Românii care își construiesc o casă au nevoie de acordul vecinilor! Când se cere şi când nu e obligatorie permisiunea, excepţiile din Codul Civil

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.
Filip Stan
30 mai 2025, 20:29
Românii care își construiesc o casă au nevoie de acordul vecinilor! Când se cere şi când nu e obligatorie permisiunea, excepţiile din Codul Civil

Ridicarea unei construcții vine de la sine cu o serie de obligații, fie că este vorba de o casă, o magazine sau un simplu gard. Între aceste noțiuni legale intră și acordul expres al vecinilor în cazul edificării unei clădiri. Am aflat dacă se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor și ce spune legea în acest sens.

Când vine vorba de lucrări de construcție în zone rezidențiale, acolo unde există deja construcții edificate, e important să știi dacă ai nevoie sau nu de acordul vecinilor.

De principiu, nu ai nevoie de acordul vecinilor pentru a face lucrări de construcție atâta timp cât respecți autorizația de construcție.

Lege clară pentru românii care locuiesc la casă. Nu poți face acest lucru dacă nu ai acordul tuturor vecinilor

Românii care își construiesc o casă au nevoie de acordul vecinilor! Noua lege se referă, de fapt, la montarea ferestrelor spre proprietatea unui vecin, pentru că geamurile către curtea vecinului pot fi ilegale. Iată situația în care trebuie să ceară permisiunea.

Românii care își construiesc o casă au nevoie de acordul vecinilor!

Românii care vor să își construiască o casă sau să o renoveze trebuie să țină cont de câțiva pași legislativi obligatorii. O faptă care declanșează de multe ori conflicte cu vecinii este montarea ferestrelor cu vedere spre curtea acestora, gestul fiind ilegal pentru că încalcă intimitatea vecinului. Codul Civil 2025 reglementează strict distanțele minime și condițiile în care se pot construi ferestre spre proprietatea unui vecin.

Ce spune legea despre conctrucţii şi distanţa de vecini, citiţi aici

 

Conform Codului Civil, este interzisă montarea de ferestre sau alte deschideri înspre proprietatea vecinului fără acordul scris al acestuia, prin care să își dea permisiunea. Legislația impune ca orice fereastră „pentru vedere”, fie că este vorba despre un geam clasic, balcon, terasă fie alt tip de deschidere, să respecte o distanță de cel puțin 2 metri față de limita de proprietate. Măsurătoarea se face de la zidul în care se află fereastra până la hotarul de teren. În situația în care zidul este comun, în cazul unei construcții lipite sau semilipite, deschiderea unei ferestre este complet interzisă fără consimțământul coproprietarului.

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la plângeri în instanță și, în cazuri grave, la obligația de demolare a construcțiilor realizate ilegal.

Reguli stricte și la construirea gardului între vecini
Cei care stau la casă și au curte trebuie să respecte mai multe reguli. Conflictele dintre vecini pornesc adesea de la gardul care separă proprietățile. Aceste conflicte pot apărea din diverse motive, cum ar fi plasarea incorectă a gardului, degradarea sau refuzul de a repara gardul. Un gard despărțitor între vecini trebuie să respecte dreptul la proprietate și posesie al ambilor vecini și să nu fie amplasat doar pe o singură parte a proprietății. De asemenea, trebuie să permită scurgerea apei de pe el pe ambele fonduri de proprietate. Înălțimea maximă a gardului dintre vecini este de 2 metri, cu excepțiile prevăzute de lege.

Distanţa minimă la care îţi poţi construi casa faţă de a vecinilor. Ce prevede legea despre gardul dintre proprietăţi

Important de știut este faptul că totalul costului ridicării sau reparației unui gard care separă două proprietăți este în general împărțit în mod egal între vecini. Prin urmare, ambii vecini trebuie să contribuie în mod egal la construirea sau repararea gardului care le separă proprietățile. Dacă vecinul refuză să contribuie cu bani la construirea gardului dintre proprietatea sa și a celuilalt vecin, poate fi chemat în judecată, iar legea privind  gardurile între vecini poate ajuta la câștigarea procesului în instanță. În cazul în care vecinul construiește gardul cu banii săi, poate solicita instanței de judecată să oblige vecinul să îi plătească valoarea gardului ridicat. Este important să ținem cont că în instanță putem obține reducerea prețului solicitat de vecin pentru construirea gardului, dacă aceasta este considerată exagerată.

O altă lege pentru cei care stau la casă se referă la fereastra cu vedere spre curtea vecinilor. O astfel de construcție este interzisă, iar în multe cazuri este nevoie de permisiunea și acordul scris al vecinului.

Se poate ridica o casă fără acordul vecinilor: când se cere acordul

Există și câteva situații în care o construcție nu poate fi demarată fără acordul vecinilor. Legea nr. 50/1991 reprezintă cadrul legal care reglementează situațiile în care e nevoie sau nu de acordul vecinilor când vine vorba de de construcții noi.

Acordul vecinilor este necesar în trei situații: 

  • pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora;
  • pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente;
  • în cazul amplasării de construcţii cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.

Dacă este necesar, acordul vecinilor este valabil numai dacă este dat în formă autentică, la notar. 

Ce înseamnă „lucrări de construcție”: 

Anexa 2 a Legii nr. 50/1991 arată ce înseamnă noțiunea de „lucrări de construcție” și ce operațiuni specifice se pot face:

  • construcții de orice fel: civile, industriale, agrozootehnice, edilitare, subterane și aeriene, căi de comunicații, lucrări inginerești, de artă etc;
  • se referă și la situațiile în care se desființează construcții deja existente prin demolare, dezmembrare sau dinamitare.

Se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor: cazul de refuz

Legea specifică în mod expres o serie de situații în care o construcție nouă poate cauza prejudicii alteia. O astfel de situație poate să fie alipirea la zidul calcan*, fundarea la o cotă mai adâncă decât cea a tălpii fundației construcției existente sau afectarea gradului de însorire.

În aceste cazuri, unii proprietari te pot întâmpina cu un refuz. În cazul unui refuz nejustificat, poți merge în instanță. Aici poți solicita pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să constate  existența unui abuz de drept din partea proprietarului vecin.

*Zid calcan = perete exterior din spatele casei, fără deschideri, destinat să fie acoperit de zidul asemănător al unei clădiri deja existente. Apare la limita dintre două terenuri. 

Se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor: ce spune Codul Civil

În calitate de proprietar, mai există o serie de reglementări pe care trebuie să le respecți. Mai ales când vrei să construiești în apropiere de vecini.

Reglementările sunt asigurate de Codul Civil, la articolele 611-615 și se referă la limitele de proprietate.

În cazul edificării unei noi construcții, proprietarul este obligat:

  • să respecte o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism. E important să nu se aducă atingerea drepturilor proprietarului vecin;
  • să își facă streașina astfel încât apele de la ploi să nu se scurgă pe fondul vecinului;
  • să nu facă fereastră sau deschidere în zidul comun, fără acordul proprietarilor vecini;
  • să păstreze o distanță de minim doi metri între fondul care aparține proprietarului vecin și fereastra pentru vedere sau balcon;
  • să păstreze o distanță de minim un metru între fereastra pentru vedere sau balcon și fondul învecinat, în cazul în care acestea nu sunt paralele cu linia de hotar îndreptată spre acesta.

Orice derogare de la aceste reguli poate fi făcută doar cu acordul vecinilor în formă autentică.

DailyBusiness
Ilie Bolojan l-a demis pe Cristian Popescu Piedone din funcția de președinte al ANPC
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cine este italianca surprinsă cu Felix Baumgartner, înainte de tragedie. “Mi-a spus în glumă că…”
Fanatik.ro
„Bei și plângi după femei!” Stenograme incendiare între Piedone și soția sa. De ce l-a amenințat Iulia cu moartea pe fostul șef ANPC
Capital.ro
Serviciu militar în România. Se pregătește lege pentru cei între 18 și 35 ani. Armata îți dă și bani
Playtech.ro
Moneda banală pe care se cer 8.000 de lei, în iulie 2025. E din anii ’90 şi o avea orice român
DailyBusiness
Un turist a rămas perplex când a aflat cât costă un loc de parcare în Cluj-Napoca: „Tichet de plată parcare Cluj! Nu, nu Dubai”
Adevarul
Despăgubirile primite de România pentru tezaurul dacic furat în Olanda. Coiful de la Coţofeneşti şi brăţările din aur, de negăsit
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Doliu în presa din România. A murit un cunoscut comentator
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
Un incendiu puternic a izbucnit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași! Mamele evacuate au născut în curtea spitalului
Cancan.ro
Scandal-MONSTRU între Piedone și soția lui, pe înregistrările DNA: 'Te otrăvesc cu mâna mea!' 😲
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Capital.ro
Călin Georgescu, la capătul răbdării. S-a înfuriat în direct: Puțină decență, mai mergeți la școală!
StirileBZI
Lovitură pentru pensionari! Impozit pe pensii de la 1 august. Iată ce se întâmplă cu cele private
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Horoscop 24 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Întârzie începutul noului an școlar! Profesorii au făcut anunțul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zbor cu scandal. Bărbat bătut în avion după ce le-a cerut unor femei să tacă