Parizerul este unul dintre cele mai iubite alimente și merge perfect alături de pâine și muștar. Totuși, puține persoane știu ce conține parizerul. Recent, Dragoș Pătraru a vorbit despre ingredientele regăsite în acest produs.
Jurnalistul este cunoscut pentru informațiile prețioase pe care le oferă în domeniul sănătății. În cadrul emisiunii pe care o prezintă, acesta abordează mai multe subiecte, oferindu-le românilor informații referitoare la diverse alimente regăsite pe rafturile supermarketurilor din România și nu numai. De această dată, el a vorbit despre parizer.
Recent, Dragoș Pătraru a vorbit despre parizerul regăsit pe rafturile magazinelor din țară, ajungând la concluzia că multe sortimente conțin aditivi.
Printre produsele analizate s-a numărat și parizerul rustic de la Agricola. Jurnalistul a rămas surprins atunci când a citit eticheta și a văzut că principalul ingredient este emulsia de șorici.
„Parizer rustic 500 de grame de la Agricola, făcut în România, produs din carne fiert, ingrediente: emulsie de șorici (din UE)… ăsta e principalul ingredient. Deci, la Agricola emulsia de șorici din UE este ingredientul numărul 1. Apoi, avem carne separată mecanic de pasăre, piele pui, apă, amidon din cartofi, fibră vegetală din mazăre, sare, proteină vegetală din soia, stabilizatori (difosfat disodic, trifosfat pentasodic), condimente (cu muștar), antioxidant (eritorbat de sodiu), aromă de fum, conservant (nitrit de sodiu), colorant (carmin)”, a spus Dragoș Pătratu la Starea Sănătății.
Acesta a vorbit și despre un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) în anul 2016. Atunci, organizația a analizat 52 de tipuri de parizer și a observat că toate produsele evaluate conțin aditivi.
„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apa şi chimicale din belşug.
La alegerea unui sortiment de parizer trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele sortimente de parizer care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. (…)
Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.
Citește și: Pâinea cu maia din comerț, un pericol pentru sănătate. Semnalul de alarmă tras de Dragoș Pătraru