Cristi Borcea a precizat că Nordis a refuzat inițial să-i restituie banii, dar a intervenit personal și a rezolvat situația.
„A avut Valentina un apartament și am avut o discuție și i-a dat banii înapoi. Eu zic că trebuia să fie lăsați să continue proiectul, dacă ce spun e adevărat. Am înțeles că aveau bani în cont, aveau autorizații să termine. Eu am avut discuția asta acum trei ani. Exact așa a fost”, a spus Cristi Borcea la podcast-ul iAMnews, realizat de Victor Vrânceanu.
Scandalul declanşat de Nordis, după ce numeroși cumpărători au plătit avansuri pentru apartamente care nu au mai fost livrate, a provocat schimbarea legislaţiei privind tranzacțiile imobiliare.
Astfel, „dezvoltatorul este responsabil de finalizarea proiectului imobiliar şi poate promite înstrăinarea unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţei individuale viitoare, numai după notarea autorizaţiei de construire în cartea funciară, realizarea operaţiunii de preapartamentare pentru condominiile viitoare şi deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare, în condiţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare 7/1996”.
De asemenea, „promisiunile de vânzare/promisiunile de cumpărare/promisiunile bilaterale de vânzare – cumpărare având ca obiect unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţele individuale viitoare se încheie numai în formă autentică, după notarea autorizaţiei de construire în Cartea funciară şi după obţinerea în prealabil a extrasului de Carte funciară de autentificare pentru unitatea individuală viitoare sau după caz, pentru locuinţa individuală viitoare”.
Prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane. Avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizaţiei de construcţie.
Totodată, într-un amendament inclus în raportul de admitere acordat proiectului de lege de comisiile juridică şi de administraţie ale Senatului, avansul plătit de cumpărător este plafonat: „prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane. Avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizaţiei de construcţie”.