Școală la domiciliu, în situații de excepție. Ministrul Daniel David a prezentat cine și cum va beneficia de această formă de educație alternativă

Școala la domiciliu ar fi putea fi legiferată în România. Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat condițiile în care, potrivit unui proiect al său, s-ar putea beneficia de această formă de educație alternativă.
Irina Dumitrescu
19 mai 2025, 23:42
Școală la domiciliu, în situații de excepție. Ministrul Daniel David a prezentat cine și cum va beneficia de această formă de educație alternativă

Ministrul Educației, Daniel David, vine cu un proiect în ajutorul părinților care vor să-și educe copiii acasă. Vorbim despre home schooling (școală acasă), o formă de educație alternativă.

Daniel David a prezentat luni, într-o conferință de presă, cele mai importante coordonate ale acestui proiect, astfel încât să se înțeleagă foarte clar cum și în ce condiții s-ar putea beneficia de această formă de educație. Demnitarul a detaliat procedurile legate de home schooling, care sunt legate, printre altele, de urmărirea permanentă a progresului elevului, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea emoţională şi integrarea în colectivitate.

Citește și Daniel David spune că ar putea rămâne la Ministerul Educației „dacă” vede că există un guvern care își asumă „lucruri mari” în programul de guvernare

Ministrul Educației a subliniat, în primul rând, că home schooling-ul va viza ”situații de excepție” și nu va fi practică uzuală.

”Eu cred că nu trebuie să ne ascundem că este o practică care există în diverse ţări şi am propus home schooling-ul ca o situaţie educaţională posibilă în România pentru situaţii de excepţie, nu ca o practică obişnuită, nu ca o practică curentă. Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului şi să nu mai avem aceste situaţii în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în faţa legii că au probleme, hai să reglementăm!”, a explicat Daniel David, citat de news.ro.

În ce condiții va putea un copil să facă școală la domiciliu

Ministrul a precizat apoi care sunt etapele de parcurs pentru ca un copil să beneficieze de școală la domiciliu.

Astfel, iniţial, trebuie depusă o solicitare scrisă de către părinţii care doresc să îşi şcolarizeze copilul acasă. Solicitarea va trebui adresată autorităţilor locale, mai precis actualelor inspectorate şcolare, și va trebui să conțină argumente convingătoare privind nevoia şcolarizării la domiciliu de către familie. În aceeași cerere, va trebui demonstrat că nivelul de educaţie al persoanelor care se vor ocupa de şcolarizare este acceptabil.

Tot în solicitare, va trebui prezentat un plan de lucru, în care să fie detaliat numărul de ore şi de zile de predare – învăţare – evaluare preconizat. Totodată, va trebui demonstrat că pot fi oferite condiţii de lucru satisfăcătoare pentru atingerea obiectivelor, conform programei şcolare, și va trebui, de asemenea, să fie indicate materialele folosite (manuale, auxiliare) şi metodele prin care se face monitorizarea progresului elevului.

În aceeași solicitare trebuie identificată o ”şcoală – umbrelă” care să faciliteze monitorizarea progresului elevului, prevede același proiect.

Solicitarea va fi urmată de o testare iniţială a copilului. Dacă motivele invocate în cerere sunt evaluate ca fiind justificate, copilul trebuie evaluat, independent şi comprehensiv, din punct de vedere cognitiv, precum şi din punct de vedere al performanţelor şcolare/preşcolare şi al dezvoltării socio-emoţionale.

”Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev şcolarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeaşi vârstă (şi a identifica potenţiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului)”, se mai arată în proiectul făcut public de ministrul Educaţiei.

Ulterior, în fiecare an, va fi făcută o raportare incluzând activităţile desfăşurate în conformitate cu programa şcolară, precum şi măsurile luate de familie pentru prevenţia izolării sociale a copilului – de pildă, implicarea lui în activităţi extracurriculare.

Tot anual va fi făcută o monitorizare a competenţelor copilului școlarizat la domiciliu.

”Pentru a preveni carenţe în dezvoltarea şcolară şi socio-emoţională a elevilor şcolarizaţi la domiciliu de către familie, trebuie ca aceştia să participe la evaluări anuale, la finalul anului şcolar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii şi de către consilierii şcolari din şcoala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului şcolar. Standardele minimale de performanţă vor fi stabilite conform programei şcolare la nivelul inspectoratului şcolar. Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competenţelor şcolare ale elevilor, cât şi cele socio-emoţionale”, se mai arată în același proiect.

Propunerile privind şcolarizarea la domiciliu mai prevăd reînnoirea periodică a solicitării, în condiţiile în care contextul familial se poate schimba odată cu trecerea timpului, iar asta poate influenţa condiţiile de şcolarizare la domiciliu de către familie. Solicitarea va trebui reînnoită periodic, mai precis o dată la trei ani.

Citește și Anunțul făcut de PPC, fostul Enel, pentru toţi clienţii din România. Decizie de ultimă oră a companiei

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Ce a putut să facă Andreea Bălan în traficul nebun din București! Vedeta şi-a desfăcut picioarele şi…
Fanatik.ro
De cele restaurantele Burger King și McDonald’s sunt deseori apropiate unul de celălalt în mall-uri. Situația nu este una întâmplătoare
Capital.ro
România a pierdut o imensitate. A fost legenda țării. Era iubită de regi și președinți
Playtech.ro
Localitatea din România invadată de animale periculoase. Oamenilor le e teamă să iasă din case: „Am filmat azi una în curte”
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Desert delicios, cu vanilie și biscuiți. Prăjitura nu se coace
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Zeci de școli și grădinițe ÎNCHISE astăzi! Elevii care stau acasă. Lista completă
Cancan.ro
Speranță în tragedia lui Ganea! Mitică Dragomir, veste de ultimă oră despre fiul fostului fotbalist, internat în stare gravă: Am auzit că
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție istorică pentru șoferii pensionari! Se impune limită pentru cei de peste 68 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Prima decizie luată de președintele Nicușor Dan. Românii s-au enervat
MediaFlux
Cine este Mirabela Grădinaru. Detalii inedite despre prima doamnă a României
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plantele care te ajuta să dormi mai bine. Se găsesc foarte ușor și le poți pune în dormitor