Școală la domiciliu, în situații de excepție. Ministrul Daniel David a prezentat cine și cum va beneficia de această formă de educație alternativă

Școala la domiciliu ar fi putea fi legiferată în România. Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat condițiile în care, potrivit unui proiect al său, s-ar putea beneficia de această formă de educație alternativă.
Irina Dumitrescu
19 mai 2025, 23:42
Școală la domiciliu, în situații de excepție. Ministrul Daniel David a prezentat cine și cum va beneficia de această formă de educație alternativă

Ministrul Educației, Daniel David, vine cu un proiect în ajutorul părinților care vor să-și educe copiii acasă. Vorbim despre home schooling (școală acasă), o formă de educație alternativă.

Daniel David a prezentat luni, într-o conferință de presă, cele mai importante coordonate ale acestui proiect, astfel încât să se înțeleagă foarte clar cum și în ce condiții s-ar putea beneficia de această formă de educație. Demnitarul a detaliat procedurile legate de home schooling, care sunt legate, printre altele, de urmărirea permanentă a progresului elevului, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea emoţională şi integrarea în colectivitate.

Citește și Daniel David spune că ar putea rămâne la Ministerul Educației „dacă” vede că există un guvern care își asumă „lucruri mari” în programul de guvernare

Ministrul Educației a subliniat, în primul rând, că home schooling-ul va viza ”situații de excepție” și nu va fi practică uzuală.

”Eu cred că nu trebuie să ne ascundem că este o practică care există în diverse ţări şi am propus home schooling-ul ca o situaţie educaţională posibilă în România pentru situaţii de excepţie, nu ca o practică obişnuită, nu ca o practică curentă. Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului şi să nu mai avem aceste situaţii în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în faţa legii că au probleme, hai să reglementăm!”, a explicat Daniel David, citat de news.ro.

În ce condiții va putea un copil să facă școală la domiciliu

Ministrul a precizat apoi care sunt etapele de parcurs pentru ca un copil să beneficieze de școală la domiciliu.

Astfel, iniţial, trebuie depusă o solicitare scrisă de către părinţii care doresc să îşi şcolarizeze copilul acasă. Solicitarea va trebui adresată autorităţilor locale, mai precis actualelor inspectorate şcolare, și va trebui să conțină argumente convingătoare privind nevoia şcolarizării la domiciliu de către familie. În aceeași cerere, va trebui demonstrat că nivelul de educaţie al persoanelor care se vor ocupa de şcolarizare este acceptabil.

Tot în solicitare, va trebui prezentat un plan de lucru, în care să fie detaliat numărul de ore şi de zile de predare – învăţare – evaluare preconizat. Totodată, va trebui demonstrat că pot fi oferite condiţii de lucru satisfăcătoare pentru atingerea obiectivelor, conform programei şcolare, și va trebui, de asemenea, să fie indicate materialele folosite (manuale, auxiliare) şi metodele prin care se face monitorizarea progresului elevului.

În aceeași solicitare trebuie identificată o ”şcoală – umbrelă” care să faciliteze monitorizarea progresului elevului, prevede același proiect.

Solicitarea va fi urmată de o testare iniţială a copilului. Dacă motivele invocate în cerere sunt evaluate ca fiind justificate, copilul trebuie evaluat, independent şi comprehensiv, din punct de vedere cognitiv, precum şi din punct de vedere al performanţelor şcolare/preşcolare şi al dezvoltării socio-emoţionale.

”Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev şcolarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeaşi vârstă (şi a identifica potenţiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului)”, se mai arată în proiectul făcut public de ministrul Educaţiei.

Ulterior, în fiecare an, va fi făcută o raportare incluzând activităţile desfăşurate în conformitate cu programa şcolară, precum şi măsurile luate de familie pentru prevenţia izolării sociale a copilului – de pildă, implicarea lui în activităţi extracurriculare.

Tot anual va fi făcută o monitorizare a competenţelor copilului școlarizat la domiciliu.

”Pentru a preveni carenţe în dezvoltarea şcolară şi socio-emoţională a elevilor şcolarizaţi la domiciliu de către familie, trebuie ca aceştia să participe la evaluări anuale, la finalul anului şcolar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii şi de către consilierii şcolari din şcoala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului şcolar. Standardele minimale de performanţă vor fi stabilite conform programei şcolare la nivelul inspectoratului şcolar. Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competenţelor şcolare ale elevilor, cât şi cele socio-emoţionale”, se mai arată în același proiect.

Propunerile privind şcolarizarea la domiciliu mai prevăd reînnoirea periodică a solicitării, în condiţiile în care contextul familial se poate schimba odată cu trecerea timpului, iar asta poate influenţa condiţiile de şcolarizare la domiciliu de către familie. Solicitarea va trebui reînnoită periodic, mai precis o dată la trei ani.

Citește și Anunțul făcut de PPC, fostul Enel, pentru toţi clienţii din România. Decizie de ultimă oră a companiei

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Care sunt, de fapt, cele 7 chakre. Tabelul cu boli asociate cu chakrele închise și cum se pot debloca și vindeca cele 7 chakre ale corpului uman
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cum se împarte moștenirea între frați: reguli și excepții
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african