSVSA şi DSVSA judeţene. Notificaţi de urgenţă orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dumneavoastră”, transmit reprezentanţii autorităţii.

Citește și: Carnea de la Lidl care bate vita și porcul la capitolul sănătate. Devine o delicatesă pe grătar sau la cuptor, dar este rar consumată de români

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri