Nu s-a realizat un sondaj pe această temă, însă un lucru e sigur: mulți români nu știu răspunsul corect la întrebarea ”cum e corect – vroiam sau voiam?”.
Este vorba despre timpul imperfect al unui verb care exprimă o intenție, o dorință sau prefațează o rugăminte. Auzim adesea spunându-se, de pildă, ”vroiam să rezolv această problemă”, însă este oare corect?
Răspunsul experților în gramatică este clar: NU. Forma verbului care trebuie folosită este voiam, astfel că este corect să spunem ”voiam să rezolv această problemă”.
Voiam este forma timpului imperfect (persoana I singular) a verbului ”a voi”. Verbul ”a vroi” nici nu există, conform dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM).
”Fie că exprimă un deziderat (‘Voiam să rezolv problema’), fie că prefațează o rugăminte (‘Voiam să vă rog să mă ajutați cu…’), fie că este un semnal care servește la preluarea replicii (‘Voiam să adaug că…’), verbul „voiam” este deseori înlocuit de forma greșită ‘vroiam’.
Forma incorectă de imperfect ‘vroiam’ este una hibridă, rezultată din interferența a două verbe: ‘a vrea’ și ‘a voi’. De altfel, forma verbală de infinitiv ‘a vroi’ nu este înregistrată în DOOM2 și nu a generat forme pentru alte moduri și pentru alte timpuri verbale (nu suntem obișnuiți să auzim ‘aș vroi’, ‘să vroiesc’, ‘vroind’ etc.)”, spune fondatoarea proiectului ”Școala de Gramatică”, Corina Popa, potrivit spotmedia.
O explicație a acestei greșeli frecvente este aceea că mulți spun ”vroiam” cu gândul la verbul ”a vrea”, deși imperfectul acestuia (tot persoana I singular) este ”vream”. Mulți consideră însă că ”vream” sună ciudat, astfel că ajung să spună ”vroiam”. Nu este corect!
”O ipoteză ar fi aceea că imperfectul verbului ‘a vrea’ se evită, din cauza formelor identice cu formele de prezent (indicativ, prezent ‘eu vreau’ = indicativ, imperfect ‘ei vreau’; indicativ, prezent ‘el vrea’ = indicativ, imperfect ‘el vrea’).
Dincolo de cauzele greșelii și de ipoteze, important este să reținem că sunt acceptate numai formele de imperfect de la verbul ‘a vrea’: ‘vream, vreai, vrea, vream, vreați, vreau’ şi de la verbul ‘a voi’: ‘voiam, voiai, voia, voiam, voiați, voiau’”, mai spune Corina Popa.
Având toate aceste elemente necesare înțelegerii, totul ține de… voință. Oricine este tentat să spună ”vroiam” trebuie să rețină că NU este corect. Voiam este forma care trebuie folosită!
Citește și Despărțire bombă în showbiz. Câștigătorii de la Power Couple se despart după 10 ani de relație